6 °C Budapest
Tile roofs and solar collector, recycled energy and of blue sky

Jelentős következményei lesznek az energiaháborúnak: minden magyar háztetőn ott lapulhat a végső megoldás

2022. március 23. 16:01

Az energiapiac magas és ingadozó árai komoly problémát jelentenek a fogyasztóknak és a vállalkozásoknak, így nem számíthatunk arra, hogy a jövőben egyhamar ismét rendelkezésünkre áll olcsó energia. A termelők számára hatalmas kihívást jelent, hogy kielégítsék az olyan nagy energiafogyasztók villamosítási igényeit, mint az ipar vagy az autóipar, s mindeközben eleget tegyenek a szén-dioxid-mentesítés követelményeinek is. Milyen fontos szempontokra kell ügyelnünk az energiagazdálkodás kapcsán? Szakértő foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat.

A huszadik század története során először vált könnyűvé az energiához való hozzáférés – legalábbis a felhasználók számára. A centralizált energiatermelés eredményeként a végfelhasználókat nem érintette, hogyan állították elő a szükséges energiát. Az utóbbi időben azonban ez a gondolkodásmód megkérdőjeleződött, és az energiafogyasztók újból bizonyos fokú önellátásra törekszenek - kezdi közleményét az EATON Magyarország.

A világjárvány jelentős keresletcsökkenéshez vezetett, és hamar világossá vált, hogy az energiaellátás számos okból nem tudja maradéktalanul kielégíteni a keresletet. A 2022 februárjában eszkalálódó orosz-ukrán konfliktus azonban ismét új helyzetet eredményezett a térség és a világ energiapiacán egyaránt, ami újabb igényeket támasztott az új energiafelhasználási metódusok kidolgozására és mihamarabbi alkalmazására. 

A villamosenergia-gazdálkodás várhatóan a jelenleginél is jelentősebb mértékben eltolódik a decentralizált megújuló energiatermelés felé. A napenergia fajlagos ára a legtöbb térségben alacsonyabb, mint a fosszilis tüzelőanyagoké, ezért a helyben megtermelt napenergia energiatárolási megoldásokkal kombinálva olyan mértékű önellátást biztosíthat a vállalkozások számára, amely lehetővé teszi számukra, hogy sikeresebben vészeljék át az energiapiaci ingadozásokat

– fejtette ki Szontág Balázs, az Eaton Magyarország marketing menedzsere. „Mivel a megújuló energia ma már gazdaságosan hozzáférhető, mindezt úgy is megközelíthetjük, hogy egy olyan villamosenergia-ellátásra térünk át, amely nem a bruttó energiatermelésen alapul, hanem azon, hogy az energia a megfelelő helyen, a megfelelő időben álljon rendelkezésre. Ez a helyzet természetesen a centralizált energiaelosztás előtti időkre emlékeztet, és ennek a decentralizációnak jelentős következményei lesznek.”

A helyben megtermelt, megújuló energia és a helyszíni energiatárolás kombinációja a vállalkozások számára lehetővé teszi, hogy kevésbé szoruljanak a hálózati energiára, és hogy a működésüket rugalmasabbá tegyék, valamint csökkentsék a szén-dioxid-kibocsátásukat. Az energiatárolás a közüzemi villamos hálózatok számára egy kisebb szén-dioxid-kibocsátású eszköz, amely segít rugalmasabbá tenni a nap- és szélenergia időszakos rendelkezésre állásából adódó problémák kezelését és kiegyensúlyozni a termelés és kereslet közötti különbségeket. Ezeket a változásokat természetesen az energiarendszereink egyre nagyobb arányú digitalizálása is lehetővé teszi és elősegíti.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A COP26 (az ENSZ 26. éghajlatváltozási konferenciája) eredményei azonban megmutatják, milyen nehéz lesz elérni ezt a változást. A kibocsátás-csökkentésről szóló megállapodás sürgetése és a hangos optimizmus ellenére sokan úgy érezték, hogy az állásfoglalások túl gyengék és részlegesek ahhoz, hogy érdemi változást eredményezzenek. Az ukrajnai háború a politikai döntéshozók energiafüggetlenséget elhozó akaratát is felgyorsíthatja, ezáltal támogathatóvá válnak olyan innovációk, amelyek megkönnyítik a vállalkozások és egyének intelligens energiafogyasztását és termelését.

„2022-ben a világnak tudomásul kell vennie, hogy a villamosenergia-termelés egyre inkább helyi szintű kérdés. A fogyasztók egyre nagyobb számban választják az elektromos járműveket, és a közlekedés villamosítása további változásokat idéz majd elő abban, ahogy az energiához viszonyulunk. A vállalkozások pedig érezni fogják a nyomást, hogy fenntarthatósági törekvéseik eléréséhez új megközelítés szükséges az energiagazdálkodás terén” – tette hozzá Szontág Balázs.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem