6 °C Budapest
Ex-soviet concrete block houses in eastern-europe

Ezek a lakások bizonyultak a legjobb befektetésnek 2022-ben: hamarosan sokat fognak érni?

2022. december 29. 11:32

A 2022-es év számos változást hozott az ingatlanpiacon, de szélsőségekből idén sem volt hiány. 1,1 milliós négyzetméterár egy házgyári lakásért, befektetésként vásárolt 10 négyzetméteres minigarzon vagy lakás egy 272 éves épületben? Az év utolsó napjaiban a Duna House szakértői összegyűjtötték a legérdekesebb fővárosi ingatlanpiaci adatokat.

A 2022-es év rapszodikusan alakult a fővárosi ingatlanpiacon, azonban a színes domborzatú, 525 km2-en elterülő főváros a változó körülmények ellenére is jó befektetésnek tűnik a legkülönbözőbb ízlésű vevők számára. Mutatjuk, hogy milyen szélsőségekkel találkoztak a Duna House ingatlanközvetítői 2022-ben a fővárosi ingatlanpiacon.

Átlagok és árak

Az ingatlanportál közvetítésével zárult tranzakciók alapján az ingatlanvásárlók a legtöbbet, átlagosan 83,6 millió forintot az V. kerületben költöttek, általában 77 négyzetméteres ingatlanokra, a sorban a második, 78,8 millió forinttal a XII. kerület, ahol az átlagos ingatlanméret 71 m2 volt, a harmadik 74,5 millió forintos átlagárral a II. kerület, itt átlagosan 74 négyzetméteres otthonokra szerződtek.

Panellakásra a legmagasabb négyzetméterárat, megközelítőleg 850 ezer Ft-ot és a legmagasabb összeget, átlagosan 43,6 millió forintot a XI. kerületben költöttek a vevők, körülbelül 50 négyzetméteres házgyári lakást kaptak a pénzükért a budafoki lakótelepeken ingatlant vásárlók.

A fővárosi újépítésű ingatlanoknál már szinte kirívó, ha millió alatti négyzetméteráron hirdetik, és adják el őket, azonban a 23 budapesti kerület közül 5 kerületben már a használt ingatlanok négyzetméterára is meghaladta a milliós határt 2022-ben. A XII. kerületben átlagosan 1,1 millió forintos négyzetméteráron lehet használt lakást vagy házat vásárolni, nem sokkal kevesebbért, átlagosan 1,09 millióért négyzetméterenként volt kapható használt ingatlan az V. kerületben, de a II., az I. és a III. kerületben is meghaladta az 1 millió forintot az átlagos négyzetméterár. Az otthonteremtés a XIX. kerületben oldható meg a legalacsonyabb négyzetméteráron, megközelítőleg 600 ezer forintért kapható itt ingatlan négyzetméterenként.

Legek

A legtekintélyesebb árat, 68,5 millió forintot azonban mégis egy óbudai, panelprogramos, lakótelepi házban található, 66 négyzetméteres, erkélyes, budai hegyekre néző, örökpanorámás, 9. emeleti lakásért adtak. Ezért a háromszobás, tökéletesen és frissen felújított otthonért még az 1 millió forintot meghaladó négyzetméterárat sem sokallta a vevő. A legkimagaslóbb négyzetméteráron értékesített panellakás azonban a XIII. kerületben, a Pozsonyi úton talált gazdára 39 millió forintért. A 36 négyzetméteres, jó állapotú, Szent István park közelében található ingatlanért közel 1,1 millió forintot adtak négyzetméterenként. A legalacsonyabb négyzetméterárat, 463 ezer forintot, egy csepeli, 25,5 milliós, 55 m2-es, lakható, lift nélküli házban, a negyedik emeleten található ingatlanért fizették. A legolcsóbb panellakásra 5,5 millióval kevesebbért szerződött az új tulajdonosa, amivel lesz is további munkája bőven, hiszen a megvásárlás pillanatában a 34 négyzetméteres alapterületű, kőbányai lakás lakhatatlan volt és teljes körű felújításra szorult.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A legcsekélyebb élettérrel rendelkező, idén értékesített fővárosi lakás egy VI. kerületi, Andrássy úti, Bazilika közelében, gyönyörű, patinás épületben található ritkaság, egy 10 négyzetméteres, állógalériás minilakás, amelyért 17,5 millió forintot adtak, ami 1,75 millió Ft-os négyzetméterárat jelent. „A befektetők által kedvelt, belsőbb kerületek kiemelt jelentőségét mutatja, hogy egy hasonló méretű, külső területen elhelyezkedő, XIX. kerületi, 12 négyzetméteres, felújítandó, téglaépítésű minigarzonért csupán 483 ezer Ft/m2-es árat hajlandóak adni. Ez az ingatlan 5,8 millióért, egy és negyed év alatt találta meg új lakóját, ami egyébként elnyerte a legolcsóbb, idei évben értékesített fővárosi ingatlan címet is.” – tette hozzá a szakértő.

A fővárosi eladásra kínált otthonok között nem ritka, hogy több mint 100 évvel ezelőtt épült házban található az ingatlan. A Duna House közreműködésével 2022-ben létrejött tranzakciók közül a legkorosabb címet egy fővárosi, III. kerületben, az óbudai Fő téren található műemlék társasház, 1750-es években épült épületrészében kialakított, felújított, kivételes hangulatú lakás szerezte meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm