2020. augusztus 7. péntek Ibolya

Mutatjuk, hogy néz ki egy menő lakás 2017-ben + fotók


A magyar vásárlók hagyományosan leginkább az árakat figyelik a bútorvásárlásnál, illetve a strapabíró darabokat keresik, de az aktuális bútortrendekkel is egyre többen foglalkoznak. Egyelőre főleg bizonyos rétegek - például a fiatalabb korosztályok - választásainál került előtérbe ez a szempont, de egyáltalán mi számít mostanában menőnek: az elegancia, a minimalizmus vagy a retro? És milyen a magyarok ízlése, ha az otthonuk berendezéséről van szó? Szakértőket kérdeztünk.


Éppúgy, mint a ruháknál vagy a kiegészítőknél, a bútorok esetében is évről évre változnak a trendek. A bútordivat világában a lakberendezők mellett az olyan események segítenek eligazodni, mint a Milánói Bútorvásár, ahol már több mint 50 éve minden tavasszal láthatóak az év újdonságai. Az idei rendezvény 360 fokos fordulatot vetít előre: az elmúlt évek visszafogottsága után teljesen új irány következik. Vajon vevők lesznek a magyarok az új trendre?

Elfelejthetjük a minimalizmust

Az elmúlt években a bútorkatalógusokat nézve a minimalista stílus uralta a piacot, amelyre a hideg színek és a távolságtartás volt jellemző.

A KIKA bútorlánc lakberendezási szakértői szerint most a természetes, melegséget árasztó formák, színek és anyagok vannak felfutóban: például a kerekebb, íveltebb vonalvezetés, a barátságos pasztell- vagy karakteres sötétebb színek, a steppelt kárpitozások és fahatású felületek jönnek divatba.

Ehhez társul még az abszolút kényelem, illetve a luxus jelleg, akár régebbi korokat idéző búrokkal és kiegészítőkkel.

Bárdóczky Andrea lakberendező is hasonló tendenciákat lát. Szerinte fontos lesz még a kövek használatának térhódítása az otthonokban a bútorokon és a falakon egyaránt. Megjelennek nyersen, csiszolva, akár márvány-, mész- vagy drágakő formájában, asztallapokon, karfákon, fogantyúkon vagy átvilágítva bútorfrontokon.

Ha bútorválasztásról van szó, a magyar vásárlóknak csak egy szűkebb rétegét foglalkoztatják a trendek.

Az örökérvényű, aktuális trendektől függetlenül is ízléses darabok vonzóbbak a magyar vásárlóknak, de leginkább hosszú távra választanak bútorokat. Az új trendek iránt leginkább a fiatalok érdeklődnek

- vélik a szakértők.

Nálunk még mindig virágzik a retro

Bárdóczky Andrea úgy látja, hogy a magyarok mindig egy kis lemaradásban vannak az aktuális trendekhez képest. "Nálunk nem annyira vevők az újdonságokra, tavaly például minden kékben és szürkében úszott, mert kevesen fogadják be a szürkét. Talán az idén már többen nyitnak ebbe az irányba, de addigra egy újabb hullám jön" - véli a szakértő. Szerinte ennek a lemaradásnak az is az oka, hogy kevés olyan bútorcég van, amely képviseli az európai bútortrendeket: míg az Andrássy úton megtaláljuk az összes nagy ruházati divatcéget, bútorképviseletben hiány van.

A Nyugat-Európában már kifutott retro és vintage viszont még mindig széles körben jelen van hazánkban, és valószínűleg még néhány évig velünk lesz - az utóbbi néhány évben különösen a vintage vonal volt erős a magyar piacon.

A lakberendező hozzátette, hogy a nálunk még nagyon jellemző retroőrület 2-3 éve még Milánóban is erősen tombolt, Nyugat-Európában azonban mára teljesen lecsengett. A KIKA szakértői szerint általában legalább 1-2 év eltelik, mire begyűrűzik hozzánk és elfogadottá válik egy-egy trend, ekkor pedig Nyugat-Európában többnyire már más a divat. A bútorlánc Róbert Károly körúti áruháza egyébként jelentős megújításon esett át, hogy még inkább illeszkedjen az aktuális trendekhez. Ennek apropóján szeptember 22-24-ig az összes üzletben és a webshopban is 15 százalékos kedvezmény jár a termékekre.

Egy új trend, amivel mindenki jól jár

Az elmúlt években világszerte elterjedt még egy új trend a bútoriparban, és ez már a magyarországi bútorláncokban és otthonokban is jelen van: ez a környezetbarát bútorok vásárlása az egészség és a természet védelmének jegyében. Az elmúlt évtizedekben a hagyományos fa építőelemek helyett olcsóbb, egyszerűbben gyártható és felhasználható faipari termékek terjedtek el. Kevesen tudják, hogy a ma már minden háztartásban fellelhető bútordarabokhoz ragasztóként használt műgyanta gyakran tartalmaz formaldehidet, amelyet a WHO (World Health Organization) 2004-ben rákkeltő anyagnak minősített.

A fa bútoroknál akkor óvhatjuk leginkább a környezetünket, ha tömörfát választunk - ezek sokkal kevesebb káros anyagot bocsátanak ki, mint a bútorlapból, MDF-ből vagy farostlemezből készült bútorok és tartósabbak is, ennek megfelelően viszont az áruk is magasabb

 - tudtuk meg a KIKA-tól. Az áruházlánc vásárlóinak körében is egyre keresettebbek a természetes alapanyagú termékek, ennek megfelelően a kínálatban is egyre több ilyen jelent meg az utóbbi években.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.