7 °C Budapest
Na, ezért önti el Magyarországot a szemét: kézenfekvő a megoldás, de macerás bevezetni

Na, ezért önti el Magyarországot a szemét: kézenfekvő a megoldás, de macerás bevezetni

2021. november 1. 13:03

Még mindig van hova fejlődnünk, ha a műanyag újrahasznosításról beszélünk. A friss statisztikák alapján ugyanis még mindig nem vagyunk túl jók ebben, és nem csak Magyarországon, de összességében Európa szerte.

Statisztikai adatokból derült ki, hogy mennyi műanyag szemetet sikerül újrahasznosítaniuk az Európai Unió országainak. Van, akinek egész jól megy már a gyakorlat, azonban még mindig sok ország elmarad az újrahasznosításban. A magyarok helyzete sem túl bíztató!

Az Eurostat adatai alapján 2019-ben Európában 34,4 kg műanyag hulladékot termeltünk személyenként, amelyből mindössze 14,1 kilogramm került újrahasznosításra. 2009 és 2019 között a lakosonkénti műanyag szemét termelés 24 százalékkal nőtt, tehát 6,7 kilogrammal több szemetet termeltünk.

Annak ellenére, hogy ugyanebben az időintervallumban az újrahasznosítás is 50 százalékot nőtt, tehát 4,7 kilogrammal többet hasznosítottunk újra, tovább nőtt az újrahasznosítatlan szemét mennyisége is, 2 kilóval személyenként.

Jól megy az újrahasznosítás?

Magyarország mindössze 33 százalékát hasznosította újra a műanyag hulladéknak az előző évben, amiből arra juthatunk, hogy sajnos mi, magyarok nem vagyunk a helyzet magaslatán, ha újrahasznosításról van szó.

Lapunknak korábban az Innovációs és Technológiai Minisztérium elmondta, hogy Magyarországon 18 millió tonna hulladék keletkezik évente, amelynek jelentős része települési hulladék. A települési hulladék 14-17 százaléka műanyag, 3-4 százaléka fém, 3,8-4,6 százaléka pedig üveg. A műanyag hulladéknak jelenleg 35 százalékát hasznosítják újra, 2035-ig ezt az arányt az uniós előírásnak megfelelően 55 százalékra kell emelni. Bár tavaly jelentősen emelkedett a hulladék újrahasznosításának mértéke, és csökkent az egy főre jutó hulladéktermelés, mégis fontos, hogy a lakosságne csak hogy szelektíven, de jól szelektálva gyűjtse a háztartási hulladékot .

2019- ben Európában a műanyag hulladék 41 százaléka került újrahasznosításra, amelynek felét 9 ország hasznosította újra. Litvánia 70 százalékát, Csehország 61 százalékát, Bulgária 59 százalékát hasznosította újra az ország műanyag hulladékának, őket követte Hollandia 57 százalékkal, Svédország és Szlovákia 53 százalékkal, Spanyolország 52 százalékkal, Ciprus 51 míg Szlovénia 50 százalékkal. Azonban vannak országok, ahol még a harmadát sem sikerült újrahasznosítani a begyűjtött műanyag hulladéknak. Málta mindössze 11 százalékot, Franciaország 27 százalékot, Írország 28, Ausztria 31, Lengyelország 32 százalékot hasznosított újra.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ahhoz, hogy javítsunk ezen a számon, több kísérletet is elkezdtünk, hazánkban is. Bár semmit nem tudni arról, hogy pontosan mikor lesz konkrét jogszabály, zajlik a innovációs tárcában az a munka, amely kötelezővé tenné az italcsomagolások visszaváltását. Erről a szóról a többségnek az újratöltött palackok jutnak eszébe, a mostani terv azonban nem ezeket hozná vissza, hanem a nem túl fényes szelektív visszagyűjtési arányainkon javítana.

Mint emlékezetes: Balogh Levente Szentkirályi-tulaj még korábban lapunknak adott interjújában ejtette el az információt arról, hogy folynak az egyeztetések a betétdíjas PET-palackokról, azonban ennek bevezetése korántsem olyan egyszerű, hiszen maga a kivitelezés sokkal bonyolultabb a részletek miatt. Nem elég kijelölni a gyűjtőpontokat, hanem tövv fázison keresztül szükséges ezt a tervet kidolgozni.

De az is nehézség például, hogy ha egy hulladékszállító autó viszi be a PET-palackokat, csomagolóanyagokat a hulladékfeldolgozóba, azokat a szabályok szerint már nem lehet élelmiszercsomagolásként újra felhasználni.

- tette hozzá a Szentkirályi-tulaj, aki kifejtette, hogy ez egy többszereplős történet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem