briquettes burn in the fireplace

Elképesztő árrobbanás a magyar tüzépeken: csúnya világ jön a fával fűtőkre év végén

2022. november 16. 13:01

Egyetlen hónap alatt mintegy 63 százalékkal emelkedett meg a fabrikett átlagára a magyar tüzépeken - szúrta ki a Pénzcentrum a KSH adataiból. Ennek oka vélhetően az, hogy az erdőgazdaságok, fatelepek nem bírják a tűzifa-rohamot, hiszen a rezsiemelés bejelentése óta mindenki elkezdett bespájzolni. Emellett sokkoló mértékben drágultak az elektromos fűtőtestek is Magyarországon az elmúlt egy évben.

Az utóbbi évek legnehezebb tele elé néz Magyarország: a rezsiemelés következtében létkérdéssé vált, hogy mennyiért fűthetjük ki a házunkat, lakásunkat. Most a KSH adatai alapján megnéztük, mennyivel kell többet fizetni a fűtésért ma, mint egy évvel ezelőtt.

Elöljáróban annyi biztos, hogy aki nem távhővel fűt - amit egyelőre nem érint a rezsiemelés -, vagy nem magának termeli az energiát például napelemmel, az jócskán a zsebébe nyúlhat. Hiszen minden fűtési mód a 21,1 százalékos októberi inflációt meghaladó mértékben drágult.

Jön a rezsisokk

Mint az már nyár óta mindenki fejébe belevésődött, a villamosenergia esetében tehát 2523kWh/év fogyasztásig 36 forint marad az ár, az e feletti fogyasztásnál már 70,10 forint/kWh. Az "éjszakai áram": 23,1 forint/kWh lesz a fogyasztási korlátig, e felett 62,9 forintot kell fizetni kilowattóránként. A hőszivattyúkra továbbra is a kedvezményes H tarifa vonatkozik: 36 forint/kWh.

A földgáz fogyasztást tekintve 63 645 MJ/év, azaz legalább 1729 m3/év fogyasztásig október 1-je után is rezsicsökkentett áron (2,865 forint/MJ) juthatnak földgázhoz a lakosok. A 2022. október-december hónapokra azonban már 22,002 forint/MJ árral kell kalkulálni a túlfogyasztásra vonatkozóan azoknak, akik nem férnek bele az átlagként meghatározott kvótákba.

A KSH szerint a vezetékes gáz átlagára mintegy 135,4 százalékkal emelkedett meg tavaly október óta. Az áram ára a statisztikai hivatal szerint 28,14 százalékkal ment fel, a vezérelt villamosenergia (amit sokan éjszakai áramként ismernek) viszont majdnem 52 százalékkal kerül többe most, mint egy évvel korábban - erről jellemzően bojlereket, vízmelegítőket szoktak üzemeltetni.

A termékpalettán megtalálható az elektromos olajradiátor is, amelynek valósággal kilőtt az ára a fűtési szezon kezdetével. Szeptemberről októberre 16,8 százalékot emelkedett az ára a boltokban, ez is mutatja, hogy egyre többen igyekeznek részben, vagy egészben leválni a gázról. Az elektromos fűtőtest tavaly október óta 41,6 százalékkal kerül többe, 2020 októberéhez képest pedig mintegy 61 százalékos az áremelkedés.

A Holdról is látni a brikett-drágulást

Az igazi sokk azokra csapott le ősszel, akik részben vagy egészben valamilyen szilárd tüzelővel oldanák meg a téli fűtést - Magyarországon több millió ilyen háztartás lehet. Márpedig a rezsiemelés bejelentése óta mindenki elkezdett betárazni fából, amit egyszerűen nem bírnak kiszolgálni az erdőgazdaságok, tűzépek. A magánerdő-gazdálkodók elsősorban a tüzépek igényeire koncentrálnak, az állami erdőgazdaságoknál pedig a hatósági áras tűzifa előállítása az első. De így is akadt olyan, akinek november közepén már nem tudtak idei kiszállítást ígérni. Ők pedig vélhetően más alternatíva után néztek, például fabrikettet vettek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Tavaly október óta összességében 88,7 százalékot emelkedett ennek a tüzelőnek az ára - a lenti árgrafikonon olyan gyertyát csinált, hogy még a Holdról is látni!

A fűrészelt tűzifa sem úszta meg: 2021 októbere óta egy mázsáért majdnem 78 százalékkal kell többet fizetni. Ennek az ára a nyár végével ugrott meg hihetetlenül, de szeptemberről októberre is 11 százalékot drágult!

Te mit lépsz a rezsiemelés ellen?

Egekbe emelkedtek az energiaárak egész Európában, ami a rezsiemelés júliusi bejelentését követően minket, magyarokat is húsbavágóan érint. És a fűtési szezon közeledtével ez egyre fájdalmasabb lesz. A Pénzcentrum és a Miskolci Egyetem egy közös felmérést indított, ebben többek között arról szeretnénk pontos képet kapni, hogy hogyan hat az energiaválság a magyar lakosságra, és milyen állapotú házakban, lakásokban várjuk a telet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem