17 °C Budapest
Radiator and wall with peeling paint in interior setting

Több százezer magyar családot ér ilyen lakásban a katasztrófa: brutál rezsit fizethetnek

2022. augusztus 26. 16:03

Az elmúlt hetekben megugrott a felújítások száma Magyarországon, ami nem véletlen: a rezsicsökkentés módosításával sokan az eddigi villany és gázszámlájuk többszörösét lesznek kénytelenek kifizetni. Így érthetően még most, a fűtési szezon kezdete előtt mindenki megpróbálja a lehető legjobban korszerűsíteni energetikailag az otthonát. Azonban nem csak a rossz, vagy egyáltalán nem létező szigetelések és az elavult nyílászáról a probléma. A magyar otthonoknak körülbelül a 20 százaléka küzd beázással, penészedéssel vagy rossz tetőszerkezettel. Ezzel pedig Európában a negyedik legrosszabb helyzetbe kerültünk.

A kormány pár héttel ezelőtt jelentette be, hogy mostantól egy bizonyos határ felett piaci árat kell fizetni az áramért és a gázért. Ez sokakat rosszul érintett, hiszen van olyan otthon, ahol a többszörösét kell majd tudniuk kifizetni az eddigieknek, így nem csoda, hogy a fél ország energetikai felújításba kezdett: ki szigeteli a házát és lecseréli a nyílászárókat, megint mások az alternatív energiaforrások felé fordultak, hogy ezzel csökkentsék némiképpen a kiadásaikat hosszútávon.

Azonban rengeteg háznál nem az energetikai korszerűtlenség a legnagyobb probléma: sok helyen beázások vannak, penészesek a falak, az ablakkeretek, vagy akár a tetőről hullik darabokban a cserép. Ezek a problémák pedig egy 2020-as Eurostat statisztika szerint a magyarok 20,4%-át érinti, amivel Európán belül nálunk az ötödik legrosszabb a helyzet.

A lakások ilyen szempontból a legrosszabb állapotban Cipruson vannak, ahol az otthonok 39,1 százalékánál jelentkezett beázás, penész vagy egyéb hasonló probléma. Ciprust szorosan követi Törökország, ahol a lakóingatlanok 34,7 százalékánál jelentkeztek a fenti problémák. A harmadik helyet Portugália szerezte meg: itt az ingatlanok 25,2 százaléka küzd a beázással, elhanyagolt tetővel vagy a penésszel.  A negyedik, azaz Szlovénia nem sokkal teljesített ezen a téren nálunk rosszabbul, miután itt az emberek 20,8 százaléka tapasztalta otthonában ezeket a gondokat.

A legjobb állapotban az otthonok Finnországban vannak, itt mindössze az ingatlanok 4,5 százaléka küzd penészedéssel, rossz tetővel és vizesedéssel. Szlovákia is jól áll ilyen téren: szomszédunknál 4,9 százalék az aránya a korszerűsítésre szoruló otthonoknak. A dobogó harmadik helyén pedig Lengyelország áll a maga 6 százalékával, őt követi Málta (6,1 százalék), Norvégia (6,3 százalék) és Csehország (6,8 százalék).

Azonban hozzá kell tenni, hogy 2009 óta sokat javult a helyzet hazánkban, jelentősen kevesebb hasonló problémával találkozni most, mint 6-7 évvel ezelőtt.

Magyarország ingatlanainak állapota 2009-2020

Ahogyan az a lenti grafikonból is látszik 2009-ben az ingatlanok 14,5 százalékán látszódtak meg a pusztulás ilyen fajta nyomai, amivel a 11-ek lettünk Európában. Azonban érdekes, hogy egy év leforgása alatt közel 10 százalékkal romlott ez az átlag: ekkor már 24,2 százaléka az otthonoknak elkezdett amortizálódni. Ezután 2011-ben történt egy enyhe fellendülés, ekkor 22,1 százaléka volt csak az ingatlanoknak ilyen állapotban.

Ez az átlag egészen 2017-ig szinte minden évben romlott. 2012-ben az otthonok 24,7 százalékánál, 2013-ben 26,7 százalékánál, 2014-ben 26,9 százalékánál, 2015-ben 25,4 százalékánál, míg 26,7 százalékánál tapasztalták a fent már említett problémákat.

Hogyan történhetett ez?

Egy korábbi felmérés szerint 2020-ban a családi házak és a tíz lakosnál nagyobb társasházak 63 százalékának nem volt egyáltalán hőszigetelése, míg a panelházak 55 százalékának. Azonban a fennmaradó ingatlanok esetében sem beszélhetünk megfelelő m ennyiségű hőszigetelésről, ugyanis sokakat csak részben sikerült energetikailag korszerűsíteni, ami miatt sokkal könnyebben alakulhat ki penész az otthonokban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kezdjük ott, Magyarországon kb. 2,7 millió családi ház van, ennek 5-8 százalékát egyértelműen bontani kellene, már nem lenne szabad rákölteni egy fillért sem. Aztán a 2,7 millió ház 10-15 százalékára azt mondanám, hogy energetikailag elér egy DD vagy CC kategóriát (Energetikai minőség szerinti besorolás), ami egész jó a magyarországi átlaghoz képest

nyilatkozta a Pénzcentrumnak még korábban Gulyás István a Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesületének elnöke, aki szerint körülbelül 1,7-1,8 millió ház lehet Magyarországon, amit komplexen fel kéne újítani. Ezek között azh ingatlanok között vannak, amiken már pár dolgot felújítottak, például kicserélték a nyílászárókat, vagy a kazánt, esetleg megcsinálták a homlokzat- hőszigetelést, vagy a padlásfödém hőszigetelést. De a felújítást komplex formában nem történt meg.

Általában ezek a részfelújítások akkor történtek meg, amikor egy-egy kormányzati program elindult, vagy valamilyen kedvező finanszírozási forrás jelent meg a piacon, amire a tulajdonos felkapta a fejét és azt mondta, hogy akkor ő melléteszi a maradék összeget. Ellenben aki előre gondolkodott, a szükséges anyagi forrásai is megvoltak, és komolyan végiggondolta, hogy milyen lehetőségei vannak, ő mostanra kvázi minimalizálni tudta az energiafogyasztását

– mondta a szakértő, aki szerint ennek a fő oka nem a pénzhiány, hanem az energiatudatos gondolkodás hiánya. Ráadásul, ha ezeket a munkálatokat nem megfelelő sorrendben végezzük el, vagy akár a spórolás jegyében kontárokat bízunk meg a munkával hamar csak még nagyobb károkat okozunk.

Példának okáért, ha a szigetelést nyáron, a nagy melegben készítettjük el, vagy nem a megfelelő anyagot választjuk akkor az könnyen bajhoz vezethet:

A hozzáértő szakember kiválasztása rendkívül fontos, továbbá az ingatlanunk és lakókörnyezetünkhöz leginkább passzoló szigetelőanyagok megválasztása is kulcs fontosságú. A legnagyobb hatékonyság elérésének érdekében elengedhetetlen a jelenlegi ingatlanunk állapotának és paramétereinek szakszerű felmérése és az ideális anyag vastagság meghatározása. Mivel jelentős változásról van szó a rezsiárak terén, mindenképpen érdemes szakemberrel egyeztetni, hogy minden tényezőt felmérve és megismerve – például hőszigetelés elhelyezése, hőtechnikai előírások, hőhidak figyelembevétele, – vágjunk bele a korszerűsítésbe

tanácsolták korábban az újHÁZ Centrum szakértői lapunk megkeresésére.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?