old house gets thermal insulation

Bomba hírt kaptak a gázzal fűtő magyarok: 6 millió forint ütheti a markuk, élesedik az új támogatás

2024. április 5. 09:50

Kedvezményes hitel és vissza nem térítendő támogatás is járna azoknak, akik energetikai korszerűsítést csinálnának otthonukban.

Hatmillió forinra lehet pályázni a ma bejelentett új otthonfelújítási támogatás keretében. Mint kiderült, egymilliót kell a hétből saját zsebből fizetni, hatot pedig az állam ad - részben kedvezményes hitel, részben pedig vissza nem térítendő támogatás formájában - írja a Portfolio.

A támogatást többek között fűtéskorszerűsítésre, gázkazán-cserére, nyílászárók cseréjére és kéménybélelésre lehet majd igényelni. Mint kiderült, a támogatást azok vehetik majd igénybe, akik rá vannak kötve az állami gázhálózatra, a beruházással pedig 30 százalékos energiamegtérülést kell elérni. Ezt a beruházás előtt, majd utána is elkészített külön-külön energetikai tanúsítvánnyal lehet igazolni.

Az, hogy a hatmilliós összeg mekkora része lehet majd vissza nem térítendő támogatás és mekkora része az említett hitel, az az igénylők jövedelmétől és lakhelyük fejlettségétől függ majd. A támogatás keretösszege a bejelentés szerint 108 milliárd forint.

A kormány várakozása szerint legalább 127 milliárd forintnyi beruházás fog elindulni, ezzel támogatja a kormány a hazai építőipar fellendülését. Egy egyszerűsített környezetvédelmi minősítés is támogatni fogja ezt. Kérdésre Fábián Gergely elmondta:

a beruházási összeg maximuma 7 millió forint lesz, közel 20 ezer családi ház felújítását várják ettől a programtól.

A kormány a 108 milliárdos programot a RePower elnevezésű uniós forrásból vezeti be: önerő, kamatmentes hitel és vissza nem térítendő támogatás lesz – mondta Fábián Gergely államtitkár. A CSOK Pluszhoz hasonlóan a támogatás a hitel tőketartozását fogja csökkenteni – tette hozzá. Az önerő 1 millió forint lehet, a másik kettő 2,5-3,5 millió forint között szóródhat. Minél magasabb egy járásban a jövedelem, annál kisebb lesz az ott élők vissza nem térítendő támogatásának az összege, és annál nagyobb a felveendő hitel. 25-36 ezer forint lesz a törlesztőrészlet, a hitelt 8 éven belül kell visszafizetni. A kereskedelmi bankok MFB Pontjain lehet majd igényelni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A pontos részleteket társadalmi egyeztetésre bocsátják majd, és a kormány tervei szerint

június elejétől már pályázni lehetne a programra.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 18. 19:19
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm