2 °C Budapest
beautiful view of Lake Balaton with vineyards from the Badacsony hill .

Ide menekülnek a fővárosból a budapestiek: rengeteg házat vesznek errefelé

2021. október 21. 16:32

Szokatlan hatásokat váltott ki a Coviddal terhelt tavalyi év az ingatlanpiacon, Pest megyében a járások 94 százalékában pozitív lett a vándorlási mérleg, a tíz legnagyobb nyereségű járás közül pedig kilenc vízparttal érintkező járás volt. A legkedveltebb a Balaton, ami az árakban is visszaköszön, a nagy vesztes a főváros, amely vándorlási deficittel zárta a tavalyi évet, igaz erre a folyamatra covid csak ráerősített.

„Nem túlzás azt állítani, hogy a tavalyi év az agglomeráció és Balaton éve volt” – kommentálta a 2020-as esztendő vándorlási adatait összegző kimutatást Soóki-Tóth Gábor. Az Otthon Centrum elemzési vezetője elmondta, hogy Pest megye 18 járásából 17-ben volt pozitív vándorlási mérleg, ami 94 százalékos mutató. Egyedül a Nagykőrösi járásban volt elvándorlás, amely a megye legdélkeletibb része. Érdekes fejlemény, hogy tavaly az agglomerációban a vízparti járások voltak a legnépszerűbbek: legnagyobb vándorlási többletet a Ráckevei, Szobi és Szentendrei járások könyvelhették el: itt 1000 lakosra vetítve 16-21 fővel nőtt a népesség. Ez pedig meglátszik az árakon is, tudniillik a használt házak ára 10-30 százalékkal nőtt a térségben, idézte az tanulmány sarokszámait a szakember, aki megjegyezte: néhány százalékkal a lakások ára is emelkedett, egyúttal a tranzakciószám csökkenés az országos átlagnál kisebb mértékű volt.

Ennél is megdöbbentőbb adat, hogy a tíz legnagyobb vándorlási nyereséggel rendelkező járás közül kilenc vízparti. A legnagyobb vándorlási többlet a Balatonnál és a Velencei-tónál jelentkezett: Balatonalmádi 45, Balatonfüred és Gárdony térségében 43 ezrelékes többlet mutatkozott, de ebben a mutatóban több tóparti járás is megelőzi Pest megye járásait. A vízparti ingatlanoknál vagy azok közelében tavaly 5-25 százalékkal szintén magasabb négyzetméterár alakult ki a megnövekedett kereslet nyomán. Ugyancsak erre rímel, hogy 2019-hez képest a tranzakciószámok mindössze 10 százalékkal csökkentek, miközben az országos átlag 20 százalékos volt - áll az Otthon Centrum közleményében.

„Budapesten a gazdasági válság óta nem látott kevés ügylet született 2020-ban” – folytatta Soóki-Tóth Gábor, ugyanis a 24 300 tranzakció 2011 óta legalacsonyabb érték, ez pedig tükröződik a vándorlási adatokon is: a főváros minden kerülete deficittel zárt tavaly, a négyzetméterárak hosszú idő után nem nőttek, az adásvételek száma pedig 23 százalékkal csökkent. A legnagyobb elvándorlás Budán, a XI. és XII. kerületben volt kimutatható (-14,8 ezrelék), a legjobban pedig a IX. kerület tartotta magát (-1,4 ezrelékkel).

Az ország járásainak felében a vándorlási mérleg +/- 5 ezrelék között maradt. A legnagyobb veszteség az ország északkeleti járásaiban fordult elő. Ezúttal a Gönci, a Kisvárdai és Záhonyi járások szenvedték el a legnagyobb vándorlási veszteséget, kicsivel több mint 15 ezrelékkel csökkent a népesség ezekben a járásokban.

Az elemzőki az idei évben is a tavalyihoz nagyon hasonlító tendenciát tapasztaltak: „A Balaton és az agglomeráció tovább erősödött és a házak iránti kereslet is nőtt. A piac lassan magához tér, különösen a városokban, és az előző évhez képest várhatóan 15 százalékkal több tranzakcióval zárul a 2021-es esztendő” – elemezte a várható piaci folyamatokat Soóki-Tóth Gábor.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 26. szombat
Virág
47. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 26. 19:16