Budapesten majdnem ötször annyi ideig kell dolgozni egy lakásért, mint Nógrádban

2021. március 11. 14:31

A koronavírus-járvány okozott ugyan némi megtorpanást, de a lakásárak emelkedése nem áll meg, és a nemzetközi trendeket követve elsősorban a nagyvárosokban élőknek hosszabb ideig kell spórolniuk egy lakásra. A Takarék Index elemzése szerint míg több megyében (például Nógrádban, Hevesben, Békésben) három-öt évi nettó átlagbérből lehet venni egy 60 négyzetméteres lakást, addig más megyékben (Somogy, Hajdú-Bihar) akár nyolc évnyi bért is össze kell gyűjteni, a fővárosban pedig átlagosan több mint tizenegy évit.

Ez elmúlt években jelentősen emelkedtek a lakásárak Magyarországon, bár tavaly a koronavírus-járvány hatására megtorpanás, enyhe visszaesés volt tapasztalható. Összességében azonban 2014 eleje óta a lakóingatlanok értéke nominálisan 146 százalékkal, míg reálértelemben több mint 121 százalékkal növekedett 2020-ra, és jóval meghaladta a 2008-as válság előtt árszintet. A jövedelmek is emelkedtek, de kisebb mértékben: a bruttó átlagkereset 2014-ről 2020 harmadik negyedévére mintegy 66 százalékkal nőtt. A Takarék Index elemzői legfrissebb kutatásukban azt elemezték, miként alakult a lakások megfizethetősége a jövedelmek és a lakásárak változása alapján.

2008-hoz képest könnyebb, 2014-hez viszonyítva nehezebb a helyzet

Az elemzők vizsgálata szerint a 2008-as és a 2020-as lakásmegfizethetőséget (hány havi átlagjövedelemből lehet megfizetni egy átlagos lakás egy négyzetméterét) járási szinten összehasonlítva látható, hogy alig van olyan járás, ahol a vásárlók helyzete romlott volna 2020-ra 2008-hoz képest, azaz általában egy négyzetméternyi lakásért kevesebbet kellett dolgozniuk 2020-ban, mint a 2008-as válság előtt. A főváros nagy részén, és néhány térségben, a Fonyódi, Pannonhalmi, a Balatonfüredi és a Soproni járásban, Szentgotthárd és környékén, Kapuvár és környékén kellett többet dolgozni egy lakásért mint 2008-ban. Ha viszont a 2014-es adatokat hasonlítjuk össze a 2020-assal, akkor szinte minden járásban jobban drágultak a lakásárak, mint amennyivel nőttek a jövedelmek. A Takarék Index elemzői szerint ugyanakkor a megfizethetőség romlása - elsősorban a városokban - nem magyar sajátosság, hanem nemzetközi szinten jellemző trend.

1. térkép. A megfizethetőség változása (az egy négyzetméternyi lakásért fizetendő havi jövedelem abszolút értékű változása) 2008 és 2020, illetve 2014 és 2020 között (Forrás: Takarék Index számítás, a Takarék Index medián fajlagos árai és a NAV egy adózóra jutó adózott jövedelem adata alapján. A 2020-as jövedelmi szint kalkulált. Az alig változott kategóriába azok a járások tartoznak, ahol a négyzetméterár/jövedelem hányados -0,15 és 0,15 között változott csupán, romlott az ennél nagyobb mértékű pozitív változásnál, és javult az ennél kisebb mértékű negatív változás esetén.)

A kevesebb mint egyhavi jövedelemtől a többhaviig mozog a négyzetméterár

Lakáshoz jutni 2019-ben és 2020-ban megyei szinten a legnehezebb Budapesten, valamint Somogy, Hajdú-Bihar, Győr-Moson-Sopron és Pest megyében volt. Ezeken a helyszíneken legalább másfél havi nettó átlagjövedelmet kellett kifizetni egy otthon egy négyzetméterének megvételéhez. Ami azt is jelenti, hogy egy 60 négyzetméteres lakás megszerzéséhez legalább 7 és félévnyi jövedelemre volt szükség, Budapesten pedig a 10-11 évinél is többre.

A legkedvezőbb helyzetben a megfizethetőség alapján a Nógrád, Heves, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megyében élők voltak, ahol a lakás egy négyzetméteréért kevesebb mint egy havi nettó jövedelmet kellett adni, így egy 60 négyzetméteres lakást akár kevesebb mint ötévnyi jövedelemből is meg lehetett venni. (1. ábra)
A különbség jelentős, Budapesten több mint négy és félszer annyi jövedelmet kell félretenni a lakásvásárláshoz, mint Nógrádban, de Hajdú-Bihar és Győr-Moson-Sopron esetében is csaknem három és félszeres az eltérés.

1.ábra. Megfizethetőség (megyei, 2019) - hány évi átlagjövedelem egy 60 négyzetméteres lakás ára (Forrás: Takarék Index számítás, a Takarék Index medián fajlagos árai és a NAV egy adózóra jutó adózott jövedelem adata alapján, 2019-re kalkulált jövedelmi adattal.)

A főváros mellett a Balaton és fejlett ipari-szolgáltató központok állnak az élen

A Takarék Index elemzői járási szinten is megvizsgálták, hogy mennyire könnyű lakáshoz jutni az ország különböző pontjain. A 2019-es adatok alapján a legnehezebb lakást vásárolni Budapesten és környékén, a Balatonnál, Győr, Kecskemét, Debrecen, valamint Sopron, Mosonmagyaróvár és Szentgotthárd környékén, ez utóbbi helyszíneken vélhetően az osztrák határ közelsége erős szerepet játszhat a lakásárak magas szintjében, sokan az Ausztriában megkeresett jövedelmükből vásárolhatnak itt otthont. Lényegesen könnyebb helyzetben vannak a lakásvásárlás előtt állók Észak-Magyarország járásaiban, ahol nagyrészt kevesebb mint egyhavi jövedelemből megvásárolható egy négyzetméternyi lakás. (2. térkép) Jellemző, hogy a nagyobb városok környéke megfizethetőségben rosszabbul teljesít, mint a kicsit távolabbi környék. Az eredmény nem meglepő, a jobb munkalehetőségekhez és szolgáltatásokhoz közelebb magasabbak a lakások árai, miközben a jövedelmek kiegyenlítettebbek, sokan éppen ezekben a nagyvárosokba járnak dolgozni a megyék más részeiről is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2.térkép. Megfizethetőség (járási, 2019) - hány havi jövedelem egy négyzetméternyi lakás ára (Forrás: Takarék Index számítás, a Takarék Index medián fajlagos árai és a NAV egy adózóra jutó adózott jövedelem adata alapján, 2019-re kalkulált jövedelmi adattal.)

Szektorálisan eltérő lehetőségek

A Takarék Index elemzői megvizsgálták, hogy milyen lehetőségei vannak a különböző szektorokban dolgozóknak az egyes megyékben. Ha valaki például a legmagasabb átlagos nettó bérű szektorban dolgozik, a legkönnyebben Nógrád (járműgyártás), Tolna (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás), Borsod-Abaúj-Zemplén (vegyianyag, termék gyártás), Heves (számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása) és Jász-Nagykun-Szolnok (bányászat) megyében juthat lakóingatlanhoz, ahol a legjobban fizető gazdasági szektor alkalmazottai nagyjából félhavi bérükből képesek megvásárolni egy lakás egy négyzetméterét, vagyis egy 60 négyzetméteres otthonra körülbelül három évi jövedelmet vagy még annál is kevesebbet kell félretenniük.

Hiába dolgozik azonban valaki szintén a legjövedelmezőbb szektorban, lényegesen többet kell ennél félreraknia Budapesten és Pest megyében (villamosenergia-, gáz- és gőzellátás), Somogy (szállítás, raktározás) megyében, vagy Hajdú-Biharban (villamosenergia-, gáz- és gőzellátás), ahol mintegy egyhavi jövedelembe kerül egy négyzetméternyi lakás, ami azt jelenti, hogy egy 60 négyzetméteres otthon megszerzéséhez öt, vagy Budapest esetében több mint hatévi bért kell megtakarítani, még úgy is, ha a lakásvásárló fizetése a top kategóriába tartozik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem