18 °C Budapest
Renovation project. Skilled manual worker fitting oak engineered planks of wood flooring.

Hihetetlen válság sújtja az építőipart: szinte a felét éri az eddiginek a pénzünk

2023. március 10. 20:03

Csúnyán ráfázott az, aki mostanáig várt a felújítással: a szakmabeliek szerint körülbelül 4 százalékkal drágultak átlagosan egy év alatt az alapanyagok, valamint a szakik díjai.

Az építőipari kivitelezés sokak számára rémisztő – ennek oka a hihetetlen ár drágulás. Ennek két összetevője van: a szakemberek díja, valamint az alapanyagok áremelkedése. Egy felmérésben annak jártak utána, hogy mégis mit gondolnak a szakemberek, mekkora áremelkedés történt az építőipari alapanyagok piacán Magyarországon az utóbbi egy évben? A legtöbb szavazó szerint körülbelül 40%-os növekedés volt megfigyelhető, de vannak olyan szegmensek, ahol az árak csaknem duplájára nőttek.

A felmérés során az építőiparban dolgozó szakembereket (például értékesítők, kőművesek, hidegburkolók, tetőfedők) kérdezték arról, hogy mekkora árváltozást észleltek a piacon az egy évvel korábbi árakhoz képest. Természetesen az építőipari piac is számtalan szegmenssel rendelkezik, ennek köszönhetően az eltérő vélemények nem feltétlenül irrelevánsok. A felmérésben több tucat ember vett részt: voltak, akik szerint mindössze 25% volt a növekedés, valakik szerint 100%.

Koffenstein Istvánt szerint az ukrajnai háború egyértelműen kihatott a kelet-európai építőipari beszállítói láncokra, hiszen a régió erősen függött az orosz gazdaságtól, ezért jobban ki van téve az ágazat a különféle szankciók visszahatásának.

Mind a kő, beton, cement alapanyagok sokkal drágábbak, mint korábban, nem beszélve a fáról és vas acélról, ahol csaknem 100%-os volt az áremelkedés. Az euró és dollár elszámolás, a forint gyengülése, megemelkedett benzin árak és az általános infláció miatt pedig nálunk hatványozottabban jelentkezik a drágulás.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az árat tovább emeli a megváltozott rezsi költség. Sajnos a keletkezett többlet költségeket a gyárak és beszállító partnerek nem tudják önerőből finanszírozni, így azt a gyártott termékek árába építik be. Ellátási zavartól szerencsére nem kell tartani

- nyilatkozta István.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Gyász: elhunyt Pál Mihály

Nyolcvanhat éves korában szerdán elhunyt Pál Mihály Munkácsy-díjas szobrászművész - közölte a család csütörtökön.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 31. péntek
Árpád
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?