29 °C Budapest
Elevated view.

Ide menekülnek a magyar fiatalok: jobb életet, munkát keresnek

2021. május 20. 19:09

A saját ingatlannal rendelkezők lakosságon belüli arányát tekintve az 5. helyen állunk Európában. A lakásbérlés nálunk kevésbé elterjedt, noha a szakértő szerint itthon már körülbelül 280 ezer lakás vagy ház bérelhető piaci alapon. Egy friss országos kutatás szerint 2 millió ember szeretne országhatáron belül új helyre költözni a következő 1 évben. 30 százalékuk választana bérelt lakást, bár még mindig többen vállalnának lakáshitelt, hogy a pénzük ne lakbérre menjen.

Magyarország lakosságának 86 százaléka családi tulajdonú vagy saját ingatlanban lakik, amivel Európában az 5. helyen állunk. Pedig a fiatalok önálló életkezdésére, vagy akár a lakóhelytől távoli munkavállalás kihívásaira, a rendszerint eladósodással járó vásárláshoz képest reális alternatíva lehetne a rövidebb-hosszabb idejű bérlés. Az itthon jelentős, több, mint 500 darabos bérelhető lakásállománnyal rendelkező Flatco Real Estate szerint a piac az elmúlt évben felfordult, a tisztánlátás érdekében ezért országos reprezentatív kutatást indított a cég.

Magyarországon jelenleg körülbelül 400 ezer otthon bérelhető, ebből 280 ezer magántulajdonostól vagy vállalattól, a többi önkormányzati tulajdonban van.

Az állomány kb. 40 százaléka Budapesten található, ahogy a kereslet is itt a legerősebb. A bérlakáspiacot is erősen befolyásolta a covid-hatás: az elmúlt egy évben a turizmus visszaesése miatt számos korábban Airbnb-ből élő lakástulajdonos kezdett hosszútávra bérlőt keresni, ami túlkínálathoz vezetett bérelhető lakásokból, miközben a kereslet jelentősen visszaesett. Ez pedig Budapesten a bérleti díjak kb. 8-15 százalékos csökkenését hozta magával egy éven belül, városrésztől függően.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Flatco ügyvezetője szerint az a milliós tömeg, amely nyitott lenne a bérlésre, a bérlakáspiac tartós növekedésének biztosítéka. A belépésüket erre a piacra nem csak a szűkös kínálat vagy az anyagiak akadályozzák. Bár nyitottak, a valóságban erős kétségek gyötrik őket. A szakember szerint „ilyenek a rossz állapotú bérlakásokban szerzett negatív élmények vagy hallott történetek, illetve a rendszerváltás óta jelen lévő, felelőtlen tulajdonosi viselkedésből fakadó rossz tapasztalatok is. Hiszen a piacon még most is gyakorlat, hogy a tulajdonos szerződések nélkül adja ki a lakást. Ráadásul a többség még körükben is státuszszimbólumként gondol a saját tulajdonú ingatlanra, miközben Németországban már a lakásállomány fele bérlemény.”

Az 1 éven belüli belföldi költözésre vágyók 40 százaléka bérlés helyett ezért akár hitelből, de inkább vásárolna magának lakást. Az ő legerősebb ellenérvük nem is a státuszban keresendő, hanem hogy a bérleti díjból akár lakáshitelt is lehetne törleszteni. Jacoby Márta szerint a bérlakáspiacon működő vállalkozásoknak ezekre a változatos igényekre kellene alternatívákat kidolgozniuk. A bérlemények megfelelő működtetése (lakás vagy akár a lépcsőház karbantartása, a bérlői igények kezelése, rezsidíjak átlátható elszámolása stb.) ma már a piacra lépés alapfeltétele.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?