26 °C Budapest
A classic design reading electric lighting lamp during turn-on in warming light tone shade which is installed in bedroom wall.

Nesze neked energiatakarékosság: így lehet csak igazán sokat spórolni a rezsin

2021. október 21. 22:08

A hazai fogyasztók körében a szelektív hulladékgyűjtés és az energiatakarékos égők használata számít a leginkább elterjedt otthoni környezetkímélő szokásnak. Miközben a magyar háztartásokban megtalálható hűtők, mosógépek, tévék mintegy fele már energiatakarékosnak számít, e gépek környezettudatos használata terén még bőven van fejlődési lehetőség – többek közt ez derül ki egy új, országos kutatás adataiból. A reprezentatív felmérés egyik érdekes eredménye, hogy az idősebb korosztály figyel a leginkább az energiatakarékosságra.

A magyar háztartásokban a legjellemzőbb „zöld cselekedetnek” a szelektív hulladékgyűjtés és az energiatakarékos égők használata számít: honfitársaink háromnegyede gyakorolja ezeket a fenntarthatóság irányába mutató szokásokat. A többség a bevásárlásokhoz saját szatyrot visz magával, tudatosan figyel arra, hogy ne pazarolja sem a vizet, sem az élelmiszert, valamint energiatakarékos háztartási eszközöket is használ.

Az energiatakarékosság ugyanakkor kevésbé látszik fontosnak, ha a szórakoztató elektronikai berendezésekről van szó: a megkérdezettek kevesebb mint harmada rendelkezik energiatakarékos készülékekkel. Hasonló nagyságú azok tábora is, akik energiatakarékos fűtési, illetve hűtési rendszer használatával igyekeznek zöldíteni a háztartásukon – egyebek közt ez derül ki az LG Magyarország megrendelésére elvégzett országos, reprezentatív kutatás, az LG EcoLogic eredményeiből.

Mire fordítanak figyelmet a háztartásukban?

Az Applia és a GfK korábbi adatai szerint több mint egy évtizeddel ezelőtt az EU 27 tagállama között Magyarországon volt a legmagasabb az öreg háztartási gépek aránya, ami a 2009-es válságot követő időszakban tovább emelkedett, ám részben a háztartásinagygép-csereprogramoknak köszönhetően ez a kedvezőtlen folyamat megállt, sőt, visszafordulni látszik2.

Ezt támasztják alá a kutatás eredményei is: immár a készülékek mintegy fele – a tulajdonos állítása szerint – energiatakarékos modell. Új készülék vásárlásakor a hazai fogyasztók számára a hűtőszekrények esetében a legfontosabb az energiatakarékosság, 10-ből 9-en figyelnek erre, 10-ből 8 válaszadónak pedig a mosógép beszerzésekor is fontos, hogy energiatakarékos verziót válasszon. A légkondicionálók, tévék és mosogatógépek esetében ugyanakkor csak a megkérdezettek harmada tartozott ebbe a táborba, míg a laptopok, monitorok, légtisztítók beszerzésekor gyakorlatilag egyáltalán nem szempont az energiatakarékosság.

Példát vehetünk az idősebbekről

A kutatásból az is kiderül, hogy mind a készülékek vásárlása, mind a használatuk, mind pedig az egyéb hétköznapi szokások esetében az idősebb korosztály figyel a leginkább energiatakarékosságra. A magyarok 80%-a – ezen belül a 60-69 éves korosztály közel 90%-a – csak akkor cseréli le régi elektronikai eszközét, háztartási gépét, ha az javíthatatlanul elromlott vagy már nem éri meg megjavíttatni. Körülbelül a megkérdezettek harmada – ezen belül a 18-29 évesek mintegy fele – akkor dönt a csere mellett, ha a régi készülék nem teljesít megfelelően, illetve ha már nem felel meg az igényeknek. 10-ből 8 válaszadó vásárlás előtt megnézi az új berendezés energiabesorolását, illetve 10-ből 7-en keresnek kifejezetten energiatakarékos megoldásokat.

Bőven van még lehetőség a szokásaink zöldítésére

„Egy háztartás ökológiai lábnyomát ugyanakkor nem csak az határozza meg, hogy mennyire energiahatékony eszközökkel rendelkezik, hanem az is, hogy fenntartható módon használják-e azokat a mindennapokban. E téren igencsak vegyes eredményeket mutat a kutatásunk” – mondta Bogáth Zita, az LG háztartási elektronikáért felelős marketingmenedzsere.

Miközben például elutazás előtt a megkérdezettek közel kétharmada elfogyasztja vagy lefagyasztja a romlandó élelmiszereket, a mindennapokban a válaszadók csupán kevesebb mint harmada gazdálkodik úgy a készleteivel, hogy szinte soha nem kell kidobnia romlott ételt. Ennél is rosszabb a helyzet a 18-29 éves korosztályban: közel felük havonta egy-két alkalommal szembesül azzal, hogy ki kell dobnia a megromlott ételeket.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Bár a mosogatógép közismerten jóval kevesebb vizet fogyaszt, mint a kézi mosogatás, Magyarországon többé-kevésbé még mindig luxusnak számít: csupán minden harmadik háztartásban található meg ez a készülék, viszont e háztartások harmadában azzal növelik jobbára feleslegesen a vízfogyasztást és ezzel a rezsiköltséget, hogy a gépbe helyezés előtt elöblítik az edényeket.

Jó hír ugyanakkor, hogy a mosásnál jellemzőbb a tudatosság: a magyar háztartások körében az egyik legkedveltebb mosógépprogramnak az energiatakarékos számít, viszont leginkább csak a legfiatalabbak fogadják el azt, hogy akár 30 fokon is megfelelő eredményt nyújt a készülékük.

Fenntarthatósági szempontból szintén kedvező, hogy utazás előtt a válaszadók kétharmada áramtalanítja az elektronikai eszközöket, elkerülve így a készenléti (standby) üzemmód áramfogyasztását, de a fűtést csak 10-ből 4-en veszik vissza alacsonyabb fokozatra. Szintén lehetne javítani azon az arányon, hogy a légkondicionálót a válaszadók kevesebb mint fele használja úgy – hallgatva a szakértői tanácsokra –, hogy a külső hőmérséklethez igazítja a beállított hőfokot.

Az energiatakarékos tévézés ugyanígy gyerekcipőben jár hazánkban: a megkérdezettek harmada számára fontos csak, hogy energiatakarékos készüléket válasszon, a háztartásokban lévő televíziók pedig többnyire vagy nem rendelkeznek energiatakarékos, azaz eco üzemmóddal, vagy a tulajdonosuk nem tudja, hogy képes-e erre a készülék. Az sem segíti a kisebb energiafogyasztást, hogy a válaszadók többségénél szokott úgy menni a tévé, hogy nem figyelnek rá: minél fiatalabb a megkérdezett, annál jellemzőbb a gyakori háttértévézés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem