1 °C Budapest
An upset senior woman reading through a letter

Rezsiemelés: így számlázzák majd a téli túlfogyasztást, nem kell pánikolni

2022. július 21. 15:45

Megjelent a kormányrendelet az egyetemes szolgáltatási árszabások meghatározásáról, így tudjuk, ki mennyit fog fizetni az átlagfogyasztás felett. De a téli és a nyárii gázfogyasztás nagy mértékben különbözik, így lehet, hogy valaki nyáron simán belefér a limitbe, télen viszon bőven maga mögött hagyja azt. Ám a  hatóság erre az esetre is felkészült, egy új kedvezmény alkalmazásával.

Július 21-én, csütörtökön megjelent a kormányrendelet az egyes egyetemes szolgáltatási árszabások meghatározásáról. E szerint augusztustól az átlagfogyasztás felett 1 kWh villamosenergiáért 36 forint helyett 70,1 forintot kell fizetnünk augusztustól, 1 köbméter gázért 102 forint helyett 747 forintot.

Azt tudjuk, hogy a gáz esetében az átlagfogyasztás havi limitje 144 köbméter, az évesé 1728, míg a villany esetén havi 210 kWh, 2523kWh/év. Ám a tényleges lakossági fogyasztás természetesen ingadozik, hiszen nyáron nem kell fűteni, egy hideg téli hónapban pedig éjjel-nappal, és a kivilágított órák száma, a légkondi használata is hónapról hónapra változik.

A rendelet úgy fogalmaz, hogy „a földgázfelhasználói adatszolgáltatáson (diktálás) vagy elosztói leolvasáson, leolvasást helyettesítő becslésen alapuló számlázása, valamint az azonos mennyiségről kiállított részszámlákon kívüli egyéb részszámlák esetén az egyetemes szolgáltató üzletszabályzatában rögzített fogyasztási jelleggörbe alapú kedvezmény meghatározást kell alkalmazni”. A Portfolio megfejtése szerint ez annyit jelent, hogy az éves fogyasztást havi jellemző fogyasztásra bontják le.

MEKH-rendelet foglalkozik "az azonos mennyiségről kiállított részszámlákon kívüli egyéb részszámlák" ügyével is. Ebben az esetben az egyetemes szolgáltató üzletszabályzatában rögzített fogyasztási jelleggörbe alapú kedvezmény meghatározást kell alkalmazni. Vagyis ha valaki nem éves elszámolásban van, vagy nem átalányelszámolás útján rendezi a számla összegét (ők a havi tényleges fogyasztás alapján havonta fizetők például), akkor lép a képbe egy új kedvezmény. Értelmezésünk alapján nem kéne a magas havi fogyasztás után magasabb árat fizetni,

A jelleggörbe-kedvezmény ugyanis megoldást szolgáltathat a téli magasabb fogyasztás kezelésére is és ebből kifolyólag a gyakorlatban szinte mindegy, hogy éves átalányban vagy havi tényleges fogyasztás alapján számolunk el a szolgáltatónkkal. Így a táblázat segítségével ki lehet számolni, hogy 1-1 hónapban mennyi az a korrigált gázmennyiség-limit, ameddig a rezsicsökkentett gázárak alkalmazhatóak egyes fogyasztási helyek esetében.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

13. számú melléklet a 19/2009. (I. 30.) Korm. rendelethez
13. számú melléklet a 19/2009. (I. 30.) Korm. rendelethez

Például januárban a lakosság az éves fogyasztásának a 19,4281 százalékát használja fel, míg júliusban a 0,8046 százalékát. Grafikonon ábrázolva egy így néz ki

Jól látszik, hogy a téli hónapokban a gázfogyasztás a csúcson van, és ahogy megyünk ki a hideg hónapokból, ez a szám folyamatosan csökken, a nyári hónapokban szinte nulla.

Ennyi gázt használhatunk kedvezményes áron

Ebben a táblázatban pedig azt számoltuk ki, hogy egy hipotetikus átlagfogyasztó, aki évente éppen 1728 köbméter gázt fogyaszt, annak hogy néz ki a havi limitje: azaz a szolgáltató szerint így oszlik el a havi gázhasználata. Míg januárban 335 köbmétert, addig júliusban csak 13,9 köbmétert fogyaszt. Ha ezeket a számokat nem lépted át tavaly, akkor nem lesz magasabb a gázszámlád idén.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 1. péntek
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm