20 °C Budapest
Vacations in Poland - Children playground with beach in bay of the Drawsko lake

Megnőtt az igény az ilyen játszóterekre: országszerte egyre több épül, kicsik és nagyok is örülhetnek

2021. június 26. 11:15

A magyarok háromnegyede nem találkozott még olyan játszótérrel, ahol fogyatékkal élők is játszhattak volna, és a megkérdezettek több mint fele jobban felszerelt játszótereket szeretne - derül ki egy friss, reprezentatív, online kutatásából.

Különösen a községekben élők elégedetlenek a játszóterek állapotával és felszereltségével. Vidéken az emberek 27 százaléka még mindig régi, felújítatlan játszóterekre kényszerül járni. A kistelepüléseken élők 81 százaléka nem találkozott még fogyatékkal élők számára is használható játékokkal, 65 százalékuk szerint pedig szükség lenne integrált, közösségi játszótérre a lakóhelye környékén. Budapesten is minden második ember gondolja ugyanezt – mutatta ki a ROYALKERT játszóterek, kertek, közterek tervezésével, kivitelezésével és zöld járművek értékesítésével foglalkozó cég kutatása.

„A befogadó vagy integrált játszótereken az ép és fogyatékossággal élő gyermekek együtt tudnak játszani. Kutatások igazolják, hogy a fizikai fogyatékossággal élő fiatalok 4,5-szer magasabb mozgásbeli inaktivitást mutatnak, mint az ép kortársaik. Ez pedig további egészségügyi problémákhoz is vezethet a későbbiekben. A „közösség”, a közösségben rejlő erő és a közösséghez tartozás élménye az életben felnőttnek, gyereknek, kicsinek, nagynak, egészségesnek és fogyatékkal élőnek meghatározó. A gyermekek a közös játék során nyitnak egymás felé, ismerkednek, barátkoznak, fejlődik a szociális érzékük, ezáltal idősebb korban is könnyebben alakítanak ki társas kapcsolatokat” – mondta Kishalmi Tibor tulajdonos, ügyvezető igazgató.

Fontos, hogy egy befogadó játszótér nemcsak a mozgásukban korlátozott gyermekek számára nyújtson kikapcsolódást. Figyelni kell többek között az autizmussal élő, a látás- vagy hallássérült, illetve az értelmi fogyatékkal élő kisgyermekek igényeire is. A kutatásból pedig jól látszik, hogy nagy az igény Magyarországon az intergrált, közösségi terekre, több ilyet szeretnének látni az emberek.

Elfogadó és nyitott közösségi terek lehetnek a játszóterek

Az ország első integrált játszóterét 2016-ban Szombathelyen hozta létre a cég, azóta Nyíregyházán (2016), Alsóörsön, Székesfehérváron, Győrött (2017) és legutóbb Veszprémben (2018) telepített integrált játszótereket, közösségi tereket a ROYALKERT. Kishalmi Tibor szerint fontos, hogy itthon is egyre több ilyen projekt valósuljon meg, hiszen a közösségi terek és a szegregáció nélküli közös játék olyan elfogadó és nyitott szemléletet eredményez, amelyre napjainkban igazán szükség van – életkortól függetlenül.

A kutatás arra is rávilágított, hogy az emberek csak közepesen elégedettek a környezetükben lévő játszóterekkel. A legtöbben a padokat, az árnyékos pihenőhelyeket, illetve a mosdókat hiányolják. Az alapvető szükségleteken túl az integrált játékokra és a szabadtéri fitneszeszközökre lenne a legnagyobb igény. A listát pedig a kukák zárják, ebből is lehetne több a megkérdezettek szerint.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hiányolják a közösségi tereket

A felmérésből az is kiderül, hogy az emberek szeretnék, hogy a játszótér inkább közösségi térként funkcionáljon, ahol gyerek és felnőtt együtt pihenhet, edzhet vagy játszhat. A fiatalok körében (18-39 év közöttiek) nagy kedvenc a szabadtéri work out és fitneszpark, ami a covid alatt sokaknak az egyetlen lehetőséget biztosította az mozgásra.

Különösen a felsőfokú végzettséggel rendelkező budapestiek gondolják úgy, hogy a játszótér már rég nem csak néhány hintát, homokozót és csúszdát kell, hogy jelentsen. A szerencséseknek a lakóhelyüktől számított 5-15 percen belül elérhető valamilyen játszó, de itt is a kistelepüléseken, községekben élőknek nehezebb: náluk ez a szám inkább a 30 perces táv felé mozdul.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 25. vasárnap
Kristóf, Jakab
29. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 24. 14:24