Lesújtó jelentés: ezekben a megyékben élnek a legboldogtalanabb magyarok

Lesújtó jelentés: ezekben a megyékben élnek a legboldogtalanabb magyarok

2023. január 3. 10:06

2021 után a Pénzcentrum tavaly év végén is elkészítette a Nagy Boldogságtesztjét, hogy megtudjuk, hogy érzik magukat valójában a magyarok: boldogok vagyunk? Rövid kérdéseinkkel igyekeztünk lefedni egy átlagos élet minden szegmensét: munka, magánélet, közélet és persze az anyagi biztonság. Kiderült, hogy általánosságban rosszabbul érezzük magunkat, mint 2021-ben, és az is, mely magyarországi megyékben élnek a legelégedetlenebb honfitársaink.

A kicsit sem könnyű 2020-as és 2021-es év után 2022-ben csőstül jött a baj: kezdődött a háborúval, folytatódott az energiaválsággal és a rohanó inflációval. Ilyen környezetben nem könnyű megőrizni optimizmusunkat, és nem is sikerült. 

A Pénzcentrum boldogság kérdőívét rekordsokan, pontosan 30 585 fő töltötte ki nagyjából hat hét leforgása alatt. Rövid kérdéseinkkel igyekeztünk lefedni egy átlagos élet minden szegmensét: munka, magánélet, közélet és persze az anyagi biztonság. 1-10-es skálán vártuk a válaszokat, ahol az egyes a legrosszabbat, a 10-es pedig a legjobbat jelöli.

A tavalyi év utolsó napján megjelent elemzésünk első részében az általános közérzettel, az egészségi állapottal, és az anyagi helyzettel foglalkoztunk, most pedig sorra vesszük a többi kérdést is.

Mennyire vagy elégedett a társas kapcsolataid minőségével: párkapcsolat, családtagok, barátok, közvetlen munkatársak?

A boldogság érzete nem csak az anyagiaktól és az egészségünktől függ, de a társas kapcsolataink számától, minőségétől is: éppen ezért erre is rákérdezett a felmérés. Ami a családi állapotot illeti, a kitöltők közel közel fele házas, 19,9 százalékuk kapcsolatban él, 15,4 százalékuk egyedülálló.

Már a férfiak és a nők esetében is látszódik a különbség, úgy ahogy tavaly, a férfiak idén is elégedettebbnek érezték magukat. Több, mint 64 százalékuk 6-os vagy annál magasabb értéket adott erre a kérdésre, a nőknek pedig csak 60,3 százaléka.

A kor szerinti felbontásban azonban őrületes eltéréseket látunk: a 25 év alattiak 54,8 százaléka 10-esre értékelte kapcsolatainak minőségét, ám a csupán egy generációval idősebbek, a 25-40 év közöttiek drasztikusan alacsony arányban, 2,66 százalékban adott erre 10 pontot. Egyébként ebből a szempontból ők a legelégedetlenebben, még a 64 év felettieknél is rosszabb eredményeket értek el. Nyilván a 25 és 40 év közötti időszak a legintenzívebb az ember életében: családot alapít, karriert épít, így kevesebb ideje marad barátaira, családtagjaira. 

Státusz szerint az látszik, hogy a házasok a legelégedettebbek társas kapcsolataik minőségével, és az egyedülállók a legelégedetlenebbek, őket az özvegyek, az elváltak, és a kapcsolatban élők követik.

A mindennapokban mennyire tudod kifejezni, megvalósítani önmagadat?

Ez a kérdés leginkább a mindennapi tevékenységeink minőségére vonatkozott, legyen szó karrierről, családról, hobbiról. A férfiak szintén valamennyivel pozitívabban nyilatkoztak erről a kérdésről, nagyobb arányban adtak erre a kérdésre 6-os vagy afeletti választ.

Érdekes megnézni még a válaszadók eloszlását korok szerint: itt azt tapasztaljuk, hogy komoly eltérések nincsenek ennek a kérdésnek a megítélésében, egyedül ismét a 25-40-éves korosztály a pesszimistább, nekik 52,1 százalékuk 5-ös vagy alacsonyabb értéket jelölt meg, a többi korosztály esetében ennél valamivel alacsonyabb arányban.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Foglalkozásonként az derül ki (a grafikonon a türkiz sáv végét nézve), hogy leginkább kicsit sem meglepő módon a munkanélküliek érzik úgy, hogy nem tudják sem kifejezni, sem pedig megvalósítani önmagukat, 72,5 százalékuk jelölte meg az 5-ös vagy az annál is alacsonyabb értéket, őket a közmunkások, majd a GYES-en lévők követik: nincs mit csodálkozni, mindegyik egészen kilátástalan helyzet. Legelégedettebbek a tanulók és a vállalkozók: míg előbbiek 58,1 százaléka, utóbbiak majdnem 69 százaléka jelölt 6-os vagy annál magasabb értéket, ami azt jelenti, hogy egészen nagy arányban tudják megvalósítani önmagukat érzésük szerint.

Mennyire vagy elégedett a munkáddal, hivatásoddal?

A kiegyensúlyozott életnek a hivatás ugyanolyan fontos része, mint a többi, fentebb már vázolt szempont. Hogy ki mennyire elégedett a munkájával, nem feltétlenül kor függvénye – ez kiderült a válaszokból, sokkal inkább egyéb tényezőké.

Koronként vizsgálva különösebb eltérést nem tapasztaltunk, megyék esetében azonban már sokkal vegyesebb a kép: a legtöbb 5-ös és az alatti értékelés Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből érkezett,  (50,32%), a második helyen Nógrád megye (49,51%) áll. Győr-Moson-Sopron megyében a legjobbak a munkahelyi viszonyok, itt a válaszadók 59,82 százaléka 6-osra vagy annál magasabbra értékelte munkahelyi elégedettségi szintjét, de előkelő helyen zárt még a főváros és Pest megye is, ahogy Zalában és Veszprémben sincs miért szomorkodniuk a munkahelyeiken a magyaroknak. Ez összefüggésben lehet azzal, hogy a nyugati megyékből sokan járnak át Ausztriába dolgozni a hazai átlagbér sokszorosáért.

De azon sem lepődünk meg, hogy a vállalkozók esetében alig éri el a 25 százalékot azoknak az aránya, akik  elégedetlenek a munkájukkal, hivatásukkal: mivel ők nem alkalmazotti státuszban vannak, ezért feltehetően a szabadidejük és a fizetésük is másképp alakul. A jelenleg éppen munkanélküliek viszont borzalmasan érzik magukat, több mint 80 százalékuk 5-ösre, vagy még annál is rosszabra értékelte saját helyzetét. 

A kutatásról

A Pénzcentrum nem reprezentatív kutatásában összesen 30 585-en vettek részt, nagyobb részük, 56,2 százalékuk nő. Az életkori megoszlás szerint legnagyobb részük 34,9 százalékuk 41 és 55 év közötti, 25,1 százalékuk 64 év feletti, 18,9 százalékuk 25 és 40 év közötti, 18,5 százalékuk 56 és 64 év közötti és 2,6 százalékuk volt 25 év alatti.

Lakóhely szerint 26,6 százalékuk él a fővárosban, 14,2 százalékuk Pest megyében, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 5,1 százalékuk. A legkevesebb kitöltő Nógrád megyéből volt. De rákérdeztünk a legmagasabb iskolai végzettségre is, ezek szerint 51,6 százalék legfeljebb középiskolát, 22,3 százalék főiskolát, 18,7 százalékuk egyetemet végzett. 5,8 százaléknyian voltak azok, akiknek a legmagasabb iskolai végzettsége az általános, és 1,6 százaléknyian, akik PhD fokozatot szereztek.

Foglalkozásukat tekintve többségben vannak a nyugdíjasok és az alkalmazottak, de vállalkozó és közalkalmazottak is kitöltötték nagyjából 10-10 százalékos arányban. Ami a családi állapotot illeti, a kitöltők közel közel fele házas, 19,9 százalékuk kapcsolatban él, 15,4 százalékuk egyedülálló. Válaszadóink többségének, 36 százalékuknak kettő gyermeke van, 24 százalékuknak 1, a nagycsaládosok aránya kb. 17 százalék, 23 százalékuknak nincs gyermeke.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm