2 °C Budapest
A sunny day at Városliget (City Park) in Budapest varosliget városliget park

Fontos változás a Városligetnél: nagyobb védelmet kaphat a korábbinál az ikonikus park

2023. április 15. 16:33

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebookon azt közölte, hogy kezdeményezték a Városliget örökségvédelmét, vagyis azt, hogy a liget történeti kert státuszt kapjon. "Legyen száz év múlva is zöld a tavasz Budapesten" - kezdte a posztot a főpolgármester.

"A Városliget volt az első igazi városi közpark a világon, amely a város területén, a városi polgárok kívánságára és részben közadakozásból épült, a kor egyik kiváló tájépítészének tervei alapján. Egy ilyen kiemelkedő jelentőségű alkotásnak védelem jár, értő gondoskodás és érzékeny fejlesztés. Elkötelezettek vagyunk a történeti értékek és a zöldfelületek védelme iránt, ezért különösen fontos, hogy Budapest – és egyben Magyarország első közparkja védelmet, történeti kerti státuszt kapjon. Erre ad lehetőséget a kulturális örökségvédelemről szóló törvény, amely lehetőséget adott arra, hogy a kezdeményezést beadjuk" - írta Karácsony Gergely.

A kezdeményezés tehát abból a szempontból érdekes, hogy a Városliget ezután nagyobb védelmet élvezne. A Történeti Kertek Adattára szerint a Városliget legfőbb kertépítészettörténeti jelentősége abban áll, hogy a világon talán az első olyan közpark, melyet kifejezetten azzal a céllal hoztak létre, hogy a városlakók számára kikapcsolódást, felüdülést, szórakozást jelentsen az itt tartózkodás.

A leírás szerint az egykori Ökördűlőnek (Ochsen flur-nak) nevezett mocsaras területet 1755-ben kezdték fűzfával betelepíteni. Boráros János, a város bírája "deliciózus hellyé", a közönség számára mulató- és üdülőhellyé kívánta már akkor alakítani a Városerdőt. Néhány évtizedes huzavona után - mely alatt bérbeadták Batthyány Józsefnek, illetve korai halála után öccsének, Tivadarnak a bérleti jogot -, elsősorban pénz szűke miatt nem sikerült a nagyszabású tervet dűlőre juttatni. József nádor a Szépítő Bizottság élén kezdettől fogva szívén viselte a Városliget sorsát.

1813-ban pályázatot írtak ki a Liget rendezésére.

Az első díjat a lübecki születésű Heinrich Nebbien (1778-1841.) nyerte, aki a pályadíjat és az ingyen művezetést felajánlva 1817-ben látott hozzá a parképítési munkákhoz Elképzelései, mely szerint a munkákat közadakozásból kívánta elvégezni, csak igen kis részben valósulhattak meg, mégis halhatatlan jelentősége van munkájának, amellyel a mai napig is érvényes támpontot adott a közparkok tervezéséhez. A kertépítészeti feladatokon túl (útépítés, tókotrás, növénytelepítések stb.) nagyobb építkezéseket is végrehajtottak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Városliget átalakítása után is a Szépítő Bizottság felügyelete és kezelése alatt maradt. Fáradozásaik eredményeképpen a 40-es években a Városliget már divatos üdülő- és nyaralóhelye a fővárosi polgárságnak. A 70-es években felmerül a Liget bővítésének a gondolata is. 1880-ban megnyílt a Lóversenytér,- amely az új Ligetből létesült - és a Stefánia út 1882-ben s ezzel megvalósult Andrássy Gyula gróf nagy álma: a kővárosban lakó embert hozzájuttatni a természethez, a város kijutott a Ligetbe. Az évek során folyamatosan beépítették a Ligetet, területe minden nagyobb kiállítás kapcsán tovább csökkent.

A Milleneumi Kiállítás előkészítése kapcsán ismét felmerült annak lehetősége, hogy végre világvárosi szintű parkot alakítsanak ki a 90-es évekre lepusztult Városligetből. A 20. század folyamán szinte ugyanazokkal a problémákkal kellett megküzdeni, mint a múlt században: pénzhiány, beépítések, területcsökkenések és mindíg megújuló tervek. A többmint 200 éves megpróbáltatások után is a fővárosiak ezrei pihennek és szórakoznak ma is a Liget fái alatt.

A Városliget 150 éves platánfákkal, sőt platánfasorokkal is büszkélkedhet, de szomorútölgy-csoportot, amuri parásfát, turkesztáni szilt, a tópart vajdahunyadi bejárata felől pedig szép mocsárciprusokat, füzeket lehet látni. A gyertyánokon, fenyőkön, cseresznyeféléken, díszalmákon, bükkön kívül számtalan fa- és cserjefaj fordul elő a legetben. A gazdag növényanyag nemcsak korra, hanem fajgazdagság tekintetében, kerttörténeti és kultúrtörténeti értékei miatt egyetemes értéket képvisel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem