Ezt feltétlenül tudnod kell, ha saját háztartást vezetsz: a jövőnk múlik rajta

2021. január 7. 16:47

Egyre fontosabb, hogy a lakosság ne csak hogy szelektíven, de jól szelektálva gyűjtse a háztartási hulladékot, hiszen sokat tehetnek ezzel a körforgás fenntartásáért.

Egyre több szemét lepi el a bolygónkat, ami mára olyan súlyos problémává nőtte ki magát, hogy nem csak egyéni fogyasztói, de kormányszinten is foglalkozni kell vele. Magyarországon 18 millió tonna hulladék keletkezik évente, ennek jelentős része települési hulladék. A települési hulladék 14-17 százaléka műanyag, 3-4 százaléka fém, 3,8-4,6 százaléka pedig üveg. A műanyag hulladéknak jelenleg 35 százalékát hasznosítják újra, 2035-ig ezt az arányt az uniós előírásnak megfelelően 55 százalékra kell emelni - tájékoztatta korábban lapunkat az ITM.

Tavaly jelentősen emelkedett Magyarországon a hulladék újrahasznosításának mértéke és csökkent az egy főre jutó hulladéktermelés - jelentette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára. Kiderül, hogy az összes hulladék 65,3 százalékát újrahasznosítják, miközben 2007-ben még csupán 24,6 százalék, 2015-ben pedig 50,1 százalék volt ez a mérték.

Tehát egyre fontosabb, hogy a lakosságne csak hogy szelektíven, de jól szelektálva gyűjtse a háztartási hulladékot - ebben szeretnénk most a segítségükre lenni. Te például tudod, hogy mely papírt lehet újrahasznosítani, és melyiket nem? Vagy hogy hová kell vinni a régi elektronikai eszközeidet? És vajon újrahasznosíthatóak a pizzadobozok?

Számos az újrahasznosító üzembe küldött tétel végül mégiscsak a szeméttelepen köt ki, csupán a lakosság figyelmetlensége vagy tudatlansága miatt. 

Nem ugyanúgy működik minden üzem, ezért feltétlenül ellenőrizd, melyek azok a hulladékfajták, amelyeket a kék vagy a sárga kukába dobhatsz.

Ebben az FKF honlapjára feltöltött információs plakátja lehet a segítségedre:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Fotó: fkf.hu


Műanyagot a műanyagba? A QuickandDirty cikke azt javasolja, hogy mivel műanyag zacskók eltömíthetik a válogató gépeket, ezért érdemes csak simán kidobni a műanyag szemetet nem pedig bezacskózva. További megfontolandó tanácsok:

  • Az ételmaradékokat minden esetben távolíts el a konzervdobozokból és a műanyag tárolókból.
  • Mi a helyzet a pizzás dobozzal? A zsírral átitatott, ételmaradékkal jócskán szennyezett papírkarton már nem számít tiszta csomagolási hulladéknak, így nem kerülhet a szelektív gyűjtőbe. Azonban, ha a teteje nem szennyeződött, egy laza mozdulattal tépjük le és tegyük be a szelektív gyűjtőbe.
  • Vannak olyan szelektíven gyűjthető hulladékok, amelyeket a gyűjtőedényben nem, a hulladékudvarokban viszont leadhatunk. Ilyenek pl. a hungarocell, neoncső, különböző izzók, elektronikai hulladékok (megjavíthatatlan háztartási eszközök), kábelek, használt sütőolaj, elem, veszélyes hulladékok (pl. festékek).
  • A legtöbb műanyag palack újrahasznosítható, kivéve, ha mérgező anyagokat tároltunk bennük. Ezeknek a palackoknak a szemétbe kell kerülniük, sőt, gyakran előfordul, hogy veszélyes hulladékként kell őket ártalmatlanítani. Ilyen például a festékesdoboz, vagy a gyógyszeres tégely.
  • Ha kertesházban élsz mindig külön kell gyűjteni a zöldhulladékot is. A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás végzésének feltételeiről szóló 385/2014. (XII. 31.) Kormányrendelet alapján 2016. január 1-től a zöldhulladékot a képződés helyén a zöldhulladék elkülönített gyűjtésének céljára gyártott gyűjtőedényben vagy biológiailag lebomló hulladékgyűjtő zsákban kell gyűjteni, kivéve ha a zöldhulladékot házi vagy közösségi komposztálás útján komposztálják. A begyűjtött zöldhulladékból komposztálási technológiával minősített, engedéllyel rendelkező talajjavító anyag készül, ezért nagyon fontos a hulladék tisztasága.

Újrahasznosítás otthon: így csináld

Vannak olyan hulladékok, amelyeket egyszerűen nem lehet újrahasznosítani, de ettől függetlenük újra felhasználhatók. Rengetegötletet meríthetsz az olyan videókból, mint ez itt:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem