8 °C Budapest
beautiful view of Lake Balaton with vineyards from the Badacsony hill .

Ide menekülnek a fővárosból a budapestiek: rengeteg házat vesznek errefelé

2021. október 21. 16:32

Szokatlan hatásokat váltott ki a Coviddal terhelt tavalyi év az ingatlanpiacon, Pest megyében a járások 94 százalékában pozitív lett a vándorlási mérleg, a tíz legnagyobb nyereségű járás közül pedig kilenc vízparttal érintkező járás volt. A legkedveltebb a Balaton, ami az árakban is visszaköszön, a nagy vesztes a főváros, amely vándorlási deficittel zárta a tavalyi évet, igaz erre a folyamatra covid csak ráerősített.

„Nem túlzás azt állítani, hogy a tavalyi év az agglomeráció és Balaton éve volt” – kommentálta a 2020-as esztendő vándorlási adatait összegző kimutatást Soóki-Tóth Gábor. Az Otthon Centrum elemzési vezetője elmondta, hogy Pest megye 18 járásából 17-ben volt pozitív vándorlási mérleg, ami 94 százalékos mutató. Egyedül a Nagykőrösi járásban volt elvándorlás, amely a megye legdélkeletibb része. Érdekes fejlemény, hogy tavaly az agglomerációban a vízparti járások voltak a legnépszerűbbek: legnagyobb vándorlási többletet a Ráckevei, Szobi és Szentendrei járások könyvelhették el: itt 1000 lakosra vetítve 16-21 fővel nőtt a népesség. Ez pedig meglátszik az árakon is, tudniillik a használt házak ára 10-30 százalékkal nőtt a térségben, idézte az tanulmány sarokszámait a szakember, aki megjegyezte: néhány százalékkal a lakások ára is emelkedett, egyúttal a tranzakciószám csökkenés az országos átlagnál kisebb mértékű volt.

Ennél is megdöbbentőbb adat, hogy a tíz legnagyobb vándorlási nyereséggel rendelkező járás közül kilenc vízparti. A legnagyobb vándorlási többlet a Balatonnál és a Velencei-tónál jelentkezett: Balatonalmádi 45, Balatonfüred és Gárdony térségében 43 ezrelékes többlet mutatkozott, de ebben a mutatóban több tóparti járás is megelőzi Pest megye járásait. A vízparti ingatlanoknál vagy azok közelében tavaly 5-25 százalékkal szintén magasabb négyzetméterár alakult ki a megnövekedett kereslet nyomán. Ugyancsak erre rímel, hogy 2019-hez képest a tranzakciószámok mindössze 10 százalékkal csökkentek, miközben az országos átlag 20 százalékos volt - áll az Otthon Centrum közleményében.

„Budapesten a gazdasági válság óta nem látott kevés ügylet született 2020-ban” – folytatta Soóki-Tóth Gábor, ugyanis a 24 300 tranzakció 2011 óta legalacsonyabb érték, ez pedig tükröződik a vándorlási adatokon is: a főváros minden kerülete deficittel zárt tavaly, a négyzetméterárak hosszú idő után nem nőttek, az adásvételek száma pedig 23 százalékkal csökkent. A legnagyobb elvándorlás Budán, a XI. és XII. kerületben volt kimutatható (-14,8 ezrelék), a legjobban pedig a IX. kerület tartotta magát (-1,4 ezrelékkel).

Az ország járásainak felében a vándorlási mérleg +/- 5 ezrelék között maradt. A legnagyobb veszteség az ország északkeleti járásaiban fordult elő. Ezúttal a Gönci, a Kisvárdai és Záhonyi járások szenvedték el a legnagyobb vándorlási veszteséget, kicsivel több mint 15 ezrelékkel csökkent a népesség ezekben a járásokban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az elemzőki az idei évben is a tavalyihoz nagyon hasonlító tendenciát tapasztaltak: „A Balaton és az agglomeráció tovább erősödött és a házak iránti kereslet is nőtt. A piac lassan magához tér, különösen a városokban, és az előző évhez képest várhatóan 15 százalékkal több tranzakcióval zárul a 2021-es esztendő” – elemezte a várható piaci folyamatokat Soóki-Tóth Gábor.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem