17 °C Budapest
Russian S-200 Wega - very long range, medium-to-high altitude surface-to-air missile against blue sky

Lengyel rakétabecsapódás: nincs egyértelmű bizonyíték, ki lőtte ki a töltetet

2022. november 16. 07:12

A kelet-lengyelországi Przewodówban kedd délután robbanás történt, ennek következtében két lengyel állampolgár életét vesztette. A lenyel államfő szerint nincs semmilyen egyértelmű bizonyíték arra, ki lőtte ki a rakétát, amely valószínűleg orosz gyártmányú volt. Az amerikai védelmi minisztérium szóvivője azt mondta, hogy szükség esetén az Egyesült Államok "meg fogja védeni a NATO területének minden négyzetméterét".

A védelmi készültség növelése keretében Lengyelország a szövetségeseivel együttműködve megerősíti légterének megfigyelését - közölte Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerdára virradóan, a rendkívüli kormányülést követő sajtóértekezleten. Egyúttal arra kérte az ország lakosságát, hogy őrizze meg nyugalmát.

Megerősítette azt is, hogy a robbanás miatt Varsó növeli egyes katonai alakulatok és a rendvédelmi erők készültségét. Különös figyelmet fordítanak a légtér megfigyelésére, amely "fokozott együttműködésben zajlik és fog zajlani a szövetségesekkel" - jelentette ki a kormányfő. Közölte: a történtek okainak vizsgálatához külföldi szakemberek támogatását is kérték.

Morawiecki nyugalmuk megőrzésére szólította fel a lengyeleket, hiteles tájékoztatásra kérte a médiát, és figyelmeztetett arra, hogy a téves információk veszélyesek lehetnek.

Lengyelország a szövetségesekkel együtt elemzi a NATO-alapszerződés 4. cikke szerinti eljárás elindításának lehetőségét - mondta el Morawiecki. Ez a cikk a szövetségesek közötti konzultációkat helyez kilátásba, ha bármelyik tagország fenyegetést érzékel területi egysége, függetlensége vagy biztonsága ellen. Később sajtóértekezletet tartott Andrzej Duda elnök is, aki nagyon valószínűnek nevezte, hogy szerdán Lengyelország nagykövete aktiválja a NATO-nál a 4. cikk szerinti eljárást. Duda azt is elmondta: jelenleg

nincs semmilyen egyértelmű bizonyíték arra, ki lőtte ki a rakétát, amely valószínűleg orosz gyártmányú volt.

A lengyel külügyi tárca korábbi, kedd éjjeli közleménye szerint Przewodówban orosz gyártmányú rakéta csapódott be. Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter emiatt bekérette Oroszország varsói nagykövetét, és " haladéktalan részletes magyarázatot követel". Duda és Morawiecki a külföldi politikai vezetőkkel éjjel folytatott egyeztetéseikre hivatkozva aláhúzták: Lengyelország a NATO és az EU összes tagállamának támogatását élvezi.

A NATO figyel

A NATO figyelemmel kíséri a fejleményeket és egyeztet a szövetséges tagországokkal - jelentette ki szervezet főtitkára. Jens Stoltenberg Twitter-üzenetében számolt be Andrzej Duda lengyel elnökkel folytatott telefonbeszélgetéséről, amelyben részvétét nyilvánította az elhunytak családtagjainak. A NATO-főtitkár hangsúlyozta:

fontos a tények pontos megállapítása.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

NATO-diplomaták kedd éjszakai tájékoztatása szerint a katonai szövetség nagykövetei szerdán konzultációra gyűlnek össze azon lengyel bejelentéssel kapcsolatban, mely szerint Varsó megfontolja, "fennállnak-e a feltételei annak, hogy kezdeményezzék a NATO alapszerződése 4., a szövetségesek közötti konzultációkról szóló cikk szerinti eljárást". Az eljárás az egyik tagállamot érő fenyegetés esetén indítható el. A név nélkül nyilatkozó diplomaták közölték: a katonai szövetség "óvatosan" fog reagálni, továbbá időre van szüksége annak ellenőrzésére, hogy pontosan hogyan történt az incidens.

Biden és Duda egyeztetett

Az Egyesült Államok teljes támogatását ajánlotta fel Joe Biden elnök a lengyel területen történt robbanások vizsgálatához Andrzej Duda lengyel államfőnek kedden. 

A Fehér Ház közleménye szerint Joe Biden telefonbeszélgetést folytatott Dudával, amelyben kinyilvánította részvétét az emberéletek elvesztése miatt, és megerősítette az Egyesült Államok "megingathatatlan elkötelezettségét" a NATO iránt.

Joe Biden a telefonhívás idején az indonéziai Bali szigetén tartózkodott a G20 csoport csúcstalálkozóján. A Fehér Ház bejelentette azt is, hogy az amerikai elnök kérésére a G20-csúcstalálkozón részt vevő állam-, illetve kormányfők közül többen - így az európaiak, valamint a kanadai és a japán miniszterelnök - szerdán külön is tárgyalnak a történtekről.

Kedden délután a lengyel területet érintő incidens nyomán az amerikai védelmi minisztérium szóvivője azt mondta, hogy szükség esetén az Egyesült Államok "meg fogja védeni a NATO területének minden négyzetméterét".

Pat Ryder tábornok rendkívüli sajtótájékoztatón azt közölte, hogy az Egyesült Államok Európában állomásozó csapatainak biztonságát érintő kérdéseket nagyon komolyan veszik, és folyamatosan nyomon követik a Lengyelországból érkező jelentéseket. Lloyd Austin védelmi miniszter a lengyel védelmi tárca vezetőjével tervezett egyeztetést az esetről és annak lehetséges következményeiről.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem