8 °C Budapest
Vacations in Poland - Children playground with beach in bay of the Drawsko lake

Megnőtt az igény az ilyen játszóterekre: országszerte egyre több épül, kicsik és nagyok is örülhetnek

2021. június 26. 11:15

A magyarok háromnegyede nem találkozott még olyan játszótérrel, ahol fogyatékkal élők is játszhattak volna, és a megkérdezettek több mint fele jobban felszerelt játszótereket szeretne - derül ki egy friss, reprezentatív, online kutatásából.

Különösen a községekben élők elégedetlenek a játszóterek állapotával és felszereltségével. Vidéken az emberek 27 százaléka még mindig régi, felújítatlan játszóterekre kényszerül járni. A kistelepüléseken élők 81 százaléka nem találkozott még fogyatékkal élők számára is használható játékokkal, 65 százalékuk szerint pedig szükség lenne integrált, közösségi játszótérre a lakóhelye környékén. Budapesten is minden második ember gondolja ugyanezt – mutatta ki a ROYALKERT játszóterek, kertek, közterek tervezésével, kivitelezésével és zöld járművek értékesítésével foglalkozó cég kutatása.

„A befogadó vagy integrált játszótereken az ép és fogyatékossággal élő gyermekek együtt tudnak játszani. Kutatások igazolják, hogy a fizikai fogyatékossággal élő fiatalok 4,5-szer magasabb mozgásbeli inaktivitást mutatnak, mint az ép kortársaik. Ez pedig további egészségügyi problémákhoz is vezethet a későbbiekben. A „közösség”, a közösségben rejlő erő és a közösséghez tartozás élménye az életben felnőttnek, gyereknek, kicsinek, nagynak, egészségesnek és fogyatékkal élőnek meghatározó. A gyermekek a közös játék során nyitnak egymás felé, ismerkednek, barátkoznak, fejlődik a szociális érzékük, ezáltal idősebb korban is könnyebben alakítanak ki társas kapcsolatokat” – mondta Kishalmi Tibor tulajdonos, ügyvezető igazgató.

Fontos, hogy egy befogadó játszótér nemcsak a mozgásukban korlátozott gyermekek számára nyújtson kikapcsolódást. Figyelni kell többek között az autizmussal élő, a látás- vagy hallássérült, illetve az értelmi fogyatékkal élő kisgyermekek igényeire is. A kutatásból pedig jól látszik, hogy nagy az igény Magyarországon az intergrált, közösségi terekre, több ilyet szeretnének látni az emberek.

Elfogadó és nyitott közösségi terek lehetnek a játszóterek

Az ország első integrált játszóterét 2016-ban Szombathelyen hozta létre a cég, azóta Nyíregyházán (2016), Alsóörsön, Székesfehérváron, Győrött (2017) és legutóbb Veszprémben (2018) telepített integrált játszótereket, közösségi tereket a ROYALKERT. Kishalmi Tibor szerint fontos, hogy itthon is egyre több ilyen projekt valósuljon meg, hiszen a közösségi terek és a szegregáció nélküli közös játék olyan elfogadó és nyitott szemléletet eredményez, amelyre napjainkban igazán szükség van – életkortól függetlenül.

A kutatás arra is rávilágított, hogy az emberek csak közepesen elégedettek a környezetükben lévő játszóterekkel. A legtöbben a padokat, az árnyékos pihenőhelyeket, illetve a mosdókat hiányolják. Az alapvető szükségleteken túl az integrált játékokra és a szabadtéri fitneszeszközökre lenne a legnagyobb igény. A listát pedig a kukák zárják, ebből is lehetne több a megkérdezettek szerint.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hiányolják a közösségi tereket

A felmérésből az is kiderül, hogy az emberek szeretnék, hogy a játszótér inkább közösségi térként funkcionáljon, ahol gyerek és felnőtt együtt pihenhet, edzhet vagy játszhat. A fiatalok körében (18-39 év közöttiek) nagy kedvenc a szabadtéri work out és fitneszpark, ami a covid alatt sokaknak az egyetlen lehetőséget biztosította az mozgásra.

Különösen a felsőfokú végzettséggel rendelkező budapestiek gondolják úgy, hogy a játszótér már rég nem csak néhány hintát, homokozót és csúszdát kell, hogy jelentsen. A szerencséseknek a lakóhelyüktől számított 5-15 percen belül elérhető valamilyen játszó, de itt is a kistelepüléseken, községekben élőknek nehezebb: náluk ez a szám inkább a 30 perces táv felé mozdul.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm