2 °C Budapest

Megroggyan a családi kassza: milliókat fizethetnek évente a szülők

2018. január 17. 05:35

A legtöbb, 3 év alatti gyereket nevelő családban hamar felmerül a bölcsődekérdés, amennyiben az a szülő, amelyik otthon maradt a gyerekkel, szeretne visszamenni dolgozni. Ilyen esetben hamar szembesülni fognak vele, hogy nem lesz könnyű megfelelő bölcsődét találni. A területileg illetékes intézmények sok esetben helyhiánnyal küzdenek: ezért már a kisbaba néhány hónapos korában jelentkezni kell, hogy legyen hely. Ha pedig valaki ezt elmulasztja, és nem győzi kivárni a várólistát, marad a magánbölcsőde, az viszont több mint havi százezres kiadást is jelenthet a családnak.

Nincsenek könnyű helyzetben azok a családok, akik 3 év alatti gyereket nevelnek: ha az apa mellett az anya is visszamenne dolgozni, még a gyerek óvodai életkora elérése előtt, nem lesz könnyű megfelelő állami intézményt találni. Kevés ugyanis a bölcsőde és sok a gyerek. Tavaly 2879 gyereket utasítottak el férőhely hiányában - derül ki a KSH gyermekek napközbeni ellátásáról szóló kiadványából.

2017-ben a 4 bölcsődei (állami bölcsőde, mini bölcsőde, családi bölcsőde, munkahelyi bölcsőde) valamint a napközbeni gyermekfelügyeleti ellátási formában a beíratott gyermekek száma elérte a 44 896 főt.

Általában harc megy a helyekért

 - mondta a Pénzcentrumnak egy lassan 3 éves kislányt nevelő anyuka.

Én egy évvel korábban jelentkeztem, mint a beszoktatás kezdete, a bölcsi egyébként 170 férőhelyes

 - mondta. Ők a területileg illetékes állami intézménybe nyertek felvételt úgy, hogy az anyukának volt arról igazolása, hogy a munkáltató mielőbb várja vissza. Emellett szükség volt jövedelemigazolásra is, mind a két szülő részéről. A bölcsődei ellátásért fizetni kell a szülőknek. Azt, hogy mennyit, a fenntartó állapítja meg. A neve elhallgatását kérő anyukáék havonta 20 ezer forintot fizetnek, 10 ezer az úgynevezett gondozási díj, 10 ezer az étkezési hozzájárulás. Az összeget az egy főre jutó jövedelem alapján számolta ki az intézmény. Szociális alapon egyébként

Szociális alapon elutasított a területileg illetékes intézmény, így magánbölcsődét kellett keresnünk

 - mondta ezt a Pénzcentrumnak egy apuka. A család végül egy közeli településen talált magánintézményt, ahová felvették a kisfiukat. "Négy évvel ezelőtt havonta 55-60 ezret kellett fizetni, színvonalas volt az ellátás, szuper a környezet" - mesélte az apuka.

Nyolc hónapos volt a kislányom, amikor a területileg illetékes bölcsődébe jelentkeztünk. Azt szerettük volna, ha 1 éves korától járhatna az intézménybe, de férőhelyhiányra hivatkozva, szociális alapon elutasítottak bennünket

 - mesélte egy másik apuka, aki a hivatalos határozatról fotót is küldött (lásd alább - a szerk.). Az interneten több, a lakóhelyükhöz viszonylag közel található magánintézményt is találtak, 2-3 helyre el is mentek.

Nem volt jelentős különbség a szolgáltatásokat tekintve a legolcsóbb és a valamivel drágább magánbölcsőde között, úgyhogy mi az előbbit választottuk. Most havonta 65 ezer forintot fizetünk

- mesélte az apuka, hozzátéve, a drágább anyagilag sem érte volna meg nekik, hiszen a felesége fizetésének nagy részét be kellett volna fizetniük azért, hogy a neje dolgozhasson.

Elutasító határozat Budapest II. kerületéből (Kelt: 2017.05.26.)

A családi napközik és magánbölcsik ugyanis saját maguk határozhatják meg, hogy milyen napi- és étkeztetési díjjal vállalják a gyermekfelügyeletet.

Ha a tavalyi adatokat nézzük, a KSH kiadványából kiderül, 2017. május 31-én összesen 754 bölcsőde, 50 mini bölcsőde, 941 családi bölcsőde és 7 munkahelyi bölcsőde üzemelt az országban, összesen 46 487 férőhellyel.

Klasszikus bölcsődék: A KSH 2017. május 31-i adatok szerint 754 bölcsőde 40 040 férőhellyel, 7346 kisgyermeknevelővel, valamint 1517 dajkával várta a gyermekeket. Az igényekkel összhangban a rendelkezésére álló férőhelyek 42 százaléka Budapesten és Pest megyében található, ami összefügg azzal, hogy itt él a 3 éven aluli gyermekek közül minden harmadik, továbbá itt a legmagasabb a női foglalkoztatottság.

Mini bölcsőde: A mini bölcsőde olyan új intézménytípus, amely a klasszikus bölcsődéknél egyszerűbben létesíthető és működtethető. Mini bölcsődékben 7-8 gyermek gondozható egy csoportban, és a klasszikus bölcsődékhez hasonlóan a kisgyermeknevelők mellett dajka is gondoskodik a gyermekekről.

Családi bölcsőde: 2017. május 31-én 941 családi bölcsőde működött 6044 férőhellyel. A klasszikus bölcsődék mellett ebben az ellátási típusban gondozták a legtöbb gyermeket. A többnyire családi napközikből átalakult családi bölcsődék csoportlétszáma 5-7 fő lehet. Jelentős különbség viszont a klasszikus és mini bölcsődékhez képest, hogy az ellátást szolgáltatást nyújtó személyek nyújtják, akiknek a képesítési előírásait a gyermekvédelmi törvényben szabályozzák.

Munkahelyi bölcsőde: Összesen 49 férőhellyel 7 intézmény üzemelt tavaly május 31-én, a fenntartóik között 1 társas vállalkozás volt, a többségüket központi költségvetési intézmények működtették.

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia, aki magánbölcsődébe járatja a gyereket

Ha beírjuk a keresőbe, hogy magánbölcsőde, több mint 15 ezer találatot kapunk. Ha a "magánbölcsőde árak" keresőkifejezést használjuk, több mint 190 ezer találat az eredmény, a különböző intézmények honlapja mellett rengeteg blog és fórum foglalkozik a témával. Az már néhány órás kutatómunka után is jól látszik, hogy hatalmas a szórás a magánbölcsődék árai közt:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

61, 65, 74, 120, de 164 ezer forintos havidíj is elképzelhető a fővárosban.

A gondozási díj mellett azonban sok helyen még fizetni kell a 900 forintos napi étkezési díjat is. Ugyanakkor találni olyan helyet is, ahol havonta 65 ezer forintért heti 5 napon, reggel 8-tól délután 4-ig vigyáznak a gyerekekre és az étkezést is biztosítják, azért nem kell külön fizetni.

Vidéken a gondozási díj a pestiekhez képest valamivel olcsóbb. Sopronban találtunk olyan intézményt, ahol a gondozási díj havonta 40 ezer forintba kerül, de ehhez még hozzájön a napi 900 forintos érkezési díj is, vagyis ha a gyerek idén januárban minden hétköznap megy bölcsődébe, akkor az még plusz 19800 forint. Győrben is találtunk olyan magánintézményt, ahol a gondozási díj teljes hónapra 58500 forint, de itt is számolni kell még a 900 forintos étkezési díjjal. Debrecenben is több magánintézmény üzemel, van, ahol a havidíj 50000 forint, és naponta 800 forint az étkezési díj.

Minden magánbölcsődében van azonban lehetőség arra is, hogy csak néhány napot, vagy minden nap fél napot töltsön a gyerek az intézményben. Ha a szülők ebéd után haza tudják vinni a gyereket, van, ahol 55, máshol 85 ezer, megint máshol 100 ezer, de találtunk olyan helyet is, ahol fél napra 110700 forint a gondozási díj, és utóbbi intézményben még ehhez jön az étkezési díj. Ha az anyuka vagy az apuka csak részmunkaidőben tér vissza dolgozni, megoldást jelenthet a 3, illetve 4 napos bölcsődei ellátás is, de ez sem olcsó. 3 napot már 45 ezer forintból megúszhatunk, de van, ahol ezért is 81600 forintot kell fizetni. A gondozási díjat egyébként általában hó elején, előre fizeti a szülő, míg az étkezési díjakat utólag, a havi jelenlét alapján kell kifizetni.

Nem csupán az árak, de a szolgáltatások is nagyon különbözőek. Sószoba egyébként szinte mindenhol van, ahogy angol oktatást is vállal a legtöbb intézmény. A drágább intézményekben természetesen vannak extra szolgáltatások, van, ahol például biztosítanak fejlesztő pedagógusi szűrést és konzultációt, doktornői és védőnői vizsgálatokat, máshol a havidíjban benne van valamilyen sportfoglalkozás, úszás vagy lovaglás például.

Fizethetünk, ha túlórázni kell

Az, hogy mettől meddig vannak nyitva a magánintézmények, az árakhoz hasonlóan változatos képet mutat: van, amelyik fél 8-tól délután 5 óráig, máshoz reggel 8-tól délután 4 óráig, megint máshol reggel 8-tól délután 5 óráig tartanak nyitva. Persze ez nem azt jelenti, hogy délután 4 vagy 5 órakor utcára teszik a gyereket, de ha a szülő késik, úgynevezett ügyeleti díjat kell fizetnie.

Ez az egyik bölcsődében 600 forint fél órára, de van, ahol 700 forintot kérnek, ha a szülők egy órát késnének.

Harc a helyekért

Kíváncsiak voltunk, mennyire nehéz a szülőknek helyet találni a különböző magánbölcsődékben. Hiába kerestünk meg azonban több intézményt, mindössze ketten válaszoltak kérdéseinkre.

Jelenleg 57 gyerek jár hozzánk, két bölcsődés és két óvodás csoportunk van

 - mondta Varga Tímea, a Csodavilág Gyermekbirodalom Magánóvoda és Magánbölcsőde tulajdonosa és létrehozója. A túljelentkezéssel kapcsolatban megjegyezte, időben lépni kell a szülőknek, de igyekszenek minden jelentkezőnek helyet biztosítani:

ha más nem úgy, hogy egy helyre két gyermeket veszünk fel olyan formában, hogy az egyik gyerek heti 2, a másik heti 3 alkalommal jöhet az intézménybe

- jegyezte meg. A túljelentkezés náluk egyébként inkább tavasszal jellemző, de szeptemberre azért megüresedik néhány hely, hiszen a nagyok elballagnak.

Egy másik intézmény, amelynek munkatársa kérte, névvel ne szerepeljenek a cikkben, annyit árult el, hogy náluk két bölcsődés csoport működik, mindkettőbe 7 gyerek jár. Azt írták, van náluk is túljelentkezés, de arra a kérdésre, hogy mégis mennyi a várakozási idő, úgy válaszoltak, ez nem határozható meg.

Segíthet a munkáltató is

Egyre terjed a gyakorlat, hogy a munkáltató a cafeteria rendszerének kínálatában szerepelteti az óvodai, bölcsődei költségek térítésének lehetőségét

- mondta megkeresésünkre Fata László, cafeteriaszakértő, aki hozzátette, a munkáltató a nevére szóló számla alapján térítheti az óvodai, bölcsődei szolgáltatás és ellátás díját. Vagyis, ha a gondozói díj 100 ezer forint havonta, akár ez az összeg is téríthető adómentes juttatásként. Érdemes tehát utánajárni, van-e ilyesmire lehetőség a munkahelyünkön, hiszen néhány tízezer forintos juttatás is sokat segíthet a családoknak.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm