Young boy with short blue trowsers wading with wet socks and wet boots through high tide after a floodwater has broken the dike and overflown the lands behind

Marad az árvízvédelmi készültség Magyarországon: mutatjuk, hol van most a legnagyobb veszély

2023. augusztus 11. 20:00

A Dráván Szentborbásnál az elhúzódó tetőzést követően stagnáló, majd lassan apadó vízjárás várható. Drávaszabolcsnál a következő 24 órában is fokozott készültség mellett várják a tetőzést a vízügyi szakemberek, amely akár új rekordot is hozhat. Az elmúlt napokban homokzsákokkal erősítették meg az állami védvonalat, amely mögött 31 települést kell megvédeni. Mindeközben a Rábán Győrnél a vízállás jelenleg megközelíti a rakpart szintjét, de a tetőzés várhatóan nem éri el árvízvédelmi készültségi szintet (500 cm).  

Az országban még mindig közel 200 km-en van elrendelve árvízvédelmi készültség, ebből 45 km még mindig a legmagasabb, III. fokú készültség. Jó hír, hogy a vízgyüjtő területeken a most következő pár napban nem kell csapadékra számítani, tehát az árhullámoknak nincs utánpótlása.

A Rábán az árhullám levonulása továbbra is zavartalan, mely tetőzése ma délután várható Győr térségében. A vízügyi szakemberek folyamatosan figyelő- és járőrszolgálatot tartanak, de eddig különösebb probléma nem jelentkezett. Győrben a vízállás ma délután megközelíti, de akár el is érheti a rakpart szintjét. A folyó a megemelkedő vízhozam miatt a város térségében is nagyobb tömegű uszadékot szállíthat.

A Mura vízgyűjtőjén a következő öt napban jelentős esőre nem lehet számítani. A Murán Letenyénél folytatódik az apadás.

A Dráván a Szentborbás alatti szakaszon III. fokot meghaladó, a valaha mért legmagasabb vízállás közeli árhullám alakulhat ki Drávaszabolcs térségében. Fontos kiemelni, hogy a lassú tetőzést követően sem állhat le a munka, hiszen a hatalmas víztömeg miatt kialakulhatnak árvízi jelenségek, mint például buzgárok, töltéssuvadások. Ezen a védekezési szakaszon is felkészülten, továbbra is 24 órában figyelik és várják a vízügyesek az érkező víztömeget, hiszen a folyó ezen a szakaszon 1972 óta most először közelíti meg az akkor mért legmagasabb (596 cm) vízszintet. Ez mindenképpen új tapasztalatokat hoz a vízügy életébe a fiatal szakemberek számára. A drávai árhullám levonulása, illetve a tetőzési időpontok és magasságok jelentős mértékben függnek a dubravai vízerőműből történő eresztés mértékétől és ütemétől. A tetőzés Drávaszabolcsnál tehát ma várható, elhúzódó tetőzéssel.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az árvízvédelmi készültségekkel érintett védelmi szakaszokon továbbra is a fokozatoknak megfelelő éjjel-nappali figyelő- és járőrszolgálatot tartanak a Vízügyi Igazgatóságok. A Dráva mentén több olyan település van, ahol az önkormányzat védekezik, mert nincs állami védvonal. Ha szükséges, az önálló védekezésű településeknek is azonnal segítséget nyújtanak a vízügyi szakemberek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem