Ezt feltétlenül tudnod kell, ha saját háztartást vezetsz: a jövőnk múlik rajta

Ezt feltétlenül tudnod kell, ha saját háztartást vezetsz: a jövőnk múlik rajta

2021. január 7. 16:47

Egyre fontosabb, hogy a lakosság ne csak hogy szelektíven, de jól szelektálva gyűjtse a háztartási hulladékot, hiszen sokat tehetnek ezzel a körforgás fenntartásáért.

Egyre több szemét lepi el a bolygónkat, ami mára olyan súlyos problémává nőtte ki magát, hogy nem csak egyéni fogyasztói, de kormányszinten is foglalkozni kell vele. Magyarországon 18 millió tonna hulladék keletkezik évente, ennek jelentős része települési hulladék. A települési hulladék 14-17 százaléka műanyag, 3-4 százaléka fém, 3,8-4,6 százaléka pedig üveg. A műanyag hulladéknak jelenleg 35 százalékát hasznosítják újra, 2035-ig ezt az arányt az uniós előírásnak megfelelően 55 százalékra kell emelni - tájékoztatta korábban lapunkat az ITM.

Tavaly jelentősen emelkedett Magyarországon a hulladék újrahasznosításának mértéke és csökkent az egy főre jutó hulladéktermelés - jelentette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára. Kiderül, hogy az összes hulladék 65,3 százalékát újrahasznosítják, miközben 2007-ben még csupán 24,6 százalék, 2015-ben pedig 50,1 százalék volt ez a mérték.

Tehát egyre fontosabb, hogy a lakosságne csak hogy szelektíven, de jól szelektálva gyűjtse a háztartási hulladékot - ebben szeretnénk most a segítségükre lenni. Te például tudod, hogy mely papírt lehet újrahasznosítani, és melyiket nem? Vagy hogy hová kell vinni a régi elektronikai eszközeidet? És vajon újrahasznosíthatóak a pizzadobozok?

Számos az újrahasznosító üzembe küldött tétel végül mégiscsak a szeméttelepen köt ki, csupán a lakosság figyelmetlensége vagy tudatlansága miatt. 

Nem ugyanúgy működik minden üzem, ezért feltétlenül ellenőrizd, melyek azok a hulladékfajták, amelyeket a kék vagy a sárga kukába dobhatsz.

Ebben az FKF honlapjára feltöltött információs plakátja lehet a segítségedre:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Fotó: fkf.hu


Műanyagot a műanyagba? A QuickandDirty cikke azt javasolja, hogy mivel műanyag zacskók eltömíthetik a válogató gépeket, ezért érdemes csak simán kidobni a műanyag szemetet nem pedig bezacskózva. További megfontolandó tanácsok:

  • Az ételmaradékokat minden esetben távolíts el a konzervdobozokból és a műanyag tárolókból.
  • Mi a helyzet a pizzás dobozzal? A zsírral átitatott, ételmaradékkal jócskán szennyezett papírkarton már nem számít tiszta csomagolási hulladéknak, így nem kerülhet a szelektív gyűjtőbe. Azonban, ha a teteje nem szennyeződött, egy laza mozdulattal tépjük le és tegyük be a szelektív gyűjtőbe.
  • Vannak olyan szelektíven gyűjthető hulladékok, amelyeket a gyűjtőedényben nem, a hulladékudvarokban viszont leadhatunk. Ilyenek pl. a hungarocell, neoncső, különböző izzók, elektronikai hulladékok (megjavíthatatlan háztartási eszközök), kábelek, használt sütőolaj, elem, veszélyes hulladékok (pl. festékek).
  • A legtöbb műanyag palack újrahasznosítható, kivéve, ha mérgező anyagokat tároltunk bennük. Ezeknek a palackoknak a szemétbe kell kerülniük, sőt, gyakran előfordul, hogy veszélyes hulladékként kell őket ártalmatlanítani. Ilyen például a festékesdoboz, vagy a gyógyszeres tégely.
  • Ha kertesházban élsz mindig külön kell gyűjteni a zöldhulladékot is. A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás végzésének feltételeiről szóló 385/2014. (XII. 31.) Kormányrendelet alapján 2016. január 1-től a zöldhulladékot a képződés helyén a zöldhulladék elkülönített gyűjtésének céljára gyártott gyűjtőedényben vagy biológiailag lebomló hulladékgyűjtő zsákban kell gyűjteni, kivéve ha a zöldhulladékot házi vagy közösségi komposztálás útján komposztálják. A begyűjtött zöldhulladékból komposztálási technológiával minősített, engedéllyel rendelkező talajjavító anyag készül, ezért nagyon fontos a hulladék tisztasága.

Újrahasznosítás otthon: így csináld

Vannak olyan hulladékok, amelyeket egyszerűen nem lehet újrahasznosítani, de ettől függetlenük újra felhasználhatók. Rengetegötletet meríthetsz az olyan videókból, mint ez itt:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 14. 16:05