18 °C Budapest
An upset senior woman reading through a letter

Rezsiemelés: így számlázzák majd a téli túlfogyasztást, nem kell pánikolni

2022. július 21. 15:45

Megjelent a kormányrendelet az egyetemes szolgáltatási árszabások meghatározásáról, így tudjuk, ki mennyit fog fizetni az átlagfogyasztás felett. De a téli és a nyárii gázfogyasztás nagy mértékben különbözik, így lehet, hogy valaki nyáron simán belefér a limitbe, télen viszon bőven maga mögött hagyja azt. Ám a  hatóság erre az esetre is felkészült, egy új kedvezmény alkalmazásával.

Július 21-én, csütörtökön megjelent a kormányrendelet az egyes egyetemes szolgáltatási árszabások meghatározásáról. E szerint augusztustól az átlagfogyasztás felett 1 kWh villamosenergiáért 36 forint helyett 70,1 forintot kell fizetnünk augusztustól, 1 köbméter gázért 102 forint helyett 747 forintot.

Azt tudjuk, hogy a gáz esetében az átlagfogyasztás havi limitje 144 köbméter, az évesé 1728, míg a villany esetén havi 210 kWh, 2523kWh/év. Ám a tényleges lakossági fogyasztás természetesen ingadozik, hiszen nyáron nem kell fűteni, egy hideg téli hónapban pedig éjjel-nappal, és a kivilágított órák száma, a légkondi használata is hónapról hónapra változik.

A rendelet úgy fogalmaz, hogy „a földgázfelhasználói adatszolgáltatáson (diktálás) vagy elosztói leolvasáson, leolvasást helyettesítő becslésen alapuló számlázása, valamint az azonos mennyiségről kiállított részszámlákon kívüli egyéb részszámlák esetén az egyetemes szolgáltató üzletszabályzatában rögzített fogyasztási jelleggörbe alapú kedvezmény meghatározást kell alkalmazni”. A Portfolio megfejtése szerint ez annyit jelent, hogy az éves fogyasztást havi jellemző fogyasztásra bontják le.

MEKH-rendelet foglalkozik "az azonos mennyiségről kiállított részszámlákon kívüli egyéb részszámlák" ügyével is. Ebben az esetben az egyetemes szolgáltató üzletszabályzatában rögzített fogyasztási jelleggörbe alapú kedvezmény meghatározást kell alkalmazni. Vagyis ha valaki nem éves elszámolásban van, vagy nem átalányelszámolás útján rendezi a számla összegét (ők a havi tényleges fogyasztás alapján havonta fizetők például), akkor lép a képbe egy új kedvezmény. Értelmezésünk alapján nem kéne a magas havi fogyasztás után magasabb árat fizetni,

A jelleggörbe-kedvezmény ugyanis megoldást szolgáltathat a téli magasabb fogyasztás kezelésére is és ebből kifolyólag a gyakorlatban szinte mindegy, hogy éves átalányban vagy havi tényleges fogyasztás alapján számolunk el a szolgáltatónkkal. Így a táblázat segítségével ki lehet számolni, hogy 1-1 hónapban mennyi az a korrigált gázmennyiség-limit, ameddig a rezsicsökkentett gázárak alkalmazhatóak egyes fogyasztási helyek esetében.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

13. számú melléklet a 19/2009. (I. 30.) Korm. rendelethez
13. számú melléklet a 19/2009. (I. 30.) Korm. rendelethez

Például januárban a lakosság az éves fogyasztásának a 19,4281 százalékát használja fel, míg júliusban a 0,8046 százalékát. Grafikonon ábrázolva egy így néz ki

Jól látszik, hogy a téli hónapokban a gázfogyasztás a csúcson van, és ahogy megyünk ki a hideg hónapokból, ez a szám folyamatosan csökken, a nyári hónapokban szinte nulla.

Ennyi gázt használhatunk kedvezményes áron

Ebben a táblázatban pedig azt számoltuk ki, hogy egy hipotetikus átlagfogyasztó, aki évente éppen 1728 köbméter gázt fogyaszt, annak hogy néz ki a havi limitje: azaz a szolgáltató szerint így oszlik el a havi gázhasználata. Míg januárban 335 köbmétert, addig júliusban csak 13,9 köbmétert fogyaszt. Ha ezeket a számokat nem lépted át tavaly, akkor nem lesz magasabb a gázszámlád idén.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 28. szerda
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?