6 °C Budapest
10-ből 3 magyarra nehéz napok várnak: berobban az allergiaszezon

10-ből 3 magyarra nehéz napok várnak: berobban az allergiaszezon

2021. április 1. 18:01

Április 1-jétől kezdi közzétenni minden évben az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) az aktuális napi pollenhelyzetet és pollen előrejelzést. A pollenek már év eleje óta jelen vannak, azonban a tavaszi jó idő beköszöntével kezd egyre több allergén a levegőbe kerülni a fák, bokrok virágzása és a szárazabb napokon nő a koncentráció is. Így a szénanáthások tünetei áprilistól egyre erőteljesebben jelentkezhetnek.

Idén is a jó idő hozta el a pollenszezont, az április elsejei szép napsütéssel, napközben 19-26 fokkal végre a tavasz is eljött. Bár pollenet már eddig is jelen voltak, az időjárás nagyban befolyásolja a koncentrációjukat a levegőben: száraz, meleg időben napközben általában magasabb, míg reggel, illetve esős időben alacsonyabb az érték. Így a melegebb idő beköszöntével a szénanátha tünetei erősödnek, hűvösebb időben enyhülnek. Innentől kezdve egészen október végéig sokféle fű és fa okozhat szénanáthás tüneteket az allergiásoknál.

Az ország középső területén most is magas a nyárfa és tiszafafélék pollenkoncentrációja, a juhar és kőris szintén allergizálnak már közepes mértékben. Az elkövetkező napokban a napsütéses délutáni órákban erősödhet a levegőben a koncentráció, így az allergiás betegek tünetei is. Az OKI korábbi felmérése szerint a lakosság mintegy 20 százaléka szenved - orvos által diagnosztizált - pollenallergiában, de

egyes becslések szerint valójában legalább a magyarok 30 százaléka szenvedi meg ily módon a jó időt.

Az utóbbi negyedszázadban megkétszereződött az allergiások száma, becslések szerint ma Magyarországon legalább kétmillióan szenvednek ettől. Európában már napjainkban is a lakosság harmada allergiás, de már az is lehet, hogy mára minden második európai allergiás valamire, erről a közelmúltban nem készültek felmérések, csak becslések vannak.

Egyeseknek szenvedés, másoknak fellélegzés

Nem minden allergiásnak kell elkeserednie: a beltéri allergiáknak ugyanis éppenhogy jót tesz a jó idő. Az ő allergiájuk ugyanis a járványügyi intézkedések miatt még fokozódott is a téli időszakban: sokkal több időt kellett a lakásban tölteniük, az őszi-téli időszakban kevesebbet is lehetett szellőztetni és a fűtésszezon is csak ront a beltéri allergián. Akik eddig szenvedték meg a tüneteket, most fellélegezhetnek.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Most, hogy jön a jó idő, gyakrabban ki lehet tárni az ablakokat, a fűtés is már kevésbé befolyásolja az allergénkoncentrációt, így ezek a panaszok valamivel csökkenhetnek

- mondta el korábban lapunknak a Budai Allergiaközpont fül-orr-gégész főorvosa és allergológusa Dr. Moric Krisztina, aki arra is felhívta az allergiások figyelmét: fokozottan ügyelniük kell a koronavírus elleni védekezésre, mert könnyebben elkaphatják és átadhatják a fertőzést. Ezen túlmenően arra is rávilágított, hogy a kezeletlen allergia a későbbiekben súlyos krónikus szövődményekkel járhat:

Ha nincs, vagy nem jól van kezelve az allergiás beteg, akkor az orrnyálkahártya nem képez egy biztonságos határt, a kórokozókkal szemben nem nyújt akkora védelmet. Könnyebben fertőződünk meg vírusokkal, baktériumokkal, könnyebben tapadnak meg a kórokozók a gyulladt orrnyálkahártyán. (...) Emellett, ha nem jól van kezelve, vagy nincs kezelve az allergia, szövődmények is kialakulhatnak, amelyek szintén krónikus betegségek. Például krónikus arcüreggyulladás, melléküreggyulladás vagy allergiás asztma

- mondta el a szakember.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 15. csütörtök
Anasztázia, Tas
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?