8 °C Budapest
Worried couple feeling frustrated while have to pay their bills over Internet.

Komoly bajban a magyar lakásvásárlók: sokat bukhat, aki most kivár

2022. március 17. 14:59

Igen aktív piaccal búcsúzott az óév és az idei év elején sem csökkent a kereslet a lakóingatlanok iránt, így a téli hónapokban, a december-februári időszakban tovább csökkent a vevői alku lehetősége. Friss értékesítési adatai alapján az eladók szinte minden település- és ingatlantípus esetén nyeregben érezhették magukat, éves szinten 1,5 százalékponttal, a megelőző három hónappal összehasonlítva pedig 1,1 százalékponttal csökkent országosan az átlagosan elérhető árengedmény mértéke.

Hivatalos statisztikák ugyan még nem érhetőek el, azonban minden jel arra mutat, hogy a lakáspiac tovább tartja lendületét. Az emelkedő árak és az élénk forgalom mellett erről tanúskodik az is, hogy az őszi hónapokkal összehasonlítva a 2021. december – 2022. februári időszakban 5,2 százalékról 4,1 százalékra csökkent országos szinten a használt lakóingatlanok esetén az alku átlagos mértéke, azaz a szerződéses vételár és az utoljára meghirdetett ár közötti különbség.

2021 őszéhez képest szinte mindenhol csökkent az elérhető árengedmény mértéke, a legnehezebb helyzetben azok voltak, akik megyei jogú városokban kerestek eladó lakóingatlant és még a vételárból is szerettek volna valamelyest faragni - derült ki az OTP Ingatlanpont statisztikáiból. Itt 4,8 százalékról 2,2 százalékra csökkent az alku átlagos mértéke, a fővárosban 3,2 százalékról 2,8 százalékra, míg a községekben 6,7-ről 5,6 százalékra. A kisebb városok esetében minimálisan, 5 százalékról 4,9 százalékra, de szintén csökkent a vevők lehetősége az árcsökkentésre.

Az elérhető árengedmény mértéke vagy éppen annak hiánya a lakáspiac aktuális állapotnak egyik mérősszáma és a mostani adatok azt mutatják, hogy tavaly decemberben és az idei év elején is igen aktív volt a lakóingatlanok iránti kereslet, és ennek hatására a vevők alkupozíciója szinte mindenhol romlott az elmúlt három hónapban. Az egyetlen kivétel a nem megyei jogú (azaz az egyéb, kisebb) városokban található panel és egyéb lakások; az alku mértékének itt tapasztalható, 0,4, illetve 0,7 százalékpontos növekedését talán az magyarázhatja, hogy az elmúlt évben ezeken a településeken az átlagosnál nagyobb ütemű volt az áremelkedés és feltételezhető, hogy az árszint néhol már közelíthet a csúcshoz

 – mondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. Ingatlantípusonként vizsgálva a december-februári időszakban elérhető kedvezmény mértékét, a házak esetében a legjobb helyzetben változatlanul a községekben voltak a vevők, ahol 5,7 százalék volt az alku átlagos mértéke. A kisebb városokban 5,3, míg Budapesten 2,5 százalékkal tudták lejjebb tornázni a vevők egy-egy ház árát, míg a megyeszékhelyeken szinte alig maradt lehetőség az alkura, hiszen az őszi, 6,3 százalékos arány 1,4 százalékra csökkent.

A panellakások esetében változatlanul Budapesten volt a legalacsonyabb, 1,9 százalék az elérhető árengedmény mértéke, ami az őszi időszakhoz képest 1,3 százalékpontos csökkenés. A megyeszékhelyeken szintén csökkent, 4,1-ről 2,9 százalékra, míg az egyéb városokban enyhén növekedett (4,2-ről 4,6 százalékra) a vásárlók mozgástere.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az őszi időszakkal összehasonlítva a legnagyobb mértékben az egyéb városok nem panel lakásainak esetében nőtt az alku lehetősége, 3,1-ről 3,8 százalékra, Budapesten ez az érték változatlan (3%), míg a megyeszékhelyeken 4,1-ről 2,3 százalékra csökkent.

Kivételek azért még most is akadnak

Igaz, hogy a keresleti piac általában az eladóknak kedvez, de az egyéni körülményeknek, élethelyzeteknek köszönhetően még most is olykor jelentős engedményt tudnak a vevők kiharcolni. Az OTP Ingatlanpont értékesítési adatai alapján az elmúlt három hónap legnagyobb nyertese az a vevő volt, aki egy észak-magyarországi községben egy felújítandó ház hirdetési árának több mint a felét, 59 százalékát le tudta alkudni. A második és harmadik helyezett szintén egy-egy – észak-, illetve nyugat-magyarországi – községben járt szerencsével és a sikeres alku következtében a kiszemelt, felújítandó családi házak árának 41 százalékát tudták megspórolni. A nagyarányú vevői alku azonban nem csak az alacsonyabb értékű, felújításra szoruló ingatlanokra szorítkozott, egy budapesti agglomerációban található, átlagos állapotú családi ház esetében, noha csak 12 százalékkal csökkent a vételár, azonban ez 24 millió forint megtakarítást – gyakorlatilag egy kisebb lakás árát – jelentette a vevőnek.

Természetesen az is előfordult, ahogyan korábban is, hogy egy ingatlan a meghirdetett árnál magasabb összegért talál vevőre. Így járt az a dél-dunántúli szerencsés eladó is, aki a meghirdetett árnál 35 százalékkal magasabb összegért tudta értékesíteni nagyvárosi családi házát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm