35 °C Budapest
Vacations in Poland - Children playground with beach in bay of the Drawsko lake

Megnőtt az igény az ilyen játszóterekre: országszerte egyre több épül, kicsik és nagyok is örülhetnek

2021. június 26. 11:15

A magyarok háromnegyede nem találkozott még olyan játszótérrel, ahol fogyatékkal élők is játszhattak volna, és a megkérdezettek több mint fele jobban felszerelt játszótereket szeretne - derül ki egy friss, reprezentatív, online kutatásából.

Különösen a községekben élők elégedetlenek a játszóterek állapotával és felszereltségével. Vidéken az emberek 27 százaléka még mindig régi, felújítatlan játszóterekre kényszerül járni. A kistelepüléseken élők 81 százaléka nem találkozott még fogyatékkal élők számára is használható játékokkal, 65 százalékuk szerint pedig szükség lenne integrált, közösségi játszótérre a lakóhelye környékén. Budapesten is minden második ember gondolja ugyanezt – mutatta ki a ROYALKERT játszóterek, kertek, közterek tervezésével, kivitelezésével és zöld járművek értékesítésével foglalkozó cég kutatása.

„A befogadó vagy integrált játszótereken az ép és fogyatékossággal élő gyermekek együtt tudnak játszani. Kutatások igazolják, hogy a fizikai fogyatékossággal élő fiatalok 4,5-szer magasabb mozgásbeli inaktivitást mutatnak, mint az ép kortársaik. Ez pedig további egészségügyi problémákhoz is vezethet a későbbiekben. A „közösség”, a közösségben rejlő erő és a közösséghez tartozás élménye az életben felnőttnek, gyereknek, kicsinek, nagynak, egészségesnek és fogyatékkal élőnek meghatározó. A gyermekek a közös játék során nyitnak egymás felé, ismerkednek, barátkoznak, fejlődik a szociális érzékük, ezáltal idősebb korban is könnyebben alakítanak ki társas kapcsolatokat” – mondta Kishalmi Tibor tulajdonos, ügyvezető igazgató.

Fontos, hogy egy befogadó játszótér nemcsak a mozgásukban korlátozott gyermekek számára nyújtson kikapcsolódást. Figyelni kell többek között az autizmussal élő, a látás- vagy hallássérült, illetve az értelmi fogyatékkal élő kisgyermekek igényeire is. A kutatásból pedig jól látszik, hogy nagy az igény Magyarországon az intergrált, közösségi terekre, több ilyet szeretnének látni az emberek.

Elfogadó és nyitott közösségi terek lehetnek a játszóterek

Az ország első integrált játszóterét 2016-ban Szombathelyen hozta létre a cég, azóta Nyíregyházán (2016), Alsóörsön, Székesfehérváron, Győrött (2017) és legutóbb Veszprémben (2018) telepített integrált játszótereket, közösségi tereket a ROYALKERT. Kishalmi Tibor szerint fontos, hogy itthon is egyre több ilyen projekt valósuljon meg, hiszen a közösségi terek és a szegregáció nélküli közös játék olyan elfogadó és nyitott szemléletet eredményez, amelyre napjainkban igazán szükség van – életkortól függetlenül.

A kutatás arra is rávilágított, hogy az emberek csak közepesen elégedettek a környezetükben lévő játszóterekkel. A legtöbben a padokat, az árnyékos pihenőhelyeket, illetve a mosdókat hiányolják. Az alapvető szükségleteken túl az integrált játékokra és a szabadtéri fitneszeszközökre lenne a legnagyobb igény. A listát pedig a kukák zárják, ebből is lehetne több a megkérdezettek szerint.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hiányolják a közösségi tereket

A felmérésből az is kiderül, hogy az emberek szeretnék, hogy a játszótér inkább közösségi térként funkcionáljon, ahol gyerek és felnőtt együtt pihenhet, edzhet vagy játszhat. A fiatalok körében (18-39 év közöttiek) nagy kedvenc a szabadtéri work out és fitneszpark, ami a covid alatt sokaknak az egyetlen lehetőséget biztosította az mozgásra.

Különösen a felsőfokú végzettséggel rendelkező budapestiek gondolják úgy, hogy a játszótér már rég nem csak néhány hintát, homokozót és csúszdát kell, hogy jelentsen. A szerencséseknek a lakóhelyüktől számított 5-15 percen belül elérhető valamilyen játszó, de itt is a kistelepüléseken, községekben élőknek nehezebb: náluk ez a szám inkább a 30 perces táv felé mozdul.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?