Close-up of black full inverter heat pump outside in the garden, near wooden pool house on a sunny day. Lens flare on the image.

Hogyan működik a hőszivattyús fűtés? Mik a hőszivattyús fűtés hátrányai és előnyei?

2022. augusztus 21. 19:02

A legmodernebb és egyben a kiépíttetésük után a leggazdaságosabban működő fűtésrendszerek közé tartozik a hőszivattyús fűtés, ami Nyugat-Európában már teljesen elterjedt és népszerű, környezetkímélő fűtési alternatíva. Na de mi az a hőszivattyús fűtés, mi a hőszivattyús fűtés jelentése és hogyan működik a hőszivattyús fűtés? Megéri egy ilyen rendszert kiépíteni az otthonunkban?

Cikkünkben eláruljuk, milyen a hőszivattyús fűtés, mint modern, környezetkímélő alternatíva, milyen működési elven alapszik és milyen előnyös tulajdonságokkal bír a hőszivattyús fűtés. A hőszivattyús fűtés előnyei mellett azt is eláruljuk, mik a hőszivattyús fűtés hátrányai, illetve, hogy milyen műszaki berendezés a hőszivattyús fűtés ár szempontjából. Mennyi egy hőszivattyús fűtés ára, milyen hőszivattyús fűtés árak jellemzőek 2022 évére?

Mi a hőszivattyús fűtés lényege?

Otthonaink felfűtéséről vagy éppen a lehűtéséről különféle műszaki berendezések gondoskodnak: ide soroljuk a hagyományos, fa- vagy más, faalapú tüzelőanyaggal (pl. tűzifa, fabrikett vagy pellet) felfűthető kazánokat, kályhákat, kandallókat, a gázkazánt és a vegyestüzelésű kazánt, illetve többek között az elektromos kazánt is, ami színtisztán villamosenergiával fűti fel az ingatlan fűtőközegét (ez többnyire víz, ritkábban gőz).

A legmodernebb fűtéstechnológiai megoldások közé tartozik a hőszivattyús fűtés, ami nem tiszta villamosenergiával vagy égésből származó hőenergiával fűt, hanem egészen más működési elven alapszik. Minden hőszivattyú működéséhez kell egy hőforrás, amit használhat – ez általában a levegő, a talaj vagy valamilyen természetes víz, akár talajvíz, tó- vagy tengervíz. Ezeknek a hőforrásoknak az az előnye, hogy a gázzal, villannyal szemben ingyen vannak, zöld energiának számítanak és bárhol hozzáférhetőek.

Észak- és Nyugat-Európa országaiban (pl. Dánia, Svédország, Németország) a hőszivattyús fűtés használata teljesen általános, elterjedt megoldás. Az eladási statisztikák folyamatosan növekednek Közép-Európában is, azonban Magyarországon egyelőre még nem túl népszerű a hőszivattyús fűtés. Habár a napelemhez hasonlóan hőszivattyús fűtés telepítési pályázatok is kerülnek kiírásra, különösen például a talajhő felhasználásával felfűtött modern otthonokban, passzívházakban, a fa- és földgázalapú fűtőberendezések egyelőre lehagyják a hőszivattyú népszerűségét – arra, hogy ez miért van így, később visszatérünk.

A hőszivattyúról bővebben

A hőszivattyús fűtést működtető hőszivattyú egy olyan gépezet, ami az alacsonyabb hőmérsékletű környezetből hőt von ki, azt pedig egy magasabb hőmérsékletű helyre szállítja, majd leadja az ottani környezetnek, így gazdálkodhatunk a természetes hőenergiával. A hőszivattyú egy olyan hűtőberendezés, ami a hideg oldalon elvont hő helyett a meleg oldalon leadott hőt hasznosítja, a hűtési energiát fűtésre használja, a hűtőkhöz hasonlóan. A hőszivattyús fűtés melegítés helyett hűtésre is használható, ekkor egy melegebb hely levegőjét csökkentjük vele.

Hogyan működik a hőszivattyús fűtés?

A hőszivattyús fűtések szivattyúi az esetek többségében gőzkompressziós elven működnek, ezeknél a berendezéseknél a hűtőfolyadék gőze áramlik egy zárt csőrendszerben. A gőz a hőszivattyú kondenzátorában lecsapódik, a hőjét leadja a csövek falán keresztül a helyiség levegőjének, központi fűtés esetén pedig a fűtővíznek. Ha ez megtörtént, a cseppfolyós hűtőközeg fojtószelepen keresztül terjeszkedik, eközben hirtelen elpárolog, a hőmérséklete pedig lecsökken.

A hideg, kisnyomású gőzt a hideg oldali hőcserélőben felmelegíti a környezet, a hőszivattyú kompresszora összesűríti, visszajuttatja a kondenzátorba – ez a folyamat ismétlődik a hőszivattyús fűtés működése során, illetve ezt a folyamatot lehet megfordítani, ha a hőszivattyút fűtés helyett hűtésre használják. Ne feledkezzünk meg a hőforrásról sem: a hőszivattyús fűtés típusától függ, hogy a hőszivattyús fűtési rendszer milyen közegből – pl. talajból vagy vízből – veszi fel a hőt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Létezik levegő-víz hőszivattyú (a környezeti levegőből kivont hőt adja át a fűtővíznek), talaj-víz hőszivattyú (a talajból nyer hőenergiát), víz-víz hőszivattyú (a talajvízből nyeri ki a hőenergiát, majd azt lehűtve visszajuttatja azt a talajba) – ezek a hőszivattyús fűtés klasszikus esetei. A speciális hőszivattyús fűtés típusok közé tartozik még továbbá a levegő-levegő hőszivattyú, aminél az ingatlan elhasznált levegője a hőforrás, illetve a használati melegvíz szivattyú, ami pedig a beltéri fűtőrendszerekből származó „hulladékhőt” hasznosítja.

Mik a hőszivattyús fűtés hátrányai?

A hőszivattyús fűtéssel kapcsolatban a lakossági bizalmatlanság alapja a hőszivattyús fűtés ára, illetve a teljes rendszer kiépítésének extraköltségei. Való igaz, hogy a környezetből felvett „zöld” hő ingyen van, viszont sokan megkérdőjelezik, hogy mennyi idő alatt térül meg a hőszivattyús fűtés kiépítése, valóban célszerű-e egy ilyen modern, de drága berendezés megvásárlása, vagy jobban járunk, ha valamilyen gazdaságos, fatüzeléses rendszert telepítünk otthonunkba.

Összegezve tehát: annak, hogy egyelőre miért nem kell a magyaroknak a hőszivattyú, egy igazán egyszerű és hétköznapi oka van: a hőszivattyús fűtés használatára való átállás költséges – nem csak a hőszivattyú ár magassága miatt, hanem azért is, mert egy meglévő fűtésrendszert mindig drága lecserélni – jobban járunk, ha eleve hőszivattyús fűtésre rendezkedünk be. Az anyagi nehézségek ellenére a gyártók igyekeznek hangsúlyozni, hogy a váltásnak nem csupán fenntarthatósági, hanem gazdasági és környezetvédelmi előnyei is vannak.

Hőszivattyús fűtés árak 2022: mennyi egy hőszivattyús fűtés ára?

A hőszivattyús fűtés árak egy bonyolult kérdéskörbe tartoznak, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy milyen műszaki adottságokkal rendelkezik az ingatlan, mennyire problémás és költséges lecserélni régi fűtésrendszerünket egy hőszivattyús fűtés berendezésre - van, ahol erre sajnos nincs lehetőségünk sem. A hőszivattyús fűtés ár – mindent összevetve – akár több milliós tételre is rúghat, attól függően, hogy milyen típusú hő (pl. talajhő) felvételével fűtő berendezésről van szó. Egy lakás fűtéséhez való hőszivattyú ár kb. 1,5 millió Ft-tól indul.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 30. péntek
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
Kutatók éjszakája
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?