17 °C Budapest
Traditional Tower block residential apartments and homes in Budaors, Hungary. Homes look clean, well kept and painted colourfully. Great example of ex communist style buildings made to look attractive and well lived in.

Itt a fordulat a magyar lakáspiacon? Megállt az árrobbanás, ennyi most egy használt ingatlan Pesten

2022. október 19. 15:02

A budapesti lakások átlagos négyzetméterára október közepén 959 ezer, a házaké 794 ezer forint volt a használt ingatlanok piacán. Éves összevetésben 20 és 19 százalékos drágulásról van szó, ugyanakkor szeptember elejéhez képest stagnálásról, azaz megállt a drágulás. A drágulás-stop annak is köszönhető, hogy az elmúlt hónapokban kinyílt a keresleti-kínálati olló. Vagyis a kínálat folyamatosan nő, ezzel a szemben az eladó ingatlanok iránti érdeklődés csökken. A következő hónapokban eldől, hogy bizonyos eladó ingatlanok esetében a drágulást követő stagnálás átfordul-e a lakásárak csökkenésébe.

Egyértelmű “üzenetet” küldtek a budapesti lakóingatlanjukat eladásra kínáló tulajdonosok a legfrissebb adatok szerint - derült ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből, amely a fővárosi használt lakások és házak átlagos négyzetméterárának alakulását vizsgálta.

Október közepén a kínálati piacon a budapesti lakásoknál 959 ezer forintot tett ki a négyzetméterár, a házakat 794 ezer forint volt ugyanez. Szemben az egy évvel korábbi 666 ezer, illetve 800 ezer forinttal. Azaz éves összevetésben 20 és 19 százalékos a drágulás, ami egyébként havi átlagban 1,6 százalékos áremelkedésnek felel meg.

Az éves szintű áremelkedés mértéke nem meglepő, a fordulatot az mutatja, hogy szeptember elejéhez képest nem változtak az árak, vagyis hat hete lényegében nem drágultak a használt ingatlanok. A drágulás-stop azt jelzi, hogy a bizonytalanság, óvatosság megjelent a vevők oldalán, az eladók pedig elkezdtek ehhez alkalmazkodni

- kommentálta az adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette, hasonló megtorpanásra csak a koronavírus-járvány megjelenésekor volt példa 2020 második negyedévében, azelőtt viszont évek óta nem volt ilyen változás.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Lakást vennél? Nézz körül finanszírozásért a Pénzcentrum kalkulátorában!

Visszafogottabb hónapok jöhetnek

Azt egyelőre korai megmondani, hogy tartós marad-e a stagnálás, esetleg árcsökkentésre kényszerülnek az eladók vagy a gazdasági bizonytalanságok megszűnése után újabb lendületet kapnak az árak a fővárosban. A szakember szerint a budapesti változások azért érdemelnek figyelmet, mert jellemzően a fővárosi tendenciák mutatkoznak meg később országosan is.

Az ingatlan.com szakértője szerint mindenesetre a vásárlóerő visszafogottabb lesz, részben azért, mert az európai szintű energiakrízis, az infláció miatt emelkedő kamatok kedvezőtlen hatással vannak a keresletre. A vevők elbizonytalanodása miatt a használt lakások piacán az adásvételek száma tovább mérséklődhet Budapesten és országosan is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem