20 °C Budapest
Sannox is a village on the Isle of Arran, in North Ayrshire of Scotland.

Közeleg a fűtési szezon: erre figyelj, hogy elkerüld a magyar otthonok néma gyilkosát

2023. szeptember 8. 21:00

A kályhák és kandallók szabályos bekötése és karbantartása elengedhetetlen a biztonságos használatuk érdekében. Ha nem megfelelően működnek, a tüzelőanyagok elégtelen égése miatt veszélyes szén-monoxidot bocsáthatnak ki a lakótérbe valamint tüzet is okozhatnak - olvasható a Warnex-Global Magyarország Zrt. közleményében.  

Érdemes még a fűtési szezon előtt ellenőrzést végezni a balesetek megelőzése érdekében. 2022-ben a lakástüzek és a szén-monoxid mérgezések továbbra is komoly veszélyforrást jelentettek a magyar háztartásokban, amelyek ellen hatékonyan lehet védekezni megfelelő berendezésekkel és óvintézkedésekkel - mondta el Baranyai Zoltán, a Warnex-Global Magyarország Zrt. marketing managere.

A katasztrófavédelem legfrissebb adatai szerint az elmúlt évben 7414 lakástűz történt az országban, ami 3 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Sajnálatosan 92 ember vesztette életét ezekben a tüzekben, ami hat fővel több az előző évinél. Emellett 635 ember szenvedett sérüléseket, többségében a belélegzett füst miatt.

Érdekes trendek is megfigyelhetők a jelentésben: míg a kéménytüzek száma 2 százalékkal csökkent, 967 esetről 945-re, az otthoni tüzek közül mindössze 19 helyszínen volt füstérzékelő. Ez aggodalomra ad okot, hiszen a füstérzékelők korai stádiumban érzékelhetik a tüzet, elegendő időt biztosítva az otthon lakóinak a cselekvésre vagy a menekülésre.

Megfigyelhető - mondta Baranyai Zoltán - hogy az otthonokban a szén-monoxid-érzékelők használatának terjedése pozitív változást hozott. Bár a riasztások száma 19 százalékkal nőtt, a mérgezések száma érezhetően, 21 százalékkal esett vissza. Az elmúlt évben összesen 205 ember szenvedett szén-monoxid-mérgezést, és 19-en vesztették életüket ennek következtében.

A katasztrófavédelem rámutatott: a szén-monoxid mérgezés kockázatának csökkentése érdekében kritikus a helyiségek megfelelő szellőztetése, különösen a nyílt lánggal működő berendezések közelében. Emellett érdemes beszerezni egy megbízható szén-monoxid-érzékelőt is.

Íme néhány tanács a kandallók, sparheltek, kazánok szabályos bekötéshez és a karbantartás-ellenőrzéshez, amit minden fűtési szezon előtt ajánlott ellenőriztetni:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Bekötés során érdemes ezekre figyelni a balesetek megelőzése érdekében:

  • Méretezés: Győződjön meg róla, hogy a kályha vagy kandalló megfelelő méretű az Ön otthonához és az Ön által elvárt hőmennyiséghez.
  • Helyezze megfelelő távolságra: A kályhát vagy kandallót biztonságos távolságban kell elhelyezni az éghető anyagoktól, például a falaktól, bútoroktól és egyéb tárgyaktól.
  • Padlóvédő: Biztosítson nem éghető felületet a kályha vagy kandalló alatt. A padlóvédő mérete a készülék típusától és méretétől függ.
  • Kéménybekötés: A kéménynek megfelelően kell működnie és jó állapotban kell lennie. Ellenőrizze, hogy nincsenek repedések vagy lyukak.
  • Levegőellátás: Biztosítsa a megfelelő levegőellátást az égéshez.

Tisztítás és karbantartás:

  • Rendszeres kéménytisztítás: A kéményt legalább évente egyszer, de intenzív használat esetén gyakrabban kell megtisztítani a koromtól és egyéb lerakódásoktól.
  • Égési termékek: Rendszeresen ellenőrizze az égési termékek kijutását. Ha a füst belép a lakótérbe, ez azt jelenti, hogy a kémény nem működik megfelelően, vagy az égési folyamat nem teljes.
  • Fizikai állapot: Ellenőrizze a kályha vagy kandalló és a kémény fizikai állapotát. Keressen repedéseket, lyukakat vagy más károkat, amelyek befolyásolhatják a működésüket vagy a biztonságukat.
  • Ajtózárók és tömítések: Ellenőrizze az ajtózárók és tömítések állapotát, és cserélje ki azokat, ha szükséges.
  • Szakember bevonása: Ha nem biztos a saját képességeiben, vagy nincs megfelelő eszköze a tisztításhoz és karbantartáshoz, forduljon szakemberhez. Egy tapasztalt kéményseprő vagy kályha/kandalló szakértő tudja, mire kell figyelni és hogyan lehet biztonságosan elvégezni a szükséges munkákat.

Végül, de nem utolsósorban, mindig kövesse a gyártó által megadott utasításokat és ajánlásokat a kályha vagy kandalló telepítése, használata és karbantartása során.

A lakástüzek és szén-monoxid mérgezések tragédiái mögött gyakran áll a megfelelő berendezések hiánya vagy nem megfelelő használata. Mindenki számára létfontosságú, hogy tisztában legyen a kockázatokkal, és azok elleni hatékony védekezési módokkal, mint például a szén-monoxid-érzékelők és füstérzékelők beszerzése és megfelelő használata valamint a biztonsági előírások betartása

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 09:03
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem