Electricity meter - close-up view of the meter counter, digits showing electricity consumption

A villanyszámlán is megjelennek a negatív áramárak? Ilyen még nem történt Magyarországon

2023. augusztus 23. 08:50

Idén már 61 órában is negatívba fordult az áram piaci ára, azaz a termelők fizettek annak, aki átveszi tőlük az energiát. A szakértők szerint ugyanakkor mindebből az átlagfogyasztó sokat nem érzékelhet, mert a negatív áramár összességében nagyon nem befolyásolja az átlagárakat.

Hatalmas mennyiségű nap- és szélerőművi teljesítmény került a lényegében egységes, összekapcsolt európai áramhálózatba, az orosz–ukrán háború és a nyomában kitörő energiaválság további ösztönzőt jelentett a fejlesztéseknek. Így manapság egyre gyakrabban alakulhatnak ki negatív árak az árampiacon, hamarabb köszöntött be az az időszak, amikor ezek rendszeresen megjelennek - magyarázta a 24.hu-nak Istvánffy György, a magyar áramtőzsde piaci igazgatója. Azaz a termelők már fizetnek annak a fogyasztónak, aki átveszi tőlük az energiát.

2022-ben egyetlen olyan óra volt, amikor 0,00 euró/megawattórán alakult a DAM (azaz a másnapi) órás ár, negatív ár pedig nem volt,

Főleg hétvégén és munkaszüneti napokon érhető tetten, hogy az ár közelít a nullához, negatív áramár pedig akkor alakul ki, amikor jó idő van - termelnek a napelemek - de a pillanatnyi piaci igény alacsony - magyarázta Batta Gergő, a Mavir Zrt. operatív vezérigazgató-helyettese.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Istvánffy György szerint ezek a negatív árak nem sok hatással vannak arra, hogy végső soron a villamosenergia ára leköveti a földgázét, és a jelenlegi árképzést sem nagyon tudják megrengetni. Ahhoz, hogy az áramár érdemben csökkenjen, szükséges, hogy a földgázalapú termelés költsége visszaessen vagy legalábbis ne emelkedjen. Hogy a negatív árakból a fogyasztók mit érzékelnek, az attól is függ, milyen szerződést kötöttek az áramszolgáltatójukkal: a drága, fixáras szerződésekben ragadt üzleti fogyasztók esetében a mínuszos ár semmilyen befolyással nincs.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem