6 °C Budapest
An upset senior woman reading through a letter

Rezsiemelés: így számlázzák majd a téli túlfogyasztást, nem kell pánikolni

2022. július 21. 15:45

Megjelent a kormányrendelet az egyetemes szolgáltatási árszabások meghatározásáról, így tudjuk, ki mennyit fog fizetni az átlagfogyasztás felett. De a téli és a nyárii gázfogyasztás nagy mértékben különbözik, így lehet, hogy valaki nyáron simán belefér a limitbe, télen viszon bőven maga mögött hagyja azt. Ám a  hatóság erre az esetre is felkészült, egy új kedvezmény alkalmazásával.

Július 21-én, csütörtökön megjelent a kormányrendelet az egyes egyetemes szolgáltatási árszabások meghatározásáról. E szerint augusztustól az átlagfogyasztás felett 1 kWh villamosenergiáért 36 forint helyett 70,1 forintot kell fizetnünk augusztustól, 1 köbméter gázért 102 forint helyett 747 forintot.

Azt tudjuk, hogy a gáz esetében az átlagfogyasztás havi limitje 144 köbméter, az évesé 1728, míg a villany esetén havi 210 kWh, 2523kWh/év. Ám a tényleges lakossági fogyasztás természetesen ingadozik, hiszen nyáron nem kell fűteni, egy hideg téli hónapban pedig éjjel-nappal, és a kivilágított órák száma, a légkondi használata is hónapról hónapra változik.

A rendelet úgy fogalmaz, hogy „a földgázfelhasználói adatszolgáltatáson (diktálás) vagy elosztói leolvasáson, leolvasást helyettesítő becslésen alapuló számlázása, valamint az azonos mennyiségről kiállított részszámlákon kívüli egyéb részszámlák esetén az egyetemes szolgáltató üzletszabályzatában rögzített fogyasztási jelleggörbe alapú kedvezmény meghatározást kell alkalmazni”. A Portfolio megfejtése szerint ez annyit jelent, hogy az éves fogyasztást havi jellemző fogyasztásra bontják le.

MEKH-rendelet foglalkozik "az azonos mennyiségről kiállított részszámlákon kívüli egyéb részszámlák" ügyével is. Ebben az esetben az egyetemes szolgáltató üzletszabályzatában rögzített fogyasztási jelleggörbe alapú kedvezmény meghatározást kell alkalmazni. Vagyis ha valaki nem éves elszámolásban van, vagy nem átalányelszámolás útján rendezi a számla összegét (ők a havi tényleges fogyasztás alapján havonta fizetők például), akkor lép a képbe egy új kedvezmény. Értelmezésünk alapján nem kéne a magas havi fogyasztás után magasabb árat fizetni,

A jelleggörbe-kedvezmény ugyanis megoldást szolgáltathat a téli magasabb fogyasztás kezelésére is és ebből kifolyólag a gyakorlatban szinte mindegy, hogy éves átalányban vagy havi tényleges fogyasztás alapján számolunk el a szolgáltatónkkal. Így a táblázat segítségével ki lehet számolni, hogy 1-1 hónapban mennyi az a korrigált gázmennyiség-limit, ameddig a rezsicsökkentett gázárak alkalmazhatóak egyes fogyasztási helyek esetében.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

13. számú melléklet a 19/2009. (I. 30.) Korm. rendelethez
13. számú melléklet a 19/2009. (I. 30.) Korm. rendelethez

Például januárban a lakosság az éves fogyasztásának a 19,4281 százalékát használja fel, míg júliusban a 0,8046 százalékát. Grafikonon ábrázolva egy így néz ki

Jól látszik, hogy a téli hónapokban a gázfogyasztás a csúcson van, és ahogy megyünk ki a hideg hónapokból, ez a szám folyamatosan csökken, a nyári hónapokban szinte nulla.

Ennyi gázt használhatunk kedvezményes áron

Ebben a táblázatban pedig azt számoltuk ki, hogy egy hipotetikus átlagfogyasztó, aki évente éppen 1728 köbméter gázt fogyaszt, annak hogy néz ki a havi limitje: azaz a szolgáltató szerint így oszlik el a havi gázhasználata. Míg januárban 335 köbmétert, addig júliusban csak 13,9 köbmétert fogyaszt. Ha ezeket a számokat nem lépted át tavaly, akkor nem lesz magasabb a gázszámlád idén.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem