12 °C Budapest
Mature businesswoman reading a book while travelling in commuter train

Felemás kilábalás a magyar könyvpiacon: többet adtak ki, de kevesebbet olvasunk

2021. szeptember 21. 09:30

Tízéves könyvkiadási csúcs dőlt meg a pandémia évében: 2020-ban adták ki a legtöbb művet, a példányszámok viszont csökkentek. Jellemzően öt-hatezer forintot költenek a vásárlók egy könyvvásárlás során - derül ki a Világgazdaság összeállításából.

A Líra boltjaiban megtorpant a forgalom, és 2 százalékos visszaeséssel zárták a 2020-as évet, míg a Libri több mint 7,6 millió könyvet értékesített tavaly, ami 200 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban.

Ugyanakkor az online rendelt könyvek forgalma emelkedett, de ez nem tudta kompenzálni a hagyományos bolti forgalom visszaesését- derült ki a Világgazdaság összeállításából.

A vásárlói kosárérték is emelkedett, amit a szakemberek szerint a papír árának drágulása, az üzemanyagárak és a minimálbér emelkedése is okozott.

A 75 saját, és 11 franchise-bolttal rendelkező Líránál 2020-ban jellemzően ötezer forintot fizettek a könyvekért, ami 500 forintos emelkedés egy év alatt, míg a Librinél 5700 forint volt az átlagos költés, ami 400 forintos kosárérték-emelkedés.

Magyarországon 2020-ban több mint 28 millió nyomtatott példány jelent meg, a 2019-es 31 millió után.
Az elmúlt tíz évet figyelembe véve a pandémia évében, 2020-ban adták ki a legtöbb művet, a példányszámok viszont csökkentek. A kiadott könyvek és füzetek harmada szakirodalom volt, a legnagyobb példányszámban pedig a tankönyvek jelentek meg.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) adatai szerint 2019-ben a szabadforgalmú könyvpiac becsült forgalma meghaladta az 55,5 milliárd forintot, a 2020-as adatokat egyelőre még nem publikálta az MKKE.

A Líra csoport szerint az idei évet tekintve a nyári forgalom jó volt, de csak novemberben derül ki, hogy nyereséges lehet-e 2021, a Libri pedig arról számolt be, hogy 2021-ben az első fél év forgalma időarányosan meghaladta az elmúlt két év forgalmát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem