14 °C Budapest
Typical old eastern european panel exterior with a lot of windows from Budapest, Hungary, as a texture or for background, real photo

Méregdrága lesz alacsony rezsijű ingatlant bérelni: indul a roham a kiadó lakásokért

2022. augusztus 3. 13:35

Ahogy arra számítani lehetett, a felvételi ponthatárok július végi kihirdetése után magasabb fordulatszámra kapcsolt az albérletpiac. A kereslet 12 nap alatt több mint 10 százalékkal nőtt, ráadásul újabb élénkülés várható a kollégiumi férőhelyek kiosztása után. A kínálat is bővült: Budapesten 14 százalékkal, a megyeszékhelyeken pedig 16 százalékkal. Bár az új vagy újszerű lakások bérleti díja magasabb, a rezsielőny miatt jó eséllyel megéri ezeket választania a bérlőknek.

A várakozásoknak megfelelően felélénkült az országos albérletpiac, miután a múlt csütörtökön kiderültek a felvételi ponthatárok - áll az ingatlan.com legújabb elemzésében, amely az albérletpiaci kereslet és kínálat alakulása mellett arra is választ ad, mennyiért kínálják az új vagy újszerű lakásokat, amelyeknél a magasabb bérleti díj megtérülhet az alacsonyabb rezsi miatt.

“Az albérletpiaci csúcsidőszak rajtját jól mutatja, hogy pár nap alatt a kiadó lakások iránti kereslet 10 százalékkal növekedett. Ennyivel nőtt ugyanis az érdeklődések száma a ponthatárok kihirdetése óta. Itt azonban még nincs vége a bővülésnek, augusztus közepén újabb lökést kaphat a kereslet. Akkor derül ki a hallgatók számára, hogy lesz-e a következő tanévben kollégiumi férőhelyük. Akiknek nem jut, azok az albérletpiacon oldhatják meg a lakhatásukat.” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A kereslet felfutásával a kínálat is bővült. Budapesten 14 százalékkal több lakóingatlant kínálnak a tulajdonosok a leendő bérlőknek. “A megyeszékhelyeken pedig összességében 16 százalékkal több kiadó lakásból lehet válogatni. Így több mint 10 500-nál jár a bérlőre váró lakóingatlanok száma” - tette hozzá a szakember.

Mit jelent a rezsielőny?

Arra is számítani lehetett, hogy az új rezsiszabályozás - amely szerint az átlag feletti áram- és gázfogyasztásra magasabb tarifa vonatkozik - az alacsonyabb fogyasztású új vagy újszerű kiadó lakóingatlanok felé terelik a bérlőket. “A legtöbb esetben ezek magasabb bérleti díjjal vehetők ki, ám az alacsonyabb fenntartási költségek miatt érdemes lehet ezt a prémiumot kifizetnie a bérlőknek, mert az összes lakhatásra fordított kiadás így kisebb lehet.” - tette hozzá Balogh László.

Az ingatlan.com adatai szerint Budapesten az új építésű, újszerű vagy korszerűsített albérletek átlagos bérleti díja július utolsó napjaiban 200 ezer forint volt, szemben a közepes állapotban lévő lakásokra jellemző 150 ezer forinttal. Tehát előbbieknek 50 ezer forintos rezsielőnyben kell lenniük havonta, hogy megérje a magasabb bérleti díj.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fővároson belül azonban jelentős eltérések láthatóak, az egyik legnagyobb kínálattal rendelkező XIII. kerületben az új építésű vagy újszerű albérleteknél 200 ezer forint az átlagos bérleti díj, a közepes állapotú társaiknál is magas, 185 ezer forint ugyanez. Vagyis ebben a városrészben mindössze 15 ezer forinttal alacsonyabb rezsinél már “megtérül” a magasabb bérleti díj.

Lakást venne? A Pénzcentrum segít megtalálni a legjobb konstrukciókat

A megyeszékhelyek, azon belül a nagyobb egyetemvárosok piacait nézve pedig kiderül, hogy Debrecenben az korszerű albérletek 148 ezer forintos átlagos bérleti díja 58 ezer forinttal haladja meg a közepes állapotban lévőkét, Szegeden az előbbiek 149,5 ezer, utóbbiak 90 ezer forinttal szerepelnek a kínálatban. Pécsett 20 ezer forint az eltérés, mivel 140 ezer forintért kínálják az új vagy újszerű ingatlanokat, a rosszabb állapotúaknál 120 ezer forint az átlag. Az említett különbségek miatt fontos, hogy a bérlőjelöltek a szerződéskötés előtt nézzék meg az adott lakás pontos fogyasztását, rezsikiadásait, a közös költséget és ez alapján döntsenek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm