14 °C Budapest

El lehet engedni a gyereket táborozni? Kiderült, mennyire veszélyesek

2020. június 8. 14:35

Ez a nyár más lesz, mint az eddigiek, sokkal több mindenre kell figyelnünk, számos előírást be kell tartanunk, ha biztonságosan szeretnénk nyaralni. Lassan véget ér a tanév és befejeződik a digitális oktatás. De vajon mi lesz a gyerekekkel idén a szünetben? Ki gondoskodik róla, hogy tartalmasan és főleg biztonságosan töltsék el a szünidőt idén?

Bizonytalanul indult ez a nyár, nincsenek könnyű helyzetben a magyar szülők: a legtöbben küldenék is táborba a gyereket, meg nem is. Persze elviekben minden rendben lesz, hiszen a koronavírus-járvány miatt szigorodtak az egészségügyi szabályok, ezek betartása a táborszervezőkre nézve pedig kötelező. De valóban megóvhatjuk gyermekeinket a fertőzéstől?

A lehetséges nyári forgatókönyveket vette sorba a HuffPost cikke szakértők, orvosok segítségével, és kiderült, amennyiben betartják a biztonsági előírásokat, a szabadtéri tevékenységek messze jobbak, mint a beltériek. És nem szabad megfeledkezni a maszk használatáról sem. 

 

Táborba?

A tábor a magas kockázatú helyszínek között szerepel a HuffPost szakértői szerint, de talán a napközis táborok nem olyan nagy mértékben, mint az ottalvósak. Ugyanakkor vannak ellenvélemények is, miszerint, ha egy hétig együtt vannak a gyerekek, legalább tudjuk, hol jártak, és nem hurcolhatják be kívülről a vírust.

"A nappali táborokat sokkal nehezebb ellenőrizni, mivel a gyerekek be- és kiutaznak, hazamennek, és nem lehet tudni, kivel kerülnek otthon kapcsolatba" - mondta el Dr. Sandra Kesh, a Westmed Medical Group fertőző betegségekkel foglalkozó szakembere. Ha a szülők csak egészséges gyermeket engednek táborokba és a szervezők is betartják az egészségügyi szabályokat, nem feledkeznek meg a maszkról, nem lehet baj! 

"Itthon a legálisan működjön a táborok esetében táborszervezőknek a Tisztiorvosi Szolgálat helyileg illetékes szervénél be kell jelenteni a megtartását, hatósági ellenőrzésre is számíthatnak. Ezektől szülőként elvárhatjuk az egészségügyi intézkedések betartását, gyermekeink védelmét, míg egy fekete vagy szürkegazdaságban működő ’szervezőről’ nem tud a hatóság és mi sem tudhatjuk biztosan, hogy minden szükséges intézkedést betartanak!"
- mondta el korábban Tóth Béla, a Táborfigyelő vezetője.

 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A 2020-as esztendőben valamelyest kevesebb gyermek fog táborozni, mint tavaly, de táborhelyből arányaiban még kevesebb lesz, így már május közepe óta folyamatos a jelentkezési dömping. Legtöbben angoltábort választanak gyermeküknek, és valamelyest többen választanak napközis tábort, mint a bentlakásos verziót.

Strandra?

Az idei strandszezon egészen biztosan másképp fog kinézni, mint az eddigiek. Jó hír, hogy az amerikai Járványügyi Központ mind a mai napig nem talált bizonyítékot arra, hogy a koronavírus vízben is terjed, így elviekben nincs veszélyben az, aki strandokon, medencékben, tengerparton, édesvízi tóban, folyóban fürdőzik

Érdemes a legkisebbeknek is elmagyarzni indulás előtt, mik a szabályok, mit jelet a védőtávolság, és miért kell maszkot viselni. A hazai fürdők és strandok csak komoly járványügyi szabályok mentén nyithatak meg, rendszeresen ellenőrzik a víz minőségét, de ettől függetlenül a vendégeknek is figyelniük kell egymásra. 

Legbiztosabb ha a 1,5-2 méteres távolságot betartjuk a vízben, és a szárazföldön is, valamint rendszeresen mossuk a kezünket és fertőtlenítjük a felületeket.

Ne feledjük, hogy még mindig keveset tudunk a koronavírusról, és az a tudásunk, amely van is, gyorsan változik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem