Aerial view of Danube river near Visegrad in Hungary. Summer rain and stormy weather. Danube river valley panorama.

Közelít a zivatar északról: órák kérdése és letarolja az országot - csak ez a 4 megye van biztonságban

2024. május 25. 12:28

Ma elszórtan, nagyobb számban a Dunántúlon és az északi, északkeleti vidékeken alakulhatnak ki zivatarok. Délután, kora este egy-egy cella a keleti határvidékre is besodródhat. A zivatarokat átmeneti viharos széllökés (~70-90 km/h), helyenként felhőszakadás (25-35 mm-t meghaladó csapadékösszeg, főként északnyugaton az ismétlődő cellákból ennél több is), illetve jégeső (~1-2 cm) kísérheti - írja a HungaroMet. Éjszaka a zivatarok számossága jelentősen csökken, de néhol (főként a Dunántúlon) továbbra is előfordulhat dörgés, villámlás.

Vasárnap ismételten zivatarok kialakulására kell számítani, várhatóan a mainál kisebb számban és kisebb területet érintve. Előfordulásukra legnagyobb valószínűség a Nyugat- és Közép-Dunántúlon, illetve az Északi-középhegység nyugati felében van. A cellákat intenzív csapadékhullás (10-20 mm), viharos széllökés (70-80 km/h) és jégeső (~1-2 cm) is kísérheti.

Szombaton Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok kivételével minden vármegyében elsőfokú riazstás van érvényben zivatarra. "Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat!" - figyelmeztet a meteorológiai szolgálat. Győr-Moson-Sopron és Vas vármegye területén pedig eső miatt adták ki a citromsárga riasztást, mert intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat.

Vasárnap 10 megyére érvényes az elsőfokú zivatarriasztás.

Szombat délután általában napos idő várható fátyol-, és gomolyfelhők kíséretében. A legtöbb felhő nyugaton és északkeleten, míg a legtöbb napsütés délkeleten ígérkezik. Zápor, zivatar nagyobb számban a Dunántúlon és az északi megyékben alakulhat ki, néhol intenzívebb zivatar sem zárható ki. Viharos széllökés csak zivatar környezetében lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 29 fok között alakul. Késő estére 14 és 20 fok közé hűl le a levegő.

Szombat estétől vasárnap reggelig csökken a felhőzet, a legtöbb helyen csak fátyolfelhők lesznek az égen. Ugyanakkor főleg a Nyugat-Dunántúlon több lehet a felhő, arrafelé további zápor, esetleg zivatar is előfordulhat az éjszaka során. A légmozgás többnyire gyenge vagy mérsékelt lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 10 és 15 fok között alakul. A hidegre hajlamos helyeken ennél hidegebb, míg a belvárosban, tópartokon melegebb is lehet. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Vasárnap napközben a gomoly-, és fátyolfelhők mellett sok napsütés várható. Főleg a Tiszától nyugatra lesz erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés, arrafelé, valamint az északi, északkeleti országrészben valószínű elszórtan zápor, zivatar. A keleties szél mérsékelt marad, zivatarok környezetében kísérhetik csak viharos lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet nagyrészt 23 és 29 fok között alakul. 

Hétfőn pedig a gomoly- és fátyolfelhők mellett sok napsütésre számíthatunk. Néhol alakulhat ki zápor, zivatar. Hajnalra foltokban köd képződhet. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de zivatarban erős vagy viharos széllökések is lehetnek. A minimum-hőmérséklet 10, 16, a maximum 24, 30 fok között várható. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem