0 °C Budapest
Electricity meter - close-up view of the meter counter, digits showing electricity consumption

Brutálisan kilőttek az áramárak: újabb rezsiemelés jöhet, ki fogja tudni ezt megfizetni télen?

2022. október 14. 17:45

Augusztus második felében történelmi árcsúcsok dőltek meg az európai villamosenergia-piacokon. A német 2023-as zsinórtermék ára 985 €/MWh szinten tetőzött, a legmagasabb hazai órás árat 1040 €/MWh felett rögzítették. Valamennyi közép-európai ország fogyasztása csökkent, a bruttó hazai fogyasztás összességében 2,6%-kal mérséklődött.

Az öt legnagyobb európai piacon (Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Olaszország és Spanyolország) összességében nem változott a fogyasztás az előző év augusztusához képest. Ezzel szemben a közép-európai régióban minden ország fogyasztása csökkent – állapítja meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2022. augusztusi villamosenergia-piaci riportja.

Az árak legmagasabbra Olaszországban és Franciaországban emelkedtek, amit a Balkán régió árai és a velük együtt mozgó hazai ár követett. Az árakat alapvetően a tovább emelkedő földgázárak határozták meg, amelyet tetézett a német és térségünkben az osztrák szélerőművi termelés alacsony szintje.Az öt nagy országot együttesen véve a nukleáris termelés 31,7%-kal volt alacsonyabb, mint az előző év augusztusában, elsősorban a francia erőművek karbantartása és a januárban leállított német erőművek miatt.

Az aszály miatt a vízierőművi termelés is visszaesett 34,2%-kal. A kieső karbonmentes termelést a fosszilis termelés pótolta, súlya augusztusban elérte a 40%-ot, ami 13 százalékponttal magasabb volt, mint tavaly. A megújuló arány 31% volt, ez 3 százalékpontos csökkenésnek felel meg.

A bruttó hazai fogyasztás összességében 2,6%-kal csökkent az előző év augusztusához képest.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A hónapban a maximális rendszerterhelés 5%-kal volt alacsonyabb az egy évvel korábbihoz képest, miközben az aznapi átlaghőmérséklet több mint egy fokkal volt magasabb. A hazai termelés a paksi karbantartás következtében összességében 15%-kal volt alacsonyabb, mint a megelőző hónapban. Nőtt viszont a lignit alapú és a kombinált ciklusú földgázerőműves termelés. A naperőművi termelés az előző hónap szintjén alakult.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?