22 °C Budapest
HDR shot of a modern living room with kitchen

Mi folyik itt? Borzasztó, mennyit hajlandóak kifizetni ezekért a lakásokért a magyarok

2023. április 19. 16:31

Egyre tudatosabbak az energiafogyasztást, rezsikiadásokat tekintve a lakástulajdonosok. Ezt jelzi többek között, hogy a szigetelt lakások iránti kereslet jelentősen nőtt. A kínálatban is egyre nagyobb szelet jut nekik. A szigetelt lakások átlagos négyzetméterára Budapesten 11 százalékkal haladja meg a szigetelés nélküliekét, a vármegyeszékhelyeken pedig 23 százalékos a különbség. A napelemek szintén komoly árnövelő tényezők jelentenek, az ilyen rendszerrel szerelt fővárosi házak 23 százalékkal, a vármegyeszékhelyeken 43 százalékkal magasabb áron szerepelnek a kínálatban a “sima” társaikhoz képest.

Ma már jól látszik a lakáspiacon a tavalyi extrém energiadrágulás, a szigeteléssel rendelkező lakások előnybe kerültek a szigetelés nélküliekkel szemben, utóbbiak pedig hosszú távon marginalizálódhatnak az ingatlan.com legfrissebb elemzése szerint. A lakáskeresők számára is értékesebbé váltak azok az ingatlanok, amelyek esetében pontosabb információt kapnak a kedvező energetikai adottságokról.

Lehetőséget kaptak az eladók

“Tavaly ősszel csúcsosodó nemzetközi energiaválság óta az eladók megadhatják az ingatlan.com-on, hogy milyen energetikai jellemzői vannak az adott lakóingatlannak. A vásárlók pedig keresni tudnak szigetelt vagy napelemmel felszerelt lakások és házak között. A keresők az ingatlan maximális áram- és gázfogyasztása alapján is ki tudják választani következő otthonukat. Az eredmények alapján a vevők és az eladók is energiatudatosabbá váltak az elmúlt időszakban. Az energiafogyasztást és rezsikiadásokat tekintve a lakóingatlan-tulajdonosok igyekeznek csökkenteni a kitettségüket egy esetlegesen felmerülő nemzetközi energiakrízis esetére.” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Ezt bizonyítja többek között, hogy a szigetelt lakások iránti kereslet jelentősen nőtt. A múlt év utolsó negyedévében az érdeklődések 20 százaléka érkezett kifejezetten ezekre az ingatlanokra, az idén viszont már 28 százalékos volt ez az arány.” - tette hozzá a szakember. Az eladásra kínált budapesti és vármegyeszékhelyeken található szigetelt lakóingatlanoknál átlagosan 12 centis hőszigetelés “védi” a lakásokat a hidegtől.

A kínálati oldalon pedig az látszik, hogy januárban az eladó használt házak és lakások 13 százaléka volt szigetelt, április közepén már 19 százalékos volt az arányuk. A szakértő szerint várhatóan a jövőben egyre többen adják majd meg az energetikai jellemzőket egy-egy lakásnál vagy háznál, ez ugyanis nagyban befolyásolhatja az értékesítési időt.

Az árakban is visszaköszön a takarékosság

A kedvezőbb energiafogyasztást a lakóingatlanok ára is tükrözi. A szigetelt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára Budapesten 950 ezer forint, a vármegyeszékhelyeken 647 ezer forint, ami 11, illetve 23 százalékkal haladja meg a szigetelés nélküliekre vonatkozó átlagokat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A napelemmel felszerelt házak is egyre nagyobb arányban vannak jelen az eladó ingatlanok esetében. Január elején csak az eladó házak 3,5 százalékán volt napelem, ez az arány 4 százalékra nőtt áprilisra. A szigeteléshez hasonlóan a napelemes rendszer is komoly árnövelő tényező. A fővárosban a napelemes eladó házak átlagos négyzetméterára 944 ezer forint, ami 23 százalékos prémiumot jelent, a vármegyeszékhelyeken ezeket a házakat közel 750 ezer forintos ár jellemzi, ami 43 százalékkal magasabb értéket jelent. Az eladó napelemes házak átlagosan 8 KW-os rendszerrel vannak felszerelve a mindkét településtípuson.

Balogh László szerint az elmúlt év energetikai kihívásai pozitív hatást gyakorolhat a tulajdonosok energiatudatosságára. A napelemmel szerelt eladó házak aránya tovább növekedhet lakáspiacon. A szigetelés nélküli piacképes lakások egy részét pedig a vevők előbb-utóbb korszerűsíteni fogják. Elsősorban azért, mert a szigetelés nélküli ingatlanok a következő időszakban még inkább háttérbe szorulhatnak a lakáspiacon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem