12 °C Budapest
Budapest, 2021. március 25.Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a kormány és a Coca-Cola HBC Magyarország Kft. közötti, megújított stratégiai együttmûködési megállapodás aláírása után a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. március 25-én.MTI/Soós Lajos

Megszólalt Szijjártó Péter a lengyelországi rakétabecsapódás kapcsán

MTI
2022. november 16. 09:10

Stratégiai nyugalomra van szükség ebben a helyzetben - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán közzétett videójában, arra reagálva, hogy kedden Kelet-Lengyelországban becsapódott egy rakéta és két embert megölt.

A miniszter emlékeztetett rá: a magyarokat, Magyarországot speciális kapcsolat fűzi a lengyelekhez és Lengyelországhoz, nem egyszerűen stratégiai partnerségről, hanem testvériségről van szó a két ország és a két nemzet között. Ezért a magyarokat mindig nagy aggodalom tölti el, ha rossz híreket kapnak Lengyelországból.

A rakétabecsapódással kapcsolatban a miniszter elmondta, szerdán reggel telefonon egyeztetett Zbigniew Rau lengyel külügyminiszterrel, akinek kifejezte a magyar emberek szolidaritását. Jelezte: amennyiben Lengyelországnak ebben a helyzetben segítségre van szüksége, "állunk rendelkezésükre".

Zbigniew Rau arról is tájékoztatta - mondta Szijjártó Péter -, hogy egyelőre semmi biztosat nem tudnak a keddi rakétabecsapódással kapcsolatban, nem tudják, kinek a használatában álltak a rakéták, amelyek becsapódtak Lengyelország területén, mint ahogy azt sem, ki lőtte ki azokat és milyen széndékkal. Hozzátette: a lengyelek alapos, minden körülményt felderíteni kívánó vizsgálatot folytatnak a becsapódás helyszínén, és amennyiben ennek a vizsgálatnak lesz közlésre érdemes eredménye, arról tájékoztatják Magyarországot.

A külgazdasági és külügyminiszter beszámolt arról, hogy Zbigniew Rau elmondta: a varsói külügyminisztériumba behívatták Oroszország varsói nagykövetét és írásos jegyzéket adtak át neki, amelyben magyarázatot követelnek a keddi eseményekre. A lengyel külügyminiszter tájékoztatása szerint Lengyelország kezdeményezte a NATO-alapszerződés 4. cikke szerinti eljárást, amely szerint ha bármely tagállam veszélyeztetve érzi saját területi épségét, politikai függetlenségét vagy biztonságát, arról konzultációt kezdeményezhet a többi tagállammal.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a legfontosabb, hogy stratégiai nyugalom uralja a döntéshozókat annak érdekében, hogy "a tragikus és kontrollálhatatlan következményeket meg tudjuk előzni".

Szijjártó Péter szólt arról is, hogy az Ukrajnát ért orosz rakétatámadás miatt az ukrán energia-infrastruktúra jelentős része is megsérült, kedd este óta átmenetileg szünetel a Barátság kőolajvezetéken az olajszállítás.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A szerda reggeli információk szerint nem a Barátság kőolajvezeték sérült meg, hanem a vezetéket működtető infrastruktúra egyik eleme, az áramlás biztosításához szükséges eszközöket működtető transzformátorállomás. Ennek kijavítása könnyebb, mintha a vezetéket érte volna találat - jegyezte meg.

Hozzátette: valószínűleg rövid időn belül újraindulhat a szállítás a vezetéken. Kiemelte: Magyarország több hónapnyi készlettel rendelkezik, ezért nincs veszélyben az energiaellátása.

Címlapkép: Soós Lajos, MTI/MTVA 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem