32 °C Budapest
Életveszélyes termékek a boltokban: meg ne vedd, itt a friss hatósági lista

Életveszélyes termékek a boltokban: meg ne vedd, itt a friss hatósági lista

2020. október 1. 11:01

Csak a szerencsén múlt, hogy nem történt tragédia a napokban Pécelen: a hirtelen jött lehűlés miatt egy család befűtőtt, ám a szén-monoxid érzékelőt nem kapcsolták be. Az anya vette észre magán a mérgezés tüneteit, azonnal hívták a mentőket. Tavaly 15 ember halt meg szén-monoxid-mérgezésben Magyarországon, 375-en pedig épphogy megúszták. Pedig egy jó érzékelővel elkerülhető a baj: de a piac hatalmas, és sajnos nem mindegyik készülék alkalmas arra, hogy időben kimutassa a veszélyes gáz jelenlétét. A katasztrófavédelem is listázza a kifogásolt termékeket.

Nem sokon múlt egy péceli család élete: a hirtelen jött lehűlés miatt befűtöttek, de a szén-monoxid érzékelőt elfelejtették beüzemelni. Csak azért nem lett tragédia, mert az édesanya éjjel arra ébredt, hogy rosszul van. Mikor kiderült, hogy a családfő is hasonló tüneteket produkált, már a 10 év körüli gyermekeket is felkeltették, akiknek szintén fájt a feje. Ki is hívták a mentőket, a mentésirányító tanácsára azonnal szellőztetni kezdtek, ameddig a riasztott mentők a helyszínre nem értek.

Az Országos Mentőszolgálat Facebook-posztjából kiderült, hogy a mentősök az egész családot megvizsgálták, és kiderült, a készülék már minden bizonnyal órák óta vísított volna, hiszen a mérgező széngáz teljesen átjárta a lakást. Nekik most szerencséjük volt, de nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a fűtési szezon nemcsak a borsos rezsiszámlák időszaka, hanem sajnos egyet jelent azzal is, hogy újra mindennapossá válnak a szén-monoxid-mérgezéses esetek.

A tavalyi adatok szerint 15-en hunytak el és 375-en sérültek meg a szén-monoxid-szivárgások miatt Magyarországon.

Pedig a tragédiák néhány egyszerű és könnyen betartható szabállyal megelőzhetők lennének. A magyar háztartások közel kétharmadában van olyan berendezés, amelyből a lakótérbe szivároghat a szén-monoxid. Ennek ellenére csak a tulajdonosok elenyésző része foglalkozik a veszélyekkel: csak minden második háztartásban ellenőrzik évről-évre az érintett berendezéseket, míg szén-monoxid-érzékelő 10 lakásból alig kettőben van - derül ki egy korábbi felmérésből. A legtöbb baleset például megfelelő mennyiségű szellőztetéssel elkerülhető lenne, de az is fontos, hogy a szén-monoxid-mérgezés tüneteit - fejfájás, émelygés, szédülés - ne keverjük össze más rosszulléttel.

A veszélyt egy megfelelő szén-monoxid-érzékelő azonnal jelzi!

Nagyon fontos leszögezni, hogy az érzékelő csak jelzi a veszélyt, a szivárgást előidéző állapotot nem szünteti meg. Nem vicc, a Katasztrófavédelem arról tájékoztatta a Pénzcentrumot, hogy vannak fogyasztók, akik abban a hitben vannak, hogy pusztán az érzékelő felszerelésével védve vannak, és emiatt lemondanak a tüzelőberendezéseik rendszeres éves ellenőrzéséről, illetve esetleges karbantartásáról is.

Hogyan válasszunk?

Sajnos nincs könnyű dolgunk, ha biztonságos szén-monoxid-érzékelőt szeretnénk vásárolni. A kereskedelmi forgalomban kapható érzékelők nagy részéről derül ki ugyanis a hatósági vizsgálatok során, hogy nem felelnek meg a biztonsági követelményeknek. Azonban sokat segíthet, hogy a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság folyamatosan ellenőrzi az itthon kapható termékeket.

A megfelelő, és nem megfelelő termékek listája utoljára januárban frissült, azokat a hatóság honlapján találod, de most mi is mutatjuk a két összegzést. Kezdjük a NEM MEGFELELŐ termékekkel:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ezeket pedig MEGFELELŐNEK értékelte a katasztrófavédelem:

Miért ilyen veszélyes a szén-monoxid?

A szén-monoxid (vegyjele: CO) ez egy színtelen, szagtalan, íztelen, a levegőnél egy valamivel könnyebb, mérgező gáz, amely tökéletlen égés során jön létre. Belélegezve gátolja a vér oxigénszállító képességét, mivel erősen kapcsolódik az oxigént szállító hemoglobinhoz. A szén-monoxid-mérgezés nehezen észrevehető, hiszen annak tünetei: rosszullét, szédülés, fejfájás, hányinger és fáradtság könnyen összetéveszthetőek egyéb betegségek tüneteivel. Magas szén-monoxid-koncentráció esetén ájulás, és néhány percen belül halál is beállhat. A katasztrófavédelem honlapja is kiemeli, hogy

annyira mérgező, hogy ha a kopncentrációja a lakásunk levegőjének 1,28 térfogatszázalékát eléri, három percen belül halált okoz.

Úgyhogy nem érdemes kockáztatni, mindenképpen szerezz be egy megfelelően működő szén-monoxid érzékelőt!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?