18 °C Budapest
Mold or Mould Stains on Damp Wall and Door behind Cabinet due to condensation caused by lack of ventilation.

Ezekben a városokban 35 ezerért lehet lakást bérelni: ilyen a feltételeknek kell megfelelni

2024. március 6. 08:16

Minden ötödik ember, vagyis nagyjából 2 millió magyar él lakhatási szegénységben, amelynek egyelőre nem látszik a vége - írja a HelloVidék. Mennyire jelenthetnek kapaszkodót az önkormányzati bérlakások vidéken és milyen állapotban vannak ezek a bérlemények? Hogyan és kik pályázhatnak rájuk? Hány évet kell várni egy ilyen, a piaci ár töredékéért bérelhető lakásra? Ennek jártak utána.

Míg a rendszerváltásig széles körben elérhetőek voltak az olcsó szociális bérlakások, a 90-es évek után a privatizációk időszakában a helyzet vidéken is gyökeresen megváltozott. Magyarország a rendszerváltás után élen járt a mintegy 25%-os bérlakás-állomány leépítésében, de voltak olyan országok Csehország, Szlovénia, amelyek ugyan csökkentették, de megőrizték a bérlakás rendszereiket és szociális bérlakás politikai elemeiket - írja a lap. A jelenlegi helyzet az, hogy a tanácsi bérlakások tömeges magánosítása miatt az EU-ban nálunk a legalacsonyabb, mindössze 9 százalék a bérlakás-állomány aránya.

Az önkormányzati bérlakások Magyarországon leginkább a nagyobb városokra jellemzőek. A legtöbb lakást az 1995-ig tartó első privatizációs hullámban adták el az önkormányzatok. A felmérések szerint napjainkban már a lakosság nagy része elfogadja a bérlakást lakásmegoldásként, viszont szükséges volna tehát a megfelelő kínálat megteremtése.

Az 1990-es években történt lakásprivatizáció során nagyon sokan vették meg az önkormányzattól bérelt lakásaikat. Ezt követően kb. 2.150-2.200 db önkormányzati bérlakás maradt meg, mely az azóta eltelt időszakban, a rossz műszaki állapotú épületek elbontása miatt, fokozatosan csökkent le a jelenlegi mennyiségre

- közölte a tatabányai önkormányzat a lappal arról, hogyan alakult a bérlakások száma.

A szombathelyi önkormányzat a lap kérdésére elmondta a lakások állapota, bérleti díja kapcsán, hogy a bérlemények lakbére a lakás alap-területe, minősége, a lakóépület állapota és településen, illetőleg a lakóépületen belüli fekvése szerint, a lakásrendelet melléklete szerinti szempontok alapján ki-alakított pontrendszer figyelembevételével van megállapítva (pl. 55 m2, két szobás, lakótelepi, összkomfortos lakás bérleti díja: 35.020,-Ft/hó). A lakbérek 2011. óta nem változtak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Arról, hogyan lehet ilyen bérlakáshoz jutni, a szegedi önkormányzat azt közölte: feltétel a szegedi lakóhely, vagy munkaviszony, illetve az alsó és felső jövedelemhatár. "Olyan pályázati szempontrendszer alapján bírálják el a beérkező igényeket, ami teljes mértékben kizárja a szubjektív elemeket. A pályázat során plusz pontszám jár a gyermekek száma alapján, így a több gyermeket nevelő családok több pontot tudnak összegyűjteni. Ezen kívül plusz pontszám jár például arra is, ha valaki egyedül neveli a gyermekét, vagy tartós beteg, illetve a 35 év alatti fiatalok is plusz pontszámra jogosultak" - írták.

A teljes cikk a vidéki bérlakás helyzetről a HelloVidék oldalán olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm