21 °C Budapest
Close-up on the hands of the electrician installing the heat pump, connecting the wires

Neked is így szerelték be otthon a klímát? Hiába a hőség, be ne kapcsold: simán kigyulladhat

2024. június 18. 05:35

Évente 30-40 esetben fordul elő, hogy kigyulladó klímaberendezések okoznak lakástüzet - tudtuk meg az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól. Mint közölték, ennek a legfőbb oka, hogy a régebbi lakóépületekben gyakoriak az alulméretezett elektromos rendszerek, hiszen ezek az épületek olyan időszakban épültek, amikor kevesebb elektromos eszközt használtak az emberek. Kiderült, bár a legtöbb esetben a kültéri egység nagyjából egy négyzetméteren szokott kigyulladni, de a tűz hamar átterjedhet a megolvadó homlokzati szigetelésre. Az OKF elárulta, mire kell figyerni a kerti bográcsozáskor, grillezéskor, és az is kiderült, milyen eszközökkel szabad sütögetni az erkélyen.

Kílmatelepítéskor komoly bosszúságtól mentheti meg magát, aki előtte villanyszerelővel konzultál. Korábban Bánhalmi Zoltántól, a Panasonic Heating and Cooling Solutions magyarországi kereskedelmi képviselőjétől megtudtuk, hogy tapasztalataik szerint sokan csak a telepítéskor szembesülnek azzal, hogy az elektromos hálózat nem tudja a telepítendő berendezéseket ellátni – ez elsősorban régebbi ingatlanok esetében szokott probléma lenni.

És ez nem csak azért lehet problémás, mert a klíma folyamatosan le fogja verni a biztosítékot, hanem azért is, mert a nem megfelelő hálózatra telepített készülék konkrétan életveszélyes lehet. Mint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Pénzcentrum kérdésére közölte:

klímaberendezésekkel kapcsolatos tüzek évente 30-40 esetben fordulnak elő - tehát a veszély valós.

Mint kifejtették, nyáron a lakástüzek keletkezési okai között az elektromos eredetű tüzek és a nyílt láng használata van az első helyen, hasonlóan az év többi szakaszához. A fűtési rendszerrel kapcsolatos tüzek helyett nyáron a szabadban történő égetés, általában lomok és zöldhulladék égetése jellemző, amely sokszor átterjed az épületre. Megkeresésünkre azt is közölték:

 • 2023-ban összesen 6453 lakástűz keletkezett, ezekben 83 ember vesztette életét és 553-an sérültek meg.
 • Ha a három téli hónapot nézzük, januárban, februárban és decemberben 2134 otthon gyulladt ki, 175-en sérültek meg és 35-en vesztették életüket.
 • Ha a három nyári hónapot vizsgáljuk, 1255 lakóházban keletkezett tűz, 122-en sérültek meg, 6 ember vesztette életét. Amíg télen naponta átlagosan 23,7 lakóépület gyulladt ki, addig ez a szám nyáron 13,6.

Az elektromos tüzek kapcsán arra hívták fel a figyelmet: ezek megfékezésének specifikuma, hogy tilos vízzel oltani:

csak akkor szabad vízzel oltani elektromos tüzet, ha a kigyulladt elektromos eszközt leválasztottuk a hálózatról, vagy a villanyóránál lecsaptuk a biztosítékot. Az elektromos tüzek oltására a legjobb módszer, ha készenlétben tartunk otthon egy 6 kilogrammos ABC porral oltó tűzoltó készüléket

- húzták alá.

Visszatérve a klímákra: bár a legtöbb esetben a légkondicionáló kültéri egysége egy négyzetméteren belül ég, de a homlokzati szigetelés megolvadása miatt a károk jelentősek lehetnek. A klímatüzek legfőbb okaként azt említették, hogy a régebbi társasházakban, panelházakban és családi házakban gyakoriak az alulméretezett elektromos rendszerek, mivel ezek az épületek olyan időszakban épültek, amikor kevesebb elektromos eszközt használtak az emberek.

A régi vezetékek átmérője és kötései nem mindig alkalmasak a megnövekedett energiaigény kielégítésére. Ma több és nagyobb teljesítményű elektromos eszközt használunk, ami könnyen túlterhelheti a rendszert. Az alulméretezett vezetékekben nő az átmeneti ellenállás, hőt termelnek, és a vezetékek annyira felforrósodhatnak, hogy meggyullad a szigetelésük, a tűz pedig átterjedhet a környező tárgyakra.

Aki légkondicionáló beszerelésén gondolkodik, annak javasolt átnézetni a lakás elektromos hálózatát is, ugyanis, mint a Katasztrófavédelem felhívta a figyelmet:

régi, hibás kötési gyakorlat, amikor réz és alumínium vezetékeket sodortak össze, ez szintén tűzveszélyes lehet. Az ilyen kötések idővel melegednek, majd meggyulladnak, ami lakástűzhöz vezethet.

Az OKF még egyszer figyelmeztetett: egy régi épületbe újonnan felszerelt klímaberendezés is könnyen túlterhelheti a régi hálózatot. Ezért

 • csak megfelelően méretezett elektromos hálózatra szabad klímaberendezést csatlakoztatni, mivel ezek nagy melegben, fokozott áramfelvétellel működnek.
 • A telepítésnél gondoskodni kell megfelelő áramköri védelemről, hogy baj esetén azonnal lekapcsoljon a rendszer, illetve könnyen áramtalanítható legyen.
 • Az éghető anyagokat távol kell tartani a kültéri egységtől.
 • Társasházak falán gyakran több kültéri egység is van, ezeket úgy kell elhelyezni, hogy ha az egyik kigyulladna, a tűz ne terjedjen át a másikra.
 • A mechanikai hibák elkerülése érdekében fontos a rendszeres karbantartás, a megfelelő zsírozás és olajozás hiánya, valamint a csapágy kopása hőt termel, ami leégetheti a légkondicionáló motorját.
 • A kültéri egység gyakran a tűző napon van, és kánikulában szinte egész nap maximális teljesítményen üzemel, ami könnyen túlmelegedhet és meggyulladhat. Érdemes rendszeresen tisztíttatni és szakemberrel ellenőriztetni a klímát.

Ha pedig a légkondicionálónk feszültség alatt kigyullad, azt tilos vízzel eloltani, hiszen elektromos tűzről van szó - így az arra érvényes szabályok szerint kell eljárni, porral oltó készülékkel kell megkezdeni az oltást.

Erre figyelj, ha grillezel, bográcsozol

A szabadban történő égetés kapcsán az OKF kiemelte, a saját kertjében, tűzgyújtási tilalomtól függetlenül mindenki kedvére grillezhet, sütögethet, ezt nem kell előre bejelenteni a katasztrófavédelemnek. De bizonyos biztonsági szabályokat így is érdemes betartani, hogy elkerüljük a bajt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 • A kerti grill begyújtásánál begyújtókockát, begyújtóháncsot, vagy grillgyújtó folyadékot használjunk.
 • Ne használjunk benzint, gázolajat, hígítót, mindenféle szintetikus folyadékot a begyújtáshoz, mert ezek egyrészt veszélyesek, másrészt mérgező gázokat bocsátanak ki égéskor, ami az étel ízét és minőségét is rontja.
 • A működő grillt, vagy ha bográcsozunk, akkor a tüzet ne hagyjuk magára.
 • Ha feltámad a szél, fejezzük be a kinti sütögetést.
 • Mindig legyen oltóanyag a közelben.

Itt is kiemelték, hogy a grill ne legyen túl közel a házhoz, az éghető anyagokat pedig egy-két méterrel távolabb helyezzük a tűztől, grilltől, kemencétől. Így sem a sugárzó hő, sem az esetlegesen kifröccsenő zsír nem fog bajt okozni.

Egyre népszerűbbek a gázpalackról működő kerti grillek, gázzsámolyok. Ezek kapcsán kiemelték, arra figyeljünk, hogy legális forrásból szerezzük be a gázpalackot, ez nincs túltöltve, ép a szelepe és van rajta zárófólia. Ha palackot cserélünk, mindig cseréljünk tömítést is. Palackcserénél a tömlő és a palack csatlakozásához fújjunk szivárgást ellenőrző sprayt, vagy kenjünk mosogatószeres vizet. Ha buborékok keletkeznek, szivárog a gáz, ne használjuk a gázkészüléket, és ne használjunk nyílt lángot a gázpalack közelében. A palack ne legyen 40 Celsius-foknál melegebb helyen, mert a meleg hatására nő benne a nyomás, ami robbanáshoz vezethet. Kerüljük a házilagos megoldásokat, jellemzően ezek végződnek tragédiával.

A gázkészülék és a palack között egy nyomáscsökkentőnek (reduktornak) kell lennie, ezt tilos kiiktatni, megbontani, átalakítani. Saját kezűleg csak a palackcserét végezzük el, a gázkészüléken szükséges minden egyéb javítást inkább bízzunk szakemberre. A palackcserénél ne használjunk olyan fogót, amely megrongálhatja a tömlőt, vagy a nyomáscsökkentőn a hollandert

- sorolta a Katasztrófavédelem, majd pedig aláhúzták:

Ha befejeztük a gázzal főzőcskézést, zárjuk el a gázpalackot, és csak miután kialudt a grill lángja, utána kapcsoljuk ki a gázgrillt. Így nem marad gáz a rendszerben és nem fog meglepetés érni bennünket.

Kérdésünkre elmondták, társasház erkélyén is szabad grillezni, de nem mindegy, hogy mivel: gázpalackról működő grillt tilos az erkélyen használni. Faszénnel, brikettel, parázsló fával szintén ne grillezzünk az erkélyen.

Az erkélyen egy elektromos grillezővel grillezhetünk a legbiztonságosabban, de mielőtt nekiállunk az erkélyen főzőcskézni, nézzük meg a társasház házirendjét, hogy nem tiltja-e ezt. Évente átlagosan 100-150 erkélyen keletkezik a tűz, ne a miénk legyen a következő

- nyomatékosították.

Hogyan kellene korlátozni a mobiltelefon-használatot az iskolában?

A magyar kormány nemrégiben egy új jogszabály-módosító javaslatot nyújtott be, amely lehetővé tenné a diákok iskolai mobiltelefon-használatának korlátozását. A javaslat szerint a kormány jogosult lenne meghatározni azokat a tárgyakat, amelyeket tilos az iskolákba és kollégiumokba bevinni, illetve azokat, amelyeket csak igazgatói engedéllyel lehet az órákon használni. Ugyanakkor a kérdés egyelőre igencsak megosztja a szülőket, így most leginkább az ő véleményükre vagyunk kíváncsiak, hogyan is kellene rendezni a gyeremekek iskolai mobiltelefon-használatát. Kérjük, segítsd a munkánkat és töltsd ki az alábbi, anonim kérdőívünket.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 20. szombat
Illés
29. hét
Július 20.
A Hold napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 20. 19:21
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem