20 °C Budapest
Apartment building being insulated with polystyrene

Brutális zuhanást hozhat a felújítási támogatás: egyre több háztulaj játszik kivárásra

2024. április 18. 12:33

Visszaesett az építőanyagok forgalma márciusban, holott a februári adatok végre fordulattal kecsegtették a szektort. A hektikus adatok azt mutatják, hogy rögös út vezet még az újlakás építések felfutásáig. A szakma arra számít, hogy áprilisban és májusban is visszaesés lesz, mert az emberek kivárják az energiahatékonysági támogatást a nagyobb munkák elkezdésével.

Nem bizonyult tartósnak az építőanyag kereslet februári felfutása, márciusban ismét csökkenést mutatott az eladások értéke és volument is a piacvezető Újház Zrt.-nél. „Nem sikerült kitörni a lefelé mutató spirálból, és a következő hónapokban sem számítunk jó eredményekre, mert az energia hatékonysági támogatás júniusi indulásáig minden bizonnyal kivárnak az emberek a nagyobb volumenű felújítási munkákkal” – mondja Juhász Attila, az Újház és az Évosz Építőanyag-kereskedelmi Tagozatának elnöke.

Az Újház friss adatai azt mutatják, hogy az első negyedév egészében a forgalom értéke 6,4 százalékkal, volumene pedig 1,7 százalékkal csökkent a megelőző év azonos időszakához képest. A februári adatok még bizakodásra adtak okot, mert a szerkezetépítéshez használt anyagok volumene akkor 27,7 százalékkal emelkedett 2023 februárjához képest, ez pedig azt vetítette előre, hogy új házak építése kezdődik meg. Márciusban azonban ennek a főcsoportnak a forgalma is visszaesett, értékben 8,8, volumenben pedig 4,2 százalékkal. Némi reményt ad, hogy a falazóelemek és a beton zsalukövek értékesítési volumene márciusban is minimális növekedést mutatott, de például a tetőfedés főcsoportban még mindig 13,5 százalékos volt a visszaesés a megelőző év márciusához képest.

Juhász Attila szerint a hektikus forgalmi adatok azt mutatják, hogy göröngyös út vezet még az újlakás építések felfutásához. Az átadások száma 2024-ben és 25-ben is inkább a 10, mint a 20 ezerhez közelíthet, ami messze elmarad az elmúlt 10 év historikus átlagától, és jóval kevesebb annál is, amennyi a magyar lakásállomány szinten tartásához szükséges lenne. Ez már nem néhány építőanyag gyártó és kereskedő, illetve kivitelező problémája, ahogy az sem, hogy szektorban az elmúlt évben több tízezer elbocsátás történt.

Az építőipar gyorsan lassul, de lassan gyorsul. Az emberek sokkal körültekintőbben vágnak bele bármibe, mint a válság előtt, ezt mutatja, hogy bár nagyon sok ajánlatkérés van, de kevés a tényleges vásárlás, vagyis gyűjtik az adatokat. Ez teljesen érthető, hiszen az áron kívül érdemes rákérdezni az adott kereskedés árukészletére, valamint a szolgáltatásra is, hiszen nem lesz mindegy, hogy amikor kell, akkor tud-e időben, rugalmasan és ütemezetten szállítani” – mondja az Újház Zrt. igazgatóságának elnöke. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm