Detail of a european gasmeter, measuring the usage of gas in cubic metres (all identification numbers have been altered)Canon EOS 350D + 50 mmsimilar images :

5+1 kérdés az új rezsi-kiskapuról: mutatjuk, ki jogosult több csökkentett árú gázra

2022. szeptember 12. 18:59

Kevésbé fog fájni a rezsiemelés azoknak, akik többgenerációs házban élnek: egy új rendelet szerint lakóegységenként lehet igénybevenni a rezsicsökkentett árú gázmennyiséget. Ugyanakkor sokakban merülhettek fel kérdések a rendelet kapcsán: nem minden lakrészt lehet "lakásként" elfogadtatni például. Most megválaszoljuk az 5+1 legfontosabb kérdést az új rezsikedvezményekkel kapcsolatban.

Pénteken éjjel jelent meg a rendelet, amely megváltoztatta a rezsiemelés szabályait - ennek főképpen a többgenerációs házban élő családok, és az úgynevezett "fogyasztói közösségek" örülhetnek. Összeszedtük, és megválaszoltuk a legfontosabb kérdéseket az új intézkedéssel kapcsolatban!

Mi ez az egész?

A friss rendelet értelmében azok a jogilag egy ingatlanon élő, egy mérőórát használó, de több családból álló lakóközösségek (magyarul a többgenerációs házban élő családok, vagy azok akik például egy telken, de külön-külön házban élnek)

Tehát, ha valakinél két lakrész van, az 288 köbméterre, ha három, az 432 köbméterre, akinél pedig négy, az 576 köbméterig jogosult a rezsicsökkentett árú gázra.

Ki jogosult a rezsicsökkentett gáz többszörözésére?

Azonban a friss rendelet szerint nem elég, ha valakinek mondjuk az emeleti szinten laknak a gyerekei. Ugyanis a rezsicsökkentett mennyiség csak azoknak a lakrészeknek jár, amelyek megfelelnek az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) kormányrendeletben meghatározott "lakás rendeltetési egység" kritériumainak. A rendelet többek úgy foglalmaz, hogy: 

a lakás olyan huzamos tartózkodás céljára szolgáló önálló rendeltetési egység, melynek lakóhelyiségeit (lakószoba, étkező stb.), főzőhelyiségeit (konyha, főzőfülke), egészségügyi helyiségeit (fürdőszoba, mosdó, zuhanyozó, WC), közlekedő helyiségeit (előszoba, előtér, belépő, szélfogó, közlekedő, folyosó) és tároló helyiségeit (kamra, gardrób, lomkamra, háztartási helyiség stb.) úgy kell kialakítani, hogy azok együttesen tegyék lehetővé

  • a) a pihenést (az alvást) és az otthoni tevékenységek folytatását,
  • b) a főzést, mosogatást és az étkezést,
  • c) a tisztálkodást, a mosást, az illemhely-használatot,
  • d) az életvitelhez szükséges anyagok és tárgyak tárolását tervezési program szerint (pl. élelmiszer-tárolás, hűtőszekrény elhelyezési lehetősége, mosás céljára szolgáló berendezés, ruhanemű, lakáskarbantartás eszközeinek, egyéb szerszámoknak és sporteszközöknek az elhelyezése).

Tehát csak olyan lakrészek után lehet igényelni a kedvezményt, amelyek a fentieknek megfelelnek.

Hogyan kell igényelni a gázkedvezményt?

Az új rendelet értelmében a települési önkormányzat jegyzője kérelemre 8 napon belül hatósági bizonyítványt állít ki a lakás rendeltetési egységek számáról. Ezt kell benyújtanunk a szolgáltatónak.

Visszamenőleg is lehet kérni a gázkedvezményt?

Sokakban felmerül a kérdés, hogy ha most igényelnek kedvezményt, akkor azt augusztus egytől számolják-e?

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A válasz: nem.

A rendelet szerint az egyetemes szolgáltató a meghatározott kedvezményes mennyiséget a nyilatkozat benyújtását követő hónap elsejétől alkalmazza. Úgyhogy érdemes mielőbb intézkedni!

Lehet majd ügyeskedni?

Biztosan lesznek, akik megpróbálják átverni a rendszert, de ezzel egyáltalán nem érdemes ügyeskedni! Ugyanis a rendelet szerint, ha a szolgáltató megneszeli, hogy valaki jogosulatlanul élt a kedvezménnyel, akkor

Az áramra is igénybe lehet venni a kedvezményt?

Egyelőre csak a gázra vonatkozik a kedvezmény, vélhetően azért, mert a fűtés miatt ez nagyobb teher az érintetteknek. Azonban nem kizárt, hogy a rezsicsökkentett áramra is bevezetnek valamilyen kedvezményt, hiszen akad olyan háztartás, amely csak árammal fűt - nekik pedig a mostani gáz-könnyítés nem sokat ér.

Azonban mindeddig az áram esetében ilyen rendelkezés nem született - amint lesz ilyen, a Pénzcentrum is beszámol róla.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem