16 °C Budapest
Mature businesswoman reading a book while travelling in commuter train

Felemás kilábalás a magyar könyvpiacon: többet adtak ki, de kevesebbet olvasunk

2021. szeptember 21. 09:30

Tízéves könyvkiadási csúcs dőlt meg a pandémia évében: 2020-ban adták ki a legtöbb művet, a példányszámok viszont csökkentek. Jellemzően öt-hatezer forintot költenek a vásárlók egy könyvvásárlás során - derül ki a Világgazdaság összeállításából.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Líra boltjaiban megtorpant a forgalom, és 2 százalékos visszaeséssel zárták a 2020-as évet, míg a Libri több mint 7,6 millió könyvet értékesített tavaly, ami 200 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban.

Ugyanakkor az online rendelt könyvek forgalma emelkedett, de ez nem tudta kompenzálni a hagyományos bolti forgalom visszaesését- derült ki a Világgazdaság összeállításából.

A vásárlói kosárérték is emelkedett, amit a szakemberek szerint a papír árának drágulása, az üzemanyagárak és a minimálbér emelkedése is okozott.

A 75 saját, és 11 franchise-bolttal rendelkező Líránál 2020-ban jellemzően ötezer forintot fizettek a könyvekért, ami 500 forintos emelkedés egy év alatt, míg a Librinél 5700 forint volt az átlagos költés, ami 400 forintos kosárérték-emelkedés.

Magyarországon 2020-ban több mint 28 millió nyomtatott példány jelent meg, a 2019-es 31 millió után.
Az elmúlt tíz évet figyelembe véve a pandémia évében, 2020-ban adták ki a legtöbb művet, a példányszámok viszont csökkentek. A kiadott könyvek és füzetek harmada szakirodalom volt, a legnagyobb példányszámban pedig a tankönyvek jelentek meg.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) adatai szerint 2019-ben a szabadforgalmú könyvpiac becsült forgalma meghaladta az 55,5 milliárd forintot, a 2020-as adatokat egyelőre még nem publikálta az MKKE.

A Líra csoport szerint az idei évet tekintve a nyári forgalom jó volt, de csak novemberben derül ki, hogy nyereséges lehet-e 2021, a Libri pedig arról számolt be, hogy 2021-ben az első fél év forgalma időarányosan meghaladta az elmúlt két év forgalmát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Hatoslottó nyerőszámai a 41. héten

Kihúzták a Hatoslottó 2021/41. heti nyerőszámait. Ezen a játékhéten sem volt telitalálat, így a 42. héten 2 060 millió forintért játszhatnak majd a játékosok.

A Hatoslottó nyerőszámai a 40. héten

Kihúzták a Hatoslottó 2021/40. heti nyerőszámait. Ezen a játékhéten sem volt telitalálat, így a 41. héten 1 milliárd 950 millió forintért játszhatnak majd a játékosok.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?