2 °C Budapest
Hot coals in a wood burning stove

Milyen a jó vegyestüzelésű kazán? Így történik a vegyestüzelésű kazán bekötése

2022. augusztus 14. 17:00

Mi az a vegyes tüzelésű kazán, milyen vegyestüzelésű kazán bekötése ajánlott egy átlagosnak mondható családi házban? Milyen a jó vegyestüzelésű kazán, milyen tüzelőanyagokkal lehet felfűteni? Hány kW-os vegyestüzelésű kazán kell egy átlagos családnak, hogy ne legyenek problémák a fűtésszezonban? Milyen érvek szólnak a vegyestüzelésű kazán mellett és ellen?

Cikkünkben mindent elárulunk a vegyestüzelésű kazán kapcsán: tudd meg, gázkazán és vegyestüzelésű kazán egy rendszerben alkalmazható-e, hogyan történik a vegyestüzelésű kazán bekötése? Milyen termék a vegyestüzelésű kazán ár szempontjából, milyen vegyestüzelésű kazán árak várhatóak a 2022-es fűtésszezonban? Mennyire gazdaságos vegyestüzelésű kazánnal fűteni?

Mi a vegyestüzelésű kazán lényege?

A kazán egy olyan berendezés, amiben a tüzelőanyag égése során energia szabadul fel – a felszabadított hőenergia valamilyen közvetítő közeggel, rendszerint vízzel, ritkábban gőzzel találkozik, ez a közeg cirkulál az ingatlanban és melegíti fel a fűtőtesteket, például a radiátorokat, kombi kazán esetén pedig a háztartáshoz szükséges melegvizet is ennek köszönhetjük. Lehetőség szerint vásároljunk minél jobb minőségű tüzelőanyagot a nagyobb hatásfok érdekében, ugyanis nem mindig az első ránézésre legolcsóbb megoldás lesz a legkedvezőbb a család pénztárcájának.

A vegyestüzelésű kazán (nevezik még szilárdtüzelésű kazánnak is) egy olyan kazánfajta, amit többféle szilárd tüzelőanyaggal is felfűthetünk: ezek közé tartozik a tűzifa, a faszén, a pellet és a brikett, de tüzelhetünk benne akár növényi hulladékot is. Fontos: háztartási hulladékot (flakon, rongy stb.) NEM szabad a vegyestüzelésű kazánban sem égetni! Egyrészt azért, mert környezetszennyező, másrészt azért, mert a műanyagoknak, rongyoknak nagyon alacsony a fűtőértéke és a kazánnak is árthatunk vele.

A vegyestüzelésű kazán üzemeltetését tekintve megkülönböztetjük az egyteres /égő nélküli, illetve a több égésteres / égős kazánokat. Az egyteres vegyestüzelésű kazán esetében a manuálisan vagy automatikusan adagolható tüzelőanyag átlagosan 2-6 óra alatt ég el. Többnyire rostélyon ég el a száraz tüzelőanyag, az égéstér lehet nyitott és zárt is, a levegő bevezetését ehhez igazítva kell megoldani, a huzatajtó biztosítja a lángoknak az oxigént, illetve segíti az égéstermék (füst) szabadba való kiáramlását.

A több égésteres vegyestüzelésű kazánok remek választásnak bizonyulnak központi fűtéses családi házakban: jellemzően van egy alsó szénégető tér, illetve egy felső, olajtüzelő égővel felszerelt kazánrész (az olajégő automatikus üzemre alkalmas, a szénadagoláshoz azonban mindenképp kell egy kis kézi erő) – mindez igaz a faelgázosító kazánokra is.

Milyen a jó vegyestüzelésű kazán?

Nehéznek tűnhet elsőre kiválasztani a számunkra megfelelő vegyestüzelésű kazánt, hiszen rengeteg különféle berendezés között válogathatunk, melyek más-más elosztásúak, teljesítményűek. Általánosságban azt a tanácsot érdemes megfogadnunk, hogy ha már a vegyestüzelésű kazán bekötése mellett gondolkodunk, nem szabad spórolnunk a biztonsági berendezéseken, amelyek nem csak a kazán, hanem az egész fűtésrendszer élettartamát növelik.

Az új típusú vegyestüzelésű kazánok már jóval biztonságosabbak, mint a régiek, a robbanásveszély kiküszöbölése végett helyeznek el bennük hűtő hőcserélőt, biztonsági szelepet, illetve automatikus kazántöltő csap is engedhet a kazánba hideg vizet. Zárt rendszerekben a vízoldali nyomás kiküszöbölése túlnyomáshatároló biztonsági szeleppel történik, a kéményekbe pedig huzatgátlót építenek a hirtelen nagylángú égés ellen, ez a hirtelen jövő, túl nagy teljesítmény a puffertartályban raktározható el.

A vegyestüzelésű kazán gyakran kapcsolódik padlófűtéshez, azonban ebben az esetben is szükség van olyan biztonsági berendezésekre, mint a biztonsági termosztát, ami a túlzottan magas hőfokon cirkuláló víz káros hatásai ellen védelmezi a rendszert (a termosztát amennyiben érzékeli a problémát, leállítja a padlófűtés szivattyúját). A hőmérséklettartó termosztatikus szelep ügyel arra, hogy a vegyestüzelésű kazán belsejébe belépő hideg víz megfelelő hőmérsékletű legyen, hogy a tűztérben a vízgőz az égéstermékből ne csapódjon le, ezzel kerülhetjük el a vegyes tüzelésű kazán korrózióját.

Hogyan történik a vegyestüzelésű kazán bekötése?

A vegyestüzelésű kazán telepítése kapcsán mindenképpen számolnunk kell a gépezet helyigényével, ami kb. 1 m2, magassága 1,2-1,7 m között mozog. Fenti kérdésünket megválaszolva eláruljuk, hogy igen, a vegyestüzelésű kazán kombinálható gázkazánnal is, ám ilyen esetekben eleve gondolnunk kell arra, hogy a vegyestüzelésű kazán és a gázkazán egymás közelében legyen, hiszen ebből a pontból kerül méretezésre a ház központi fűtése. Vegyes tüzelésű kazánt nem lehet olyan ingatlanba telepíteni, ahol nincs központi fűtés kialakítva.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kazán rendszerint a kazánhelyiségbe kell, hogy kerüljön, működéséhez folyamatos felügyeletet, szellőzést és az égéslevegő elvezetését kell biztosítani. A kazán típusától függően a puffertároló beszerelése is célszerű lehet, vele a vegyestüzelésű kazán teljesítménye növelhető. A vegyestüzelésű kazán feltételei közé tartozik továbbá, hogy mindenképpen intézkedni kell a túlnyomás, túlfűtés elleni biztonsági szerelvények helyes beszerelése kapcsán, illetve a salak tűzbiztos eltávolításáról is tudni kell gondoskodni, hiszen az égéstermék folyamatosan halmozódik.

Hány kW-os vegyestüzelésű kazán kell egy átlagos családnak?

Az az épület hőigényétől függ. Általánosságban, ha egy jó hőszigetelésű, átlagos belmagasságú családi házról beszélünk, akkor négyzetméterenként 40 W szükséges. Ha az ingatlan hőszigetelése kevésbé jó, akkor négyzetméterenként érdemes inkább 50 W-tal számolni. A vegyes tüzelésű kazán bekötése előtt mindenképpen fontos átgondolni, hogy: mekkora az ingatlan, hány négyzetmétert szeretnénk fűteni és milyen intenzitással, mekkora a család fűtési igénye, milyenek a nyílászárók, milyen a ház falának a szigetelése stb.

Mindezzel együtt a vegyestüzelésű kazán napjaink egyik leggazdaságosabb, legjobban üzemeltethető fűtésrendszere, működése jóval olcsóbb, mint az elektromos kazáné, de még a gázkazánnál is takarékosabb, ha jóminőségű fűtőanyagot használunk hozzá és megfelelő mennyiségben adagoljuk azt. A legjobb vegyestüzelésű kazán kiválasztásához célszerű szakember segítségét kikérni, aki az ingatlan műszaki adatait számításba véve segít eltalálni a megfelelő paramétereket.

Hány fokon üzemeljen a vegyestüzelésű kazán?

A vegyes tüzelésű kazán vízhőmérséklete nagyban függ attól, hogy kint milyen idő van, ám mindezt befolyásolja saját komfortérzetünk is, hiszen mindenkinek más hőfok az optimális. Átlagosan 60°C-ra fűtenek, ám ha kint nagyon hideg van és a család kifejezetten melegben érzi jól magát, akkor 70-75°C is lehet, ha pedig kint extrém hideg tombol, -20°C-nál 90°C-ra is felfűthetjük. Enyhe időben, ha például +10°C van odakint, nem érdemes túlzottan fűteni, már 40°C-os vegyes tüzelésű kazánnal is kellemesen ellehetünk.

Vegyestüzelésű kazán árak: mennyibe kerül egy vegyes tüzelésű kazán?

A vegyestüzelésű kazán bekötése esetében a berendezés költségeivel mindenképpen számolnunk kell. A magas bekerülési költséghez hozzáadódik a biztonsági műszaki berendezések kialakítása, a korszerű központi fűtési rendszer többi elemének fenntartása, a beszerelő szakember díja és természetesen a tüzelőanyag díja is. A nem forintban mérhető költségek közé tartozik az vegyestüzelésű kazán fűtésével járó emberi erő, hiszen magunknak kell a tüzelőanyagot adagolni, a kazánt tisztán tartani, a működést felügyelni, a salakot eltávolítani.

A vegyestüzelésű kazán ár szempontjából tehát a magas bekerülési költségű fűtőberendezések közé tartozik. Ha csak a berendezés vételárát akarjuk tudni, már egy fokkal könnyebb dolgunk van – a vegyestüzelésű kazán árak 2022 derekán átlagosan 350-500.000 Ft környékén mozognak, a legolcsóbb darabok is belekerülnek szűk 300.000 Ft-ba, a legdrágábbak pedig elérhetik a 1,5-2 millió forintot is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm