Súlyos látlelet a magyar társadalomról: ettől rettegnek leginkább a fiatalok, nyugdíjasok

Súlyos látlelet a magyar társadalomról: ettől rettegnek leginkább a fiatalok, nyugdíjasok

2023. január 12. 10:04

Tavaly év végén a Pénzcentrum 2021 után ismét elkészítette a Nagy Boldogságtesztjét, melyből kiderült hogy miképp érzik magukat a magyarok a bőrükben. Elemzésünk harmadik részében azt vizsgáljuk, milyen az ország általános közhangulata a politika, a közbeszéd és a jelenlegi gazdasági helyzet tükrében.

2021 után a Pénzcentrum idén is elkészítette a Nagy Boldogságtesztjét, hogy megtudjuk, hogy érzik magukat valójában a magyarok: boldogok vagyunk? Már a tavaly, azaz a 2021-es évünk sem volt mentes a bonyodalmaktól, ám 2022-ban csőstül jött a baj: kezdődött a háborúval, folytatódott az energiaválsággal és a rohanó inflációval. Ilyen környezetben nem könnyű megőrizni optimizmusunkat, és ez meg is látszik, ha összehasonlítjuk a tavalyi és az idei válaszokat.

Az előző kettő, már megjelent cikkeinkben (itt és itt olvashatod el őket) megvizsgáltuk a magyarok általános helyzetét, az egészségi állapotukat, az anyagi helyzetüket, a társas kapcsolataik minőségét, és a munkával való elégedettségüket. Két nagyon fontos kérdés maradt már csak hátra.

Mennyire frusztrál a hazai politika és közbeszéd?

Erre a kérdésre, ha egy szóval válaszolhatnánk, azt mondanánk: nagyon. Több mint 30 ezer kitöltőnk közül közel 11 ezren nyilatkoztak úgy, hogy maximálisan, azaz 10-est nyomtak. A férfiakat talán még jobban zavarja az ország általános hangulata, mint a nőket.

Ha a kor szerinti megoszlást nézzük, azt látjuk hogy minél idősebb valaki, annál jobban frusztrálja a politika és a közbeszéd, ám a 25 és 45 év közöttiek esetében kiugróan sokan: ez egy nagyon szenzitív kornak tűnik: az ebben a korban lévő kitöltők 70 százaléka 6-ost, vagy annál magasabb értéket jelölt meg.

Iskolai végzettség szerint azt látszik, hogy minél többet tanult valaki, annál inkább aggódik a közhangulat miatt. Aki legfeljebb az általános iskola 8 osztályát végezte el, nekik 20,5 százaléka nyomott 1-et, tehát őket egyáltalán nem frusztrálja a politika és a közbeszéd, akik viszont a tudományos fokozatot is megszerezték, nekik 43,8 százalékuk 10-est nyomott.

Mennyire nyomja rá a bélyegét a mindennapi hangulatodra a jelenlegi gazdasági helyzet (energiaárak, infláció) és az orosz-ukrán háború?

Ez volt az egyetlen kérdés, amit megváltoztattunk a 2021-es boldogságteszben: akkor még a koronavírus-járvány tematizálta nagyrészt a közbeszédet, tavaly február végén azonban Oroszország megtámadott egy szomszédos országot, Ukrajnát, nyárra energiaválság alakult ki, az infláció pedig szépen lassan felkúszott 20 százalék fölé. Éppen ezért az utolsó kérdésben ezeknek a tényezőknek a hatásaira kérdeztünk rá: mennyire nyomja rá a bélyegét mindez a kitöltők mindennapi hangulatára?

Foglalkozás szerint vizsgálva a válaszokat, azt látjuk, hogy a közmunkások nyomtak nagy számban 1-est, vagyis hogy egyáltalán nem, ugyanakkor ők nyomtak legnagyobb arányban 10-est is, vagyis hogy maximálisan: 42,3 százalékuk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Lakóhely szerint talán még érdekesebbek az eredmények: az ország legboldogabb megyéje, Vas megy nyilatkozott úgy, hogy az ott élőket aztán nem nagyon zavarja a közhangulat: ha megnézzük a türkiz sávot, azaz az 5-ös érték szélét, ennél a sornál a leghosszabb. Hajdú-Bihar megye esetében pedig a legrövidebb: azaz az itt élőket zavarják leginkább a külső események) holott az általános elégedettségi szint itt 5,4-es szinten van, ami nem kiemelkedően rossz, sőt a középmezőnyhöz pont elég.

A kutatásról

A Pénzcentrum nem reprezentatív kutatásában összesen 30 585-en vettek részt, nagyobb részük, 56,2 százalékuk nő. Az életkori megoszlás szerint legnagyobb részük 34,9 százalékuk 41 és 55 év közötti, 25,1 százalékuk 64 év feletti, 18,9 százalékuk 25 és 40 év közötti, 18,5 százalékuk 56 és 64 év közötti és 2,6 százalékuk volt 25 év alatti. Érdekes módon legnagyobb arányban a nyugdíjasok nyomtak 1-5-öst.

Lakóhely szerint 26,6 százalékuk él a fővárosban, 14,2 százalékuk Pest megyében, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 5,1 százalékuk. A legkevesebb kitöltő Nógrád megyéből volt. De rákérdeztünk a legmagasabb iskolai végzettségre is, ezek szerint 51,6 százalék legfeljebb középiskolát, 22,3 százalék főiskolát, 18,7 százalékuk egyetemet végzett. 5,8 százaléknyian voltak azok, akiknek a legmagasabb iskolai végzettsége az általános, és 1,6 százaléknyian, akik PhD fokozatot szereztek.

Foglalkozásukat tekintve többségben vannak a nyugdíjasok és az alkalmazottak, de vállalkozó és közalkalmazottak is kitöltötték nagyjából 10-10 százalékos arányban. Ami a családi állapotot illeti, a kitöltők közel közel fele házas, 19,9 százalékuk kapcsolatban él, 15,4 százalékuk egyedülálló. Válaszadóink többségének, 36 százalékuknak kettő gyermeke van, 24 százalékuknak 1, a nagycsaládosok aránya kb. 17 százalék, 23 százalékuknak nincs gyermeke.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 28. 19:18