13 °C Budapest
Close-up of black full inverter heat pump outside in the garden, near wooden pool house on a sunny day. Lens flare on the image.

Hogyan működik a hőszivattyús fűtés? Mik a hőszivattyús fűtés hátrányai és előnyei?

2022. augusztus 21. 19:02

A legmodernebb és egyben a kiépíttetésük után a leggazdaságosabban működő fűtésrendszerek közé tartozik a hőszivattyús fűtés, ami Nyugat-Európában már teljesen elterjedt és népszerű, környezetkímélő fűtési alternatíva. Na de mi az a hőszivattyús fűtés, mi a hőszivattyús fűtés jelentése és hogyan működik a hőszivattyús fűtés? Megéri egy ilyen rendszert kiépíteni az otthonunkban?

Cikkünkben eláruljuk, milyen a hőszivattyús fűtés, mint modern, környezetkímélő alternatíva, milyen működési elven alapszik és milyen előnyös tulajdonságokkal bír a hőszivattyús fűtés. A hőszivattyús fűtés előnyei mellett azt is eláruljuk, mik a hőszivattyús fűtés hátrányai, illetve, hogy milyen műszaki berendezés a hőszivattyús fűtés ár szempontjából. Mennyi egy hőszivattyús fűtés ára, milyen hőszivattyús fűtés árak jellemzőek 2022 évére?

Mi a hőszivattyús fűtés lényege?

Otthonaink felfűtéséről vagy éppen a lehűtéséről különféle műszaki berendezések gondoskodnak: ide soroljuk a hagyományos, fa- vagy más, faalapú tüzelőanyaggal (pl. tűzifa, fabrikett vagy pellet) felfűthető kazánokat, kályhákat, kandallókat, a gázkazánt és a vegyestüzelésű kazánt, illetve többek között az elektromos kazánt is, ami színtisztán villamosenergiával fűti fel az ingatlan fűtőközegét (ez többnyire víz, ritkábban gőz).

A legmodernebb fűtéstechnológiai megoldások közé tartozik a hőszivattyús fűtés, ami nem tiszta villamosenergiával vagy égésből származó hőenergiával fűt, hanem egészen más működési elven alapszik. Minden hőszivattyú működéséhez kell egy hőforrás, amit használhat – ez általában a levegő, a talaj vagy valamilyen természetes víz, akár talajvíz, tó- vagy tengervíz. Ezeknek a hőforrásoknak az az előnye, hogy a gázzal, villannyal szemben ingyen vannak, zöld energiának számítanak és bárhol hozzáférhetőek.

Észak- és Nyugat-Európa országaiban (pl. Dánia, Svédország, Németország) a hőszivattyús fűtés használata teljesen általános, elterjedt megoldás. Az eladási statisztikák folyamatosan növekednek Közép-Európában is, azonban Magyarországon egyelőre még nem túl népszerű a hőszivattyús fűtés. Habár a napelemhez hasonlóan hőszivattyús fűtés telepítési pályázatok is kerülnek kiírásra, különösen például a talajhő felhasználásával felfűtött modern otthonokban, passzívházakban, a fa- és földgázalapú fűtőberendezések egyelőre lehagyják a hőszivattyú népszerűségét – arra, hogy ez miért van így, később visszatérünk.

A hőszivattyúról bővebben

A hőszivattyús fűtést működtető hőszivattyú egy olyan gépezet, ami az alacsonyabb hőmérsékletű környezetből hőt von ki, azt pedig egy magasabb hőmérsékletű helyre szállítja, majd leadja az ottani környezetnek, így gazdálkodhatunk a természetes hőenergiával. A hőszivattyú egy olyan hűtőberendezés, ami a hideg oldalon elvont hő helyett a meleg oldalon leadott hőt hasznosítja, a hűtési energiát fűtésre használja, a hűtőkhöz hasonlóan. A hőszivattyús fűtés melegítés helyett hűtésre is használható, ekkor egy melegebb hely levegőjét csökkentjük vele.

Hogyan működik a hőszivattyús fűtés?

A hőszivattyús fűtések szivattyúi az esetek többségében gőzkompressziós elven működnek, ezeknél a berendezéseknél a hűtőfolyadék gőze áramlik egy zárt csőrendszerben. A gőz a hőszivattyú kondenzátorában lecsapódik, a hőjét leadja a csövek falán keresztül a helyiség levegőjének, központi fűtés esetén pedig a fűtővíznek. Ha ez megtörtént, a cseppfolyós hűtőközeg fojtószelepen keresztül terjeszkedik, eközben hirtelen elpárolog, a hőmérséklete pedig lecsökken.

A hideg, kisnyomású gőzt a hideg oldali hőcserélőben felmelegíti a környezet, a hőszivattyú kompresszora összesűríti, visszajuttatja a kondenzátorba – ez a folyamat ismétlődik a hőszivattyús fűtés működése során, illetve ezt a folyamatot lehet megfordítani, ha a hőszivattyút fűtés helyett hűtésre használják. Ne feledkezzünk meg a hőforrásról sem: a hőszivattyús fűtés típusától függ, hogy a hőszivattyús fűtési rendszer milyen közegből – pl. talajból vagy vízből – veszi fel a hőt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Létezik levegő-víz hőszivattyú (a környezeti levegőből kivont hőt adja át a fűtővíznek), talaj-víz hőszivattyú (a talajból nyer hőenergiát), víz-víz hőszivattyú (a talajvízből nyeri ki a hőenergiát, majd azt lehűtve visszajuttatja azt a talajba) – ezek a hőszivattyús fűtés klasszikus esetei. A speciális hőszivattyús fűtés típusok közé tartozik még továbbá a levegő-levegő hőszivattyú, aminél az ingatlan elhasznált levegője a hőforrás, illetve a használati melegvíz szivattyú, ami pedig a beltéri fűtőrendszerekből származó „hulladékhőt” hasznosítja.

Mik a hőszivattyús fűtés hátrányai?

A hőszivattyús fűtéssel kapcsolatban a lakossági bizalmatlanság alapja a hőszivattyús fűtés ára, illetve a teljes rendszer kiépítésének extraköltségei. Való igaz, hogy a környezetből felvett „zöld” hő ingyen van, viszont sokan megkérdőjelezik, hogy mennyi idő alatt térül meg a hőszivattyús fűtés kiépítése, valóban célszerű-e egy ilyen modern, de drága berendezés megvásárlása, vagy jobban járunk, ha valamilyen gazdaságos, fatüzeléses rendszert telepítünk otthonunkba.

Összegezve tehát: annak, hogy egyelőre miért nem kell a magyaroknak a hőszivattyú, egy igazán egyszerű és hétköznapi oka van: a hőszivattyús fűtés használatára való átállás költséges – nem csak a hőszivattyú ár magassága miatt, hanem azért is, mert egy meglévő fűtésrendszert mindig drága lecserélni – jobban járunk, ha eleve hőszivattyús fűtésre rendezkedünk be. Az anyagi nehézségek ellenére a gyártók igyekeznek hangsúlyozni, hogy a váltásnak nem csupán fenntarthatósági, hanem gazdasági és környezetvédelmi előnyei is vannak.

Hőszivattyús fűtés árak 2022: mennyi egy hőszivattyús fűtés ára?

A hőszivattyús fűtés árak egy bonyolult kérdéskörbe tartoznak, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy milyen műszaki adottságokkal rendelkezik az ingatlan, mennyire problémás és költséges lecserélni régi fűtésrendszerünket egy hőszivattyús fűtés berendezésre - van, ahol erre sajnos nincs lehetőségünk sem. A hőszivattyús fűtés ár – mindent összevetve – akár több milliós tételre is rúghat, attól függően, hogy milyen típusú hő (pl. talajhő) felvételével fűtő berendezésről van szó. Egy lakás fűtéséhez való hőszivattyú ár kb. 1,5 millió Ft-tól indul.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. február 29. csütörtök
Elemér
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem