18 °C Budapest
A gas meter in the private house, counter for distribution domestic gas.

Ennyi volt a rezsikedvezmény? Bukják a nagycsaládosok a gázárkedvezményt is?

2022. augusztus 27. 14:06

Nem teljesen világos, mennyi lesz jövőre a nagycsaládosok gázár-kedvezménye, a vonatkozó rendeletben ugyanis az szerepel, hogy az eltérést csak 2022. december 31-ig kell alkalmazni - írja a 24.hu.

A nagycsaládosok gázárkedvezményénél eddig az volt a szabály (2011 óta), hogy akinek három gyereke van, az nem 41 040, hanem 61 560 MegaJoulig (MJ) kaphatta a gázt az I-es árkategória szerinti alacsonyabb áron, felette pedig a II-es árkategória szerint valamivel magasabb árát kellett fizetni. Tehát 20 520 MJ-nyi fogyasztásra lehetett pluszban igénybe venni az alacsonyabb díjszabást. Negyedik gyermektől gyermekenként erre jött még rá 10 250 MJ kedvezményes árú fogyasztás.

Amikor július 14-én a kormányinfón bejelentették az energetikai veszélyhelyzeti intézkedéseket, köztük azt, hogy az átlagfogyasztás felett piaci árat kell majd fizetnie a lakosságnak, Németh Szilárd rezsibiztos leszögezte, a nagycsaládosok eddig is élő gázártámogatási kedvezménye megmarad. Később a vonatkozó rezsirendeletben ki is derült, hogy egy háromgyermekes családnál nem évi 1729 köbméter gázfogyasztásig lesz rezsicsökkentett az ár, hanem 2329 köbméterig (azaz évi 600 köbméterrel többig), és minden további gyermeknél 300 köbméterrel emelkedik a limit.

A plusz 600 köbméter egyébként épp 20 520 MJ-nak feleltethető meg.

Augusztus 1-től így az lett a szabály, hogy az átlagfogyasztás (59 132 MJ) felett ugyancsak 20 520 MJ jár rezsicsökkentett áron a háromgyerekes családoknak (azaz összesen 79 652 MJ), és a negyedik gyermektől szintén gyermekenként plusz 10 250 MJ. De az erről rendelkező augusztus 5-ei kormányrendelet azt is kimondta, hogy ezt az eltérést csak 2022. december 31-ig kell alkalmazni. Ez alapján tehát egyáltalán

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

nem világos, hogy mi lesz jövő januártól, vagyis hogy mennyi lesz jövőre a nagycsaládosok kedvezménye.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 28. szerda
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?