13 °C Budapest
Ilyen idén biztos nem lesz többet: használd ki az utolsó lehetőséget a fővárosi andalgásra

Ilyen idén biztos nem lesz többet: használd ki az utolsó lehetőséget a fővárosi andalgásra

2021. szeptember 19. 08:22

Idén utolsó alkalommal nyílt meg hétvégén a pesti alsó rakpart az érdeklődők előtt. A gyalog és mikromobilitási eszközzel, például kerékpárral vagy rollerrel közlekedők utoljára a mai napon, szeptember 19-én használhatják az Eötvös tér és a Közraktár utca közötti rakpartszakaszt autómentes környezetben.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Ebben az évben utoljára van nyitva szeptember 19-én a pesti alsó rakpart, amely az Európai Mobilitási Héten, az autómentes hétvégén még egyszer a pihenni, mozogni vagy edzeni vágyók kedvelt helyszíne lehet.

A hétvégén új szakaszába lépett a Fővárosi Vízművek Sentab-vezetékkiváltási projektje, amely során a főváros egyik legveszélyesebb ivóvíz-főnyomócsövét cseréli ki. A munkák miatt vasárnap este 23 óráig csak az Eötvös tér és a Közraktár utca közötti szakaszon van nyitva a rakpart a gyalogosok és a mikromobilitási eszközöket használók előtt. Az útszakaszra ebben az időpontban nem lehet autóval behajtani.

A BKK kéri az arra járókat, hogy fokozottan figyeljenek a munkagödrök melletti közlekedésre a rakpart Vigadó téri szakaszánál. A munkagödröket a kivitelező természetesen a szabályoknak megfelelő módon, korlátokkal vette körül.

Lánchíd-történeti kiállítás

A kiállítás során bemutatják az elmúlt évek legfőbb eseményeit, amelyeknek a Lánchíd volt a főszereplője. A Lánchíd-történeti kiállítást két helyen lehet megtekinteni: a Jane Haining rakparton most hétvégén, valamint a Városháza parkban szeptember 17. és október 8. között.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Újjászületik a pesti Duna-part

A rakpartok gyalogosbarát megújítása első lépésben a pesti alsó rakpart Kossuth Lajos tér és Margit híd közötti részén indult júniusban. Az id. Antall József rakpart Parlament és Margit híd közötti szakaszának átépítésével egybefüggően sétálhatóvá válik a Duna partja. A projektnek köszönhetően megszűnnek a kihasználatlan burkolt felületek, mindemellett zöldebbé válik a partszakasz, a frissített terveknek köszönhetően 35 talajkapcsolatos fát ültetnek a beruházás során. A megújult id. Antall József rakpart ezen szakaszát idén év végén vehetik birtokba a fővárosiak.

A Fővárosi Önkormányzat pesti alsó rakpartot érintő projektjeihez csatlakozva elkezdődtek az év legjelentősebb vízhálózati korszerűsítésének munkái is. A Fővárosi Vízművek – saját forrásból – kicseréli a Margit híd és az Erzsébet híd között húzódó, feszített vasbeton anyagú Sentab-csövekből épült főnyomóvezetéket. A pesti alsó rakpart Kossuth Lajos tér és Margit híd közötti szakaszán, valamint a Kossuth Lajos tér és a Március 15. tér között összesen mintegy háromkilométeres szakaszon épül új ivóvízvezeték. Ez utóbbi korszerűsítés már a RAK-PARK projekt kiegészítéseként valósul meg. A projekt a pesti Duna-part Kossuth Lajos tértől Fővám térig tartó szakaszának élhetőbbé tételét célozza meg. A munka a tervek kiegészítésével és felülvizsgálatával kezdődik, a kivitelezés majd a víznyomócső-rekonstrukciós munkák után, leghamarabb jövőre kezdődhet meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 22. péntek
Előd
42. hét
Október 22.
cAPS lOCK vILÁGNAP
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 22. 16:03