1 °C Budapest
Traditional hungarian goulash soup (beef stew, potato, celery, parsley, carror, cummin, red pepper spice) on white background

Ez az egyik legjobb bográcsos kaja: alig ismert, pedig gyorsan és egyszerűen elkészíthető

2021. augusztus 6. 08:14

A Hajdúság legjobb ételei közé a bográcsosak is beletartoznak, amelyek közül a HelloVidék ez alkalommal az egyik legjobb receptjét, és annak történetét hoztuk el. De milyenek a jó pásztorételek? A lap utána járt. 

Nem is gondolnánk, micsoda hasonlóság van egy háziasszony és egy pásztor élete között. Legalábbis, ami a főzést illeti. Gondoljunk csak bele: mindkettőjüknek párhuzamosan, azaz egyszerre, több dolga van a saját területén, ezért a főzés gyakran „időrablásnak” tűnik, és igyekeznek gyorsan megoldani. Enni szükségszerű, ezért főzni mindig kell, ha gazdaságot vagy gazdaságos háztartást vezetünk, de túl sokat bíbelődni egy étellel ritkán van lehetőség.

A pásztorok sem bíbelődtek, pepecseltek annak idején, a kunyhójuk előtt készült bográcsos ételeik tehát erről lettek híresek. Szalonna, kolbász mindig volt kéznél, a hagyma, krumpli megtermett a közelben, a kunyhóban legtöbbször lehetett találni pirospaprikát, sót, esetleg borsot, köményt, s a pásztor felesége havonta egyszer-kétszer eljött, és hozott valami tésztafélét is, amit maga gyártott a bográcsos ételhez otthon. A tűz égett, az ebédnek való pedig elrotyogott rajta. Az elején egy kicsit tovább maradtak mellette, de aztán hagyták, hadd főjön.

Nos, a háziasszony is általában pont erre vágyik egy dolgos nap során: „Legalább az étellel ne keljen annyit bajlódnom!” – mondják sokan. Lehet, hogy tanulhatnánk valamit az egykori pásztoroktól? A HelloVidék cikkéből megtudhatod!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?