2 °C Budapest
Oil Or Gas Transportation With Blue Gas Or Pipe Line Valves On Soil And Sunrise Background

Ezért lehet most pokolian drága a Magyarországra érkező orosz gáz: keményen megfizetünk érte

2022. május 18. 09:46

Háromszor annyiért vehette idén februárban az orosz gázt Magyarország, mint Románia, és negyedével drágábban, mint az EU-átlag – derült ki a G7 elemzéséből, amiben leírják azt is, mik lehetnek ennek az okai.

A portál elemzése szerint jelenleg csak Litvánia jut drágábban az orosz gázhoz, mint Magyarország. A legfrissebb, februári Eurostat adatok azt mutatják Magyarországnál csak Litvánia vásárolt drágábban orosz gázt. Igaz, az adatok elemzésekor fontos kiemelni, a portál számításaiban csupán 11 uniós tagállamot tudtak vizsgálni, ezek közül a 2. legdrágább a magyar gáz. Ebből adódik, hogy az elég kis mennyiséget beszerző szlovének negyed-, a románok és a csehek pedig harmadáron vásároltak Magyarországhoz orosz gázt 2022 februárjában.

A lapnak nyilatkozó szakértők szerint a hazai magas gázár magyarázata valószínűleg az, hogy a Gazprom országonként eltérő árképletet használ, tehát az egyes országoknak más és más módon határozza meg az aktuális árat. Az egyik, árat komolyan befolyásoló tényező, hogy a Gazprom által alkalmazott díj milyen időeltolódással követi a piaci jegyzéseket. A másik, hogy mihez kötik az orosz gáz árát, a régebbi szerződéseknél még bevett gyakorlat volt az úgynevezett olajárindexálás, amikor a gáz helyettesítő terméke, a fűtőolaj jegyzéséből indultak ki.

Mostanra ez a gyakorlat háttérbe szorult, és többnyire a tőzsdei gázár jelenti a viszonyítási alapot – írja a portál. Pedig jelenleg az olajárindexálás kedvezőbb lenne, viszont az új magyar szerződés már lehet nem ez alapján számítódik, míg más országokban elképzelhető, hogy ilyen, régebbi szerződés fut. A portál azt még megjegyzi, hogy számításaik alapja, azaz az összevont külkereskedelmi adatokból azt nem lehet megállapítani, hogy pontosan mely cégek és milyen szerződés alapján szerezték be az adott hónapban a gázt. A kalkulált átlagban így más beszerzések is benne lehetnek, ezek pedig – akár felfelé, akár lefelé – elmozdíthatják az átlagárat – írják.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem