Lightning in a rain at hilly landscape, Hungary

Kiadták az újabb riasztást: zivataros hétvége elé néz 13 vármegye - durva szél, égszakadás, jég is lehet

2024. május 24. 16:50

A délnyugati országrész kivételével többfelé, a Dunántúl keleti, délkeleti részein, illetve Sopronnál, emellett a keleti határszélen és északkeleten valószínűek zivatarok, amelyeket felhőszakadás (> 30 mm, néhol akár > 50 mm) is kísérheti. Északkeleten (Hajdú, Szabolcs, Borsod) egy-egy hevesebb zivatarra is van esély viharos széllökés (60-90 km/h), jégeső (2 cm körüli jégátmérővel), felhőszakadás (> 30-40 mm) kíséretében. A péntek esti órákra fokozatosan északon, északkeleten is lecsökken a zivatarhajlam - írja a HungaroMet. Elsőfokú riasztás van érvényben reggel óta 18 vármegyében zivatar és 15-ben felhőszakadás miatt. Mutatjuk, hogy alakul a zivatarveszély a hétvégén.

Szombaton a reggeli, kora délelőtti órákban elsősorban a Nyugat-Dunántúlon egy-egy intenzívebb záporból bedörrenhet - írja a meteorológiai szolgálat. A déli óráktól estig főként a Dunántúl nyugati és északi felében alakulhatnak ki nagyobb számban zivatarok, egy-egy heves zivatar sem zárható ki. A zivatarokat viharos széllökés (70-90 km/h), intenzív csapadék és kisméretű jég kísérheti (< 2 cm). Elvétve a Duna-Tisza közén is előfordulhat zivatar a fenti kritériumokkal. Az esti órákban fokozatosan lecsengenek az események.

Szombaton 9 vármegyében - Pest, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok, Vas, Veszprém, Zala lesz érvényben elsőfokú riasztás zivatar miatt. "Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat!" - írja a HungaroMet. Vasárnap mégtöbb megyében lehet hevesebb zivatarra számítani. Az egész Dunántúlon, valamint Pest, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyékben elsőfokú riasztás van érvényben.

Szombaton a gomolyfelhők összeesnek, a legtöbb helyen csökken a felhőzet, csak kisebb körzetekben maradhat felhős az ég. Hajnalra több helyen válik párássá a levegő, helyenként köd, főként az Északi-középhegység, Észak-Alföld térségében réteges felhőzet is képződhet. A záporok, zivatarok nagy része este megszűnik, de néhol még a későbbiekben is eshet. A légmozgás többnyire gyenge vagy mérsékelt lesz, csak este a záporok, zivatarok mentén lehet még szélerősödés. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 15 fok között alakul.

Napközben a kezdetben felhős, párás részeken is naposra fordul az idő, és a fátyol- és gomolyfelhők mellett legalább több órára mindenütt kisüt a nap. Zápor, zivatar több helyen, nagyobb számban az északnyugati, nyugati országrészben alakulhat ki, néhol heves zivatar sem zárható ki. Erős vagy viharos széllökés csak zivatar környezetében lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton nagyrészt 24 és 28 fok között alakul.

Vasárnap sok napsütés valószínű a fátyol- és képződő gomolyfelhők mellett. Elszórtan kialakulhat zápor, zivatar, néhol felhőszakadás, jégeső is. A keleti, délkeleti szelet élénk, zivatarban erős vagy viharos lökések is kísérhetik. A hajnali 10, 16 fokról 23, 29 fokig melegszik fel a levegő.

Viharra lehet számítani a tavaknál is

A Balaton nyugati, középső és keleti medencéjére is az elsőfokú viharjelzés érvényes jelenleg, a Velencei-tónál a jelzőrendszer alapon van. Ma este a mérsékelt (10-20 km/h), jellemzően keleties szelet éjszaka időnként élénk (25-30 km/h, a Balaton nyugati részén 35 km/h) lökések kísérhetik. Azonban zápor környezetbén erős (40-45 km/h, eleinte 50 km/h), zivatarral viharos (60-65 km/h körül ) lökések is lehetnek. A keleten erősebben gomolyfelhős ég mellett kora estig zápor, zivatar még valószínű, majd gyengül a csapadékhajlam, a zivatar eltávolodik, legyengül. Este egy-egy zápor előfordulhat a tavaknál.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az éjszaka folyamán délnyugat felől átmenetileg erősebben megnövekszik a felhőzet és a Balatonnál (elsősorban nyugaton) alakulhat ki további egy-egy zápor helyenként. Reggelre vékonyodik, kelet felől csökken a felhőzet és csapadék már nem valószínű. A legalacsonyabb hajnali hőmérséklet 13,14 fok körül alakul.

A Tisza-tónál a mérsékelt (10-20 km/h) keleti, majd délelőttől déli, délnyugati szél időnként megélénkül (20-30 km/h). Intenzív zápor környezetében élénk-erős (30-50 km/h), zivatar esetén viharos (50-65 km/h) széllökés is előfordulhat. A többször erősen felhős ég mellett hosszabb-rövidebb napos időszakok is várhatók. Zápor, zivatar akár többször is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22, 23 fok körül alakul. Késő este 16 fok valószínű.

Te mit gondolsz a saját márkás termékekről?

A következő hetekben a Pénzcentrum és a Debreceni egyetem közös, nagymintás felmérést végez, hogy kiderüljön, hogyan vélekednek a hazai vásárlók az ún. kereskedelmi/saját márkás, illetve a gyártói márkás termékekről. Az alábbiakban arra szeretnénk megkérni, hogy töltsd ki a kérdőívet, ezzel segítve munkánkat. Köszönjük!

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 16. vasárnap
Jusztin
24. hét
Június 16.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm