10 °C Budapest
Detail of a european gasmeter, measuring the usage of gas in cubic metres (all identification numbers have been altered)Canon EOS 350D + 50 mmsimilar images :

5+1 kérdés az új rezsi-kiskapuról: mutatjuk, ki jogosult több csökkentett árú gázra

2022. szeptember 12. 18:59

Kevésbé fog fájni a rezsiemelés azoknak, akik többgenerációs házban élnek: egy új rendelet szerint lakóegységenként lehet igénybevenni a rezsicsökkentett árú gázmennyiséget. Ugyanakkor sokakban merülhettek fel kérdések a rendelet kapcsán: nem minden lakrészt lehet "lakásként" elfogadtatni például. Most megválaszoljuk az 5+1 legfontosabb kérdést az új rezsikedvezményekkel kapcsolatban.

Pénteken éjjel jelent meg a rendelet, amely megváltoztatta a rezsiemelés szabályait - ennek főképpen a többgenerációs házban élő családok, és az úgynevezett "fogyasztói közösségek" örülhetnek. Összeszedtük, és megválaszoltuk a legfontosabb kérdéseket az új intézkedéssel kapcsolatban!

Mi ez az egész?

A friss rendelet értelmében azok a jogilag egy ingatlanon élő, egy mérőórát használó, de több családból álló lakóközösségek (magyarul a többgenerációs házban élő családok, vagy azok akik például egy telken, de külön-külön házban élnek)

Tehát, ha valakinél két lakrész van, az 288 köbméterre, ha három, az 432 köbméterre, akinél pedig négy, az 576 köbméterig jogosult a rezsicsökkentett árú gázra.

Ki jogosult a rezsicsökkentett gáz többszörözésére?

Azonban a friss rendelet szerint nem elég, ha valakinek mondjuk az emeleti szinten laknak a gyerekei. Ugyanis a rezsicsökkentett mennyiség csak azoknak a lakrészeknek jár, amelyek megfelelnek az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) kormányrendeletben meghatározott "lakás rendeltetési egység" kritériumainak. A rendelet többek úgy foglalmaz, hogy: 

a lakás olyan huzamos tartózkodás céljára szolgáló önálló rendeltetési egység, melynek lakóhelyiségeit (lakószoba, étkező stb.), főzőhelyiségeit (konyha, főzőfülke), egészségügyi helyiségeit (fürdőszoba, mosdó, zuhanyozó, WC), közlekedő helyiségeit (előszoba, előtér, belépő, szélfogó, közlekedő, folyosó) és tároló helyiségeit (kamra, gardrób, lomkamra, háztartási helyiség stb.) úgy kell kialakítani, hogy azok együttesen tegyék lehetővé

  • a) a pihenést (az alvást) és az otthoni tevékenységek folytatását,
  • b) a főzést, mosogatást és az étkezést,
  • c) a tisztálkodást, a mosást, az illemhely-használatot,
  • d) az életvitelhez szükséges anyagok és tárgyak tárolását tervezési program szerint (pl. élelmiszer-tárolás, hűtőszekrény elhelyezési lehetősége, mosás céljára szolgáló berendezés, ruhanemű, lakáskarbantartás eszközeinek, egyéb szerszámoknak és sporteszközöknek az elhelyezése).

Tehát csak olyan lakrészek után lehet igényelni a kedvezményt, amelyek a fentieknek megfelelnek.

Hogyan kell igényelni a gázkedvezményt?

Az új rendelet értelmében a települési önkormányzat jegyzője kérelemre 8 napon belül hatósági bizonyítványt állít ki a lakás rendeltetési egységek számáról. Ezt kell benyújtanunk a szolgáltatónak.

Visszamenőleg is lehet kérni a gázkedvezményt?

Sokakban felmerül a kérdés, hogy ha most igényelnek kedvezményt, akkor azt augusztus egytől számolják-e?

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A válasz: nem.

A rendelet szerint az egyetemes szolgáltató a meghatározott kedvezményes mennyiséget a nyilatkozat benyújtását követő hónap elsejétől alkalmazza. Úgyhogy érdemes mielőbb intézkedni!

Lehet majd ügyeskedni?

Biztosan lesznek, akik megpróbálják átverni a rendszert, de ezzel egyáltalán nem érdemes ügyeskedni! Ugyanis a rendelet szerint, ha a szolgáltató megneszeli, hogy valaki jogosulatlanul élt a kedvezménnyel, akkor

Az áramra is igénybe lehet venni a kedvezményt?

Egyelőre csak a gázra vonatkozik a kedvezmény, vélhetően azért, mert a fűtés miatt ez nagyobb teher az érintetteknek. Azonban nem kizárt, hogy a rezsicsökkentett áramra is bevezetnek valamilyen kedvezményt, hiszen akad olyan háztartás, amely csak árammal fűt - nekik pedig a mostani gáz-könnyítés nem sokat ér.

Azonban mindeddig az áram esetében ilyen rendelkezés nem született - amint lesz ilyen, a Pénzcentrum is beszámol róla.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17