7 °C Budapest

Így építkeznének olcsón a furfangos magyarok: tudnak valamit?

2019. szeptember 18. 19:04

Közel minden tizedik magyar szeretne építkezni a közeljövőben, a fiatalabbak körében az átlagosnál magasabb az építési kedv. Az építkezők közel 30 százaléka azonban nem kulcsrakészen venné át a házát, hanem maga fejezné be a kivitelezést. A szakmunkákhoz elsősorban ismeretségi körben keresnének kivitelezőt, esetleg rokonoktól vagy barátoktól kérnének segítséget annak reményében, hogy így lefaraghatnak a költségekből.

Az idősebbeknél jóval szívesebben vágnának bele egy új ház építésébe a fiatalok - derült ki a BERGER Házak megbízásából a Pulzus közvéleménykutató által készített reprezentatív felmérésből. Az adatok szerint a 25-55 év közötti magyar felnőtt lakosság 9 százaléka tervezi, hogy a jövőben belevág egy építkezésbe. Ha azonban korosztály szerinti besorolásban vizsgáljuk az adatokat, kiderül, hogy az X generációhoz (40-55 év közöttiek) tartozóknak csupán alig több, mint 7 százaléka gondolkodik egy ilyen lépésen. Ezzel szemben a fiatalok, azaz az Y generáció (25-39 év közöttiek) már bátrabbnak tűnnek, hiszen a megkérdezettek közel 10 százaléka jelezte, hogy házépítést tervez a jövőben.

Az új otthon kivitelezésének módját illetően érdekes a megkérdezettek hozzáállása, hiszen 30 százalékuk nem kulcsrakészen, hanem valamilyen közbülső állapotban venné át a kivitelezőtől a házát, majd az építkezést saját maga fejezné be. A kivitelezési munkák közül elsősorban a ház alapvető szerkezetének és szigetelésének biztonságos megoldását, valamint a villanyszerelést bíznák mindenképpen szakemberre az építkezők. A burkoláshoz, a festéshez, a szárazépítéshez vagy éppen a homlokzat elkészítéséhez ellenben nem feltétlenül hívnának mesterembert.

Érdekes kérdés, az építkezők vajon kit hívnának segítségül a munkához? A felmérésben a válaszadók 69 százaléka ismeretségi körében keresne hozzáértőt, míg 58 százalék csak és kizárólag referenciával rendelkező profi kivitelezőkhöz fordulna. 55 százalék azért attól sem zárkózott el, hogy a rokonok vagy a barátok bevonásával építkezzék. Egyébként a megkérdezettek 54 százalékának már van tapasztalata arról, milyen kalákában, azaz barátok és rokonok bevonásával egy házat felhúzni.

És hogy miért dönt valaki úgy, hogy végül mégsem profi kivitelezőt választ? A kutatás szerint a leginkább azért, mert azt reméli, hogy pénzt takarít meg. A megkérdezettek 54 százalékban ezt felelték a kérdésre. A kedvezményes lakásáfa eltörlése miatt jelentősen megnövekedő kivitelezési költségek miatt már valóban nem éri meg teljes generálkivitelben kérni az épülő házakat, ezért fordul a piac a nem kulcsrakész megoldásokhoz. A másik érv is anyagi jellegű: az ismeretségi körben van-e olyan szakember, aki ingyen elvégezné a szükséges munkát.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm