Panoramic, birds eye view of Budakeszi, Hungary - with lots of copy space.

Őrült jól jár, aki itt akar most lakást eladni: kapkodnak az ingatlanokért ezekben a megyékben

2024. április 2. 11:01

Az év elejéhez képest kicsit visszafogottabban, de így is jelentősen - 16 százalékkal - nőtt a kereslet az eladó lakóingatlanok iránt márciusban. A kínálat éves összevetésben 8 százalékkal bővült. 2022 márciusához képest viszont 40 százalékkal több lakást és házat kínálnak eladásra. Továbbra is kiugró az érdeklődés a Csongrád-Csanád vármegyei ingatlanok iránt. 

Márciusban is élénkebb volt a kereslet az eladó lakások piacán az egy évvel korábbihoz képest, de a februári bő 20 százalékos éves növekedéssel szemben 16 százalékos bővülést eredményezett a múlt hónap - áll az ingatlan.com friss elemzésében, amely a lakáspiaci kereslet és a kínálat márciusi alakulását ismerteti.

Az  adataik szerint március végén 145 ezer eladó lakás és ház szerepelt az összesen 220 ezer hirdetésből álló ingatlankínálatban, ami 8 százalékkal több mint egy évvel korábban. 2022 márciusához képest pedig több mint 40 százalékkal több lakást és házat kínálnak eladásra.

Jobb helyzetben a vásárlók

Balogh László, az portál vezető gazdasági szakértője szerint

az év elején látott 20 százalék körüli az éves szintű keresletnövekedés valamennyire mérséklődött, de még mindig jelentősnek mondható. Az érdeklődések felfutása pedig a tavaszi hónapokban az adásvételek számában is megjelenhet. Márciusban az ingatlan.com adatai alapján már a csok pluszos vevők is jóval aktívabbak voltak mint január-februárban, így ez az új támogatási forma is hozzájárulhat a lakáspiaci forgalom élénküléséhez.

Szerinte a most piacra lépő vevők azt az előnyös helyzetet tudják kihasználni, hogy tavaly márciushoz képest is szélesebb kínálatból válogathatnak, miközben a lakáshitelek kamatai jelentősen alacsonyabbak.

Ráadásul a lakásvásárlók pénzügyi helyzetét az is erősíti, hogy a saját eladó ingatlanjukat az elmúlt időszakhoz képest jóval könnyebben tudják értékesíteni, ami komoly segítséget jelent a továbblépésben

- fogalmazott a szakember. 

Ez történt az ország különböző részein

A vármegyék közül továbbra is Csongrád-Csanádban messze kimagaslik a mezőnyből a kereslet alakulását nézve: márciusban majdnem 50 százalékkal többen érdeklődtek az eladó lakóingatlanok iránt. A kínálat viszont nem tartott lépés a kiugró bővüléssel, márciusban éves összevetésben 10 százalékkal kevesebb eladásra szánt lakóingatlan került a piacra.

Jelentős, 22-28 százalék feletti keresletbővülést könyvelhetett el márciusban Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye is. A feladott hirdetések száma ugyanakkor 2 százalékkal csökkent 2023 márciusához képest. Az ingatlan.com szakértője szerint a friss kínálat csökkenése a munkaszüneti napokkal járó nemzeti és húsvéti ünnepi időszakoknak is köszönhető. Az elemzés szerint Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Vas vármegyében jelent meg a legtöbb eladó lakóingatlan a piacon márciusban, éves szinten 15-43 százalékos volt a növekedés. A kereslet ezekben a vármegyékben 5-11 százalékkal erősödött. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Budapesten márciusban 16 százalékkal több érdeklődés érkezett az eladó lakóingatlanokra éves összevetésben. A fővárosban több mint 12 ezer eladó lakáshirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanközvetítők, ez viszont 8 százalékkal kevesebb mint egy évvel ezelőtt.

Jelentős forgalombővülés várható

Balogh László az országos lakáspiac alakulásáról azt mondta, hogy az élénkülésnek köszönhetően a mostani kilátások alapján 2024-ben összességében akár 120 ezer adásvételre is sor kerülhet, ami 15-20 százalékkal haladná meg a kilencéves mélypontot képviselő 2023-as szintet. 

Fontos, hogy a kereslet élénkülése egyelőre nem járt együtt az árak jelentős emelkedésével, ami szintén ideális helyzetet teremt a piacra lépő lakásvásárlók számára.

Te mit gondolsz a személyi kölcsönről? Mondd el véleményed!

A kutatás a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán működő the CoRe lab-bel együttműködve készül, az eredményeiről a Pénzcentrumon megjelenő cikkekben folyamatosan beszámolunk majd. A kérdőív anonim és önkéntes, a válaszokat 2024. március 29. és április 14. között várjuk.

Köszönjük, hogy válaszaiddal segíted a kutatásunkat!

Create your own user feedback survey

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem