24 °C Budapest
Male Electrician With Screwdriver Repairing Fire Sensor

Nyáron sem alszik a néma gyilkos: könnyen keverhetőek a tünetek, idén többen belehaltak

2021. július 22. 05:54

A legtöbben a fűtési szezonhoz kötik a szén-monoxid-mérgezés veszélyét, ám ez óriási tévedés, nyáron ugyanúgy fennáll a mérgezés veszélye. Mint a Pénzcentrum megtudta, június 1-je óta 178 alkalommal riasztották a tűzoltókat a mérgező gáz miatt, 15-en szenvedtek mérgezést, négy emberen pedig már nem lehetett segíteni. Lapunk megkeresésére Mukics Dániel, a katasztrófavédelem szóvivője elmagyarázta, miért nem vagyunk nyáron sem biztonságban, és a tűzoltó alezredes azt is kifejtette, hogyan kerülhetjük el a bajt.

Sokan tévesen a fűtési szezonhoz kötik a szén-monoxid-mérgezés veszélyét, holott egész évben fenyegető problémáról van szó! Olyannyira, hogy nyáron sem ritkák a tragédiák, amelyek jelentős része akár megelőzhető is lett volna. A Pénzcentrum most az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság segítségével járt utána, miért fenyeget minket nyáron is a szén-monoxid, és mit tehetünk, hogy megelőzzük a bajt.

Mukics Dániel, az OKF szóvivője lapunk megkeresésére kiemelte, hogy nemcsak a fűtőeszközök lehetnek forrásai a mérgező gáznak, hanem a nyílt égésterű vízmelegítők is.

Mivel meleg vízre egész évben szükségük van az embereknek, a mérgező szén-monoxid veszélye is jelen van egész évben. Minden nyílt lánggal működő fűtőeszköz és vízmelegítő veszélyes lehet, ha nem kap megfelelő mennyiségű levegőt működés közben.

- húzta alá a tűzoltó alezredes, aki elmondta, hogy 2021-ben már 596 esetben riasztották a tűzoltókat a mérgező gáz miatt, 152-en szenvedtek valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést, 15 ember pedig életét vesztette a szén-monoxid miatt.

A szén-monoxid azért nagyon veszélyes, mert az emberi érzékszervek számára láthatatlan, de még az állatok sem képesek kiszagolni. A mérgezés tünetei pedig könnyen összetéveszthetőek más betegség tüneteivel:

  • émelygés,
  • fejfájás,
  • szédülés,
  • hányinger.

A mérgező gáz súlyos oxigénhiányt okoz a szervezetben, károsítva az agyat, a tüdőt, a szívet. Tartós belélegzés esetén akár halálhoz is vezethet, de gyakran időben elkezdett kezelés mellett is maradandó károsodást okoz.

A felújításból is lehet nagy baj

Mukics Dániel szerint a szén-monoxid problémaköre az elmúlt évtizedben kapott nagyobb figyelmet: ennek oka, hogy sokan a régi fa ajtókat és ablakokat remekül szigetelő műanyag nyílászárókra cserélték.

Amíg a régebbi fa nyílászárók légrésein be tudott áramolni a friss levegő a szobába, addig az új jól szigetelő ajtók és ablakok nem teszik ezt lehetővé. A nyílt égésterű fűtőeszköz (ami lehet egy kandalló, egy cserépkályha, vagy egy gázkazán), és a nyílt égésterű vízmelegítő működés közben a szoba levegőjét elhasználja és ha nincs megfelelő mennyiségű oxigén, tökéletlen égés alakul ki, aminek a mellékterméke a kis koncentrációban is halálos szén-monoxid

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

- ismertette, majd pedig arra is felhívta a figyelmet, hogy a szén-monoxid létrejöttét elősegítheti minden olyan épületgépészeti megoldás is, ami megváltoztatja az otthonunkban a levegő áramlását.

Ilyen lehet a páraelszívó, vagy a mobil klíma is.

A nyári hőségben elsősorban társasházaknál fordulhat elő, hogy légdugó alakul ki a kéményben. Ilyenkor a kémény belső hőmérséklete hidegebb, mint a külső hőmérséklet, a vízmelegítő működésekor keletkező meleg füstgáz pedig nem tudja maga előtt kilökni a kéménybe beszorult hideg levegőt. Emiatt a füstgáz visszaáramlik a vízmelegítő égésterébe és ugyanúgy tökéletlen égés jön létre, mintha a túl jól szigetelő ablakok miatt nem lenne elég oxigén a szobában, és ez szén-monoxid létrejöttéhez vezet.    

Így előzd meg a bajt!

Teljesen mindegy, hogy milyen évszak, vagy éppen napszak van, a legfontosabb a szén-monoxid kialakulásához vezető tényezők elkerülése - hangsúlyozta Mukics Dániel. A szóvivő azt ajánlja, hogy

  • az új ablakokba szereltessünk résszellőzőt, nem elegendő, ha néha kiszellőztetünk.
  • A fürdőszobai szellőzőnyílásokat átépítésnél ne szüntessük meg.
  • Éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével. (Itt lehet időpontot foglalni)
  • Évente egyszer szakemberrel ellenőriztessük a fűtő- és vízmelegítő eszközeinket.
  • Vegyünk egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt. (Itt érhető el az érzékelők pozitív és negatív listája)
  • Ha megszólal az érzékelő, azonnal menjünk szabad levegőre és hívjuk a 112-es segélyhívó számot!

A szakember azt is elmondta, miképpen kell szakszerűen felszerelni a készüléket: szén-monoxid-érzékelőt a nyílt égésterű fűtőeszköz, vagy vízmelegítő közelébe, attól egy-másfél méterre helyezzük el a fejünk magasságában. Ügyeljünk arra, hogy ne a szoba sarkában kapjon helyet, a sarkoktól 20 centiméter távolságba tegyük!

Minden szén-monoxid-érzékelőnek van egy szavatossági ideje, ha ez eltelt, már nem nyújt biztonságot a készülék, újat kell vásárolni. Ez gyártóktól függően lehet öt, hét, vagy tíz év is

- húzta alá Mukics Dániel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 3. kedd
Hermina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?