20 °C Budapest
Honda Plant, Ohio, USA.

Nesze neked autógyár-beruházás: most már mindneki ebbe a magyar városba akar lakást venni?

2024. január 24. 11:33

A kínai BYD autógyár-beruházása máris élénkülést hozott a szegedi lakóingatlanok iránti keresletben. A jövőben a környékbeli településeken is komoly erősödésre lehet számítani. Szegeden a használt lakásokat január közepén 670 ezer forintos átlagos négyzetméteráron kínálták eladásra. Az új építésűeket pedig 958 ezer forintért. A vármegye legnagyobb városai közül Hódmezővásárhelyen a használt lakások átlagos négyzetméterára 376 ezer, Makón 291 ezer, Szentesen 303 ezer forint volt. Magasabb fordulatszámra kapcsolt a szegedi és a Csongrád vármegyei lakáspiac, miután a kínai BYD tavaly decemberben bejelentette, gyárat épít a vármegyeszékhelyen - derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből.

Szeged kivételes helyzetben

Az eladó lakások és házak iránt országosan már több mint 210 ezer érdeklődés érkezett 2024 januárjában, ami éves összevetésben 20 százalékos erősödést mutat. A legnagyobb növekedést Szeged érte el, az ottani lakóingatlanok iránti kereslet 68 százalékkal emelkedett, ami messze a legjelentősebb élénkülés a megyei jogú városok és vármegyeszékhelyek körében.

Az adatokból látszik, hogy a gyárberuházás a szegedi lakóingatlanokat is felértékelheti. Tavaly januárban például az eladó új építésű szegedi lakások és házak átlagos négyzetméterára 907 ezer forint volt, a decemberi bejelentés előtt 911 ezer forintot tett ki, idén januárban viszont már 958 ezer forintra nőtt. A használt lakások áraira egyelőre még nem volt hatással az autógyár Szegedre költözése. Az átlagos négyzetméterár a 2023 januári 647 ezer forintról a decemberi bejelentésig 661 ezer forintra, idén januárra pedig 670 ezer forintra emelkedett

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az országos átlagot meghaladó felértékelődés jöhet

Csongrád-Csanád vármegyében a használt lakóingatlanokat idén januárban átlagosan 542 ezer forintért árulták a tulajdonosok. A vármegye legnagyobb kínálattal rendelkező városaiban közül Hódmezővásárhelyen 376 ezer, Szentesen 303 ezer, Makón 291 ezer, Csongrádon 271 ezer forintnál tartottak az árak 2024 januárjában. A Szeged tágabb vonzáskörzetébe tartozó Deszken 584 ezer, Újszentivánon 552 ezer forintra, Sándorfalván 407 ezer forint az átlagos négyzetméterár.

Balogh László közölte azt is, hogy

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

az elmúlt hetekben látott változások alapján a gyárberuházás berobbantja a szegedi és a vármegyei lakáspiacot, ahogy ez történt korábban Győrben, Debrecenben vagy Kecskeméten is.

Szeged egyébként is kiemelt helyzetben van az ingatlanpiacon, mert nem csak regionális központról, hanem az ország egyik legnagyobb egyetemvárosáról beszélünk. Emiatt pedig már eleve jelentős értéket képviselnek a szegedi lakóingatlanok, amelyek árai a következő 2-3 évben az országos átlagot meghaladó mértékben nőhetnek.” - tette hozzá a szakértő. A szegedi kiadó lakások jelenleg az egyetemvárosok középmezőnyében helyezkednek el havi 140 ezer forintos átlagos bérleti díjjal, de a helyi albérletpiacon is felértékelődésre számít Balogh László.

Az szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy a következő években nem csak Szegeden, de a környékbeli településeken is komoly lakáspiaci élénkülésre lehet számítani. Az erősödő kereslet viszont nem egy csapásra épül be az ingatlanárakba, hanem akár több éven át tartó folyamat eredményeként.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem