26 °C Budapest
Antique ceramic stove in living room with striped French Ottoman and lacquered red Chinese chest

Cserépkályha árak 2022: mennyibe kerül a cserépkályha építés és a hordozható cserépkályha?

2022. augusztus 7. 18:02

Sosem látott reneszánszát éli a cserépkályha: ez a belsőépítészeti remekmű egyrészt a rezsitörvény módosítás hozadékaként került újra a rivaldafénybe, másrészt újra kezdenek divatba jönni a kandallók után a régi típusú, esztétikus megjelenésű fűtőtestek is. Mit érdemes tudni a hagyományos cserépkályha kapcsán, hogyan működik egy cserépkályha, mik lehetnek a cserépkályha hibái? Mennyibe kerül egy új cserépkályha 2022-ben?

Cikkünkben minden tudnivalót elárulunk a különleges cserépkályha kapcsán: mi a cserépkályha története, honnan ered az építtetésük, hogyan készül a cserépkályha napjainkban? A cserépkályha bontás hogyan történik, miért füstöl vissza a cserépkályha probléma esetén, mit tegyünk ez ellen? Mobil cserépkályha VS épített cserépkályha: mik az előnyei a hordozható cserépkályha telepítésének?

A cserépkályha története

A cserépkályha az egyik legismertebb, hagyományos típusú fűtési rendszer, ami az elmúlt években fokozatosan újra egyre népszerűbbé vált, a rezsitörvény módosításnak köszönhetően pedig hamarosan talán az egyik leggyakoribb klasszikus-modern megoldássá növi ki magát a magyar háztartásokban. A cserépkályha ma már egészen máshogy fest, mint nagyszüleink, dédszüleink idejében a tipikus, két szoba közé állított, vörös-barna óriásépítmény: szinte bármilyen modern és régi formában, bármilyen színben építtethető, sőt, a ropogó tűz látványát sem kell mellőznünk, ha az üvegajtós cserépkályha mellett döntünk.

A cserépkályha őse valószínűsíthetően a 13. században születhetett meg Svájc és Dél-Németország térségében, ahonnan Lengyelország, Csehország és Magyarország is hamarosan átvette ezt a hatékony, praktikus fűtési technológiát. A régi típusú cserépkályha agyagból tapasztott kemenceként kezdte pályafutását, amire kerámiaedényeket ragasztottak/építettek, hogy ezzel is növeljék a hőleadási felületet. Mivel akkoriban a kályhakészítés a fazekasság mesterségéhez tartozott, falvakban gyakran alkalmaztak edény formájú kályhaszemeket, de szögletes és tál alakú darabok is előfordultak, a későbbiekben pedig a formák három- és négyszögletűek lettek, ettől esztétikusabb lett a felület, sőt, még az agyaghasználat is takarékosabbá vált.

Milyen cserépkályha fajták vannak?

Leggyakrabban hagyományos üzemeltetésű cserépkályhákkal találkozhatunk, ezeket naponta egy-két alkalommal elegendő begyújtani, fával, szénnel tüzelhetünk bennük, illetve ezekkel vegyesen, ha vegyestüzelésű cserépkályha épült; alapesetben nagytömegű, jó hőtárolású, többjáratos, ajtóval zárt cserépkályháról van szó. Népszerű a kombinált cserépkályha is, ami fűtőkandallóból és járatos cserépkályhából áll. A cserépkályha további típusai a töltő rendszerű cserépkályha, a gáztüzelésű cserépkályha, az elektromos üzemű cserépkályha, illetve építtethetünk még öko-tűzteres cserépkályhát, konvekciós hőleadású, sőt központi fűtéses cserépkályhát is.

Hogyan készül a cserépkályha?

A cserépkályha gyártása attól függ, hogy milyen típusú cserépkályháról van szó, de általánosságban azt elmondhatjuk, hogy a cserépkályha fűtőteste minden esetben mázas kályhacsempéből áll, belső szerkezete samott téglákból és lapokból van, tetőcserép felhasználásával is készülhet. A cserépkályha teljesítménye nagyban függ attól, hogy mennyire minőségi alapanyagokból van megépítve, hiszen minél tovább tartja a hőt, annál tovább van meleg az otthonunkban.

A cserépkályha füstjárata több méter hosszú, az égéshez szükséges levegő-utánpótlásról is gondoskodnunk kell valamilyen légcsatornán keresztül, hogy a levegő közvetlenül az égéstérbe jusson be. A cserépkályha beépítése kapcsán az aljzat teherbíró képességét is figyelnünk kell, hiszen egy cserépkályha súlya könnyen elérheti az 1.500 kg-ot. Készülhet hozzá beépített sütő és főzőlap is, ami gyakorlatilag ugyanúgy használható, mint a sparhelt.

A cserépkályha üzemeltetése akkor a leghatékonyabb, ha folyamatosan hőn tartjuk; a cserépkályha az egyik leggazdaságosabb, legjobban kihasználható fűtőtest, kifejezetten ajánlott a használata kisebb parasztházakba, többgenerációs családi házak földszintjére vagy bármilyen nagy légterű konyha-nappaliba. A cserépkályha leggyakrabban a helyiség légteréből veszi fel az égéshez szükséges levegőt (nyitott égéstér), de természetesen alkalmazkodni kell az épület műszaki adottságaihoz is. A cserépkályha építését mindenképpen szakembereknek kell végezniük, ugyanis az égéstermék kivezetése olyan biztonsági szakértelmet követel, amit nem biztonságos laikusokra rábízni. Háztartási hulladékot nem szabad eltüzelni benne!

Mobil cserépkályha: tudtad, hogy létezik hordozható cserépkályha?

A mobil cserépkályhák, kandallók kiváló fűtőalkalmatosságok átmeneti időszakokra, nyaralókba, külső helyiségek, garázsok fűtésére is, azonban azt mindenképpen tudnunk kell egy hordozható cserépkályha kapcsán, hogy a beépítettnél alacsonyabb a hatásfoka. A mobil cserépkályha működési elve hasonló a fent leírtakhoz, ám itt alapesetben egy hőálló lemezből készült berendezésről van szó, kerámia burkolattal körbe építve, e között és a fűtőbetét között légrés van.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A hőtartó kapacitása nem túl magas, gyorsan felmelegszik, de gyorsan ki is hűl, viszont amennyiben folyamatosan táplálni tudjuk a tüzet, kiváló szolgálatot tesz bármelyik családi házban. Az épített cserépkályha gazdaságosabban működik, jobban fűt, de a hordozható cserépkályhát bontás nélkül is mozgathatjuk, a mobil cserépkályha ár szempontjából is kedvezőbb, azonban a fűtési költségek magasabbak, a hő fenntartása több figyelmet igényel. Attól, hogy egy cserépkályha hordozható, ennél a megoldásnál is ki meg kell oldani a légcserét és a füstkivezetést.

A cserépkályha mennyi fa használatával fűt fel?

A cserépkályha begyújtásához elég 3-5 karvastagságú fa, ha jó a hatásfoka, elég naponta 1-2 alkalommal megrakni, de természetesen ez az ingatlan adottságaitól, a család igényeitől, a cserépkályha méretétől és minőségétől is függ.

A cserépkályha bontás hogyan történik?

A cserépkályha bontása házilag is történhet, ám célszerű ezt is szakemberre bízni, ha a cserepeket sérülésmentesen szeretnénk eltenni, hogy azt újra lehessen építeni pl. eladás, szállítás után. A cserépkályha bontás folyamata hosszadalmas, a szakemberek általánosságban 50-150.000 Ft-ot kérnek el egy ilyen munkáért. Ha nem számít, hogy roncsolásmentes cserépkályha bontás történjen, akkor felülről kezdjük a munkát, célszerű vizet tölteni a kályhába, hogy csökkentsük a szálló por mennyiségét. A munka végén a kéménylyukat be kell falazni.

Miért füstöl vissza a cserépkályha?

Normális esetben a cserépkályhából az égéstermék a kéményen keresztül távozik, a lakásba nem szabad a füstnek bejutnia. Ha visszafüstöl a cserépkályha, akkor mindenképpen a légelvezetéssel van probléma, valószínűsíthetően el van dugulva valamelyik belső járat, ami gátolja, hogy a füst távozzon a huzattal – ezt egy szakember meg tudja oldani, így a cserépkályha füstje távozni fog. Az is előfordulhat, ha kint meleg van, megfordul a kéményhatás, amit azzal oldhatunk meg, ha huzatot generálunk neki nyitott ablakkal, ajtóval.

Hibásan beépített cserépkályha, lyukak, repedések gyanúja esetén mindenképpen hívjunk szakembert. Az is okozhatja a problémát, ha hideg a kémény (mire a füst elhagyná a kéményt, annyira lehűl, hogy nem tud kialakulni a kéménymozgás, visszaesik), illetve kémény hődugó is kialakulhat (túl meleg a kémény teteje, például átforrósítja a nap, melegebb, mint a kiáramló füst).

Cserépkályha árak 2022: mennyibe kerül egy cserépkályha?

A cserépkályha árak tekintetében igen változatos a kínálat: régi használt cserépkályha eladó található már néhány tízezer forinttól egyben vagy bontott állapotban is, ez a hordozható cserépkályha esetében is így van. A szebb, jobb állapotú használt cserépkályhák esetében már 100-200.000 Ft közötti költségről beszélhetünk, ám egy új cserépkályha ár tekintetében több százezer forinttól egymillió forintig terjed (a hordozható cserépkályha vásárlást ebben a feléből is megúszhatjuk), különleges kívánságok, egyedi megoldások, antik cserépkályhák tekintetében pedig a cserépkályha árak 1.000.000 Ft fölötti költséget jelentenek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm