Oil Or Gas Transportation With Blue Gas Or Pipe Line Valves On Soil And Sunrise Background

Ezért lehet most pokolian drága a Magyarországra érkező orosz gáz: keményen megfizetünk érte

2022. május 18. 09:46

Háromszor annyiért vehette idén februárban az orosz gázt Magyarország, mint Románia, és negyedével drágábban, mint az EU-átlag – derült ki a G7 elemzéséből, amiben leírják azt is, mik lehetnek ennek az okai.

A portál elemzése szerint jelenleg csak Litvánia jut drágábban az orosz gázhoz, mint Magyarország. A legfrissebb, februári Eurostat adatok azt mutatják Magyarországnál csak Litvánia vásárolt drágábban orosz gázt. Igaz, az adatok elemzésekor fontos kiemelni, a portál számításaiban csupán 11 uniós tagállamot tudtak vizsgálni, ezek közül a 2. legdrágább a magyar gáz. Ebből adódik, hogy az elég kis mennyiséget beszerző szlovének negyed-, a románok és a csehek pedig harmadáron vásároltak Magyarországhoz orosz gázt 2022 februárjában.

A lapnak nyilatkozó szakértők szerint a hazai magas gázár magyarázata valószínűleg az, hogy a Gazprom országonként eltérő árképletet használ, tehát az egyes országoknak más és más módon határozza meg az aktuális árat. Az egyik, árat komolyan befolyásoló tényező, hogy a Gazprom által alkalmazott díj milyen időeltolódással követi a piaci jegyzéseket. A másik, hogy mihez kötik az orosz gáz árát, a régebbi szerződéseknél még bevett gyakorlat volt az úgynevezett olajárindexálás, amikor a gáz helyettesítő terméke, a fűtőolaj jegyzéséből indultak ki.

Mostanra ez a gyakorlat háttérbe szorult, és többnyire a tőzsdei gázár jelenti a viszonyítási alapot – írja a portál. Pedig jelenleg az olajárindexálás kedvezőbb lenne, viszont az új magyar szerződés már lehet nem ez alapján számítódik, míg más országokban elképzelhető, hogy ilyen, régebbi szerződés fut. A portál azt még megjegyzi, hogy számításaik alapja, azaz az összevont külkereskedelmi adatokból azt nem lehet megállapítani, hogy pontosan mely cégek és milyen szerződés alapján szerezték be az adott hónapban a gázt. A kalkulált átlagban így más beszerzések is benne lehetnek, ezek pedig – akár felfelé, akár lefelé – elmozdíthatják az átlagárat – írják.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 3. vasárnap
Kornél, Soma
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. július 3. 16:06