18 °C Budapest
El lehet engedni a gyereket táborozni? Kiderült, mennyire veszélyesek

El lehet engedni a gyereket táborozni? Kiderült, mennyire veszélyesek

2020. június 8. 14:35

Ez a nyár más lesz, mint az eddigiek, sokkal több mindenre kell figyelnünk, számos előírást be kell tartanunk, ha biztonságosan szeretnénk nyaralni. Lassan véget ér a tanév és befejeződik a digitális oktatás. De vajon mi lesz a gyerekekkel idén a szünetben? Ki gondoskodik róla, hogy tartalmasan és főleg biztonságosan töltsék el a szünidőt idén?

Bizonytalanul indult ez a nyár, nincsenek könnyű helyzetben a magyar szülők: a legtöbben küldenék is táborba a gyereket, meg nem is. Persze elviekben minden rendben lesz, hiszen a koronavírus-járvány miatt szigorodtak az egészségügyi szabályok, ezek betartása a táborszervezőkre nézve pedig kötelező. De valóban megóvhatjuk gyermekeinket a fertőzéstől?

A lehetséges nyári forgatókönyveket vette sorba a HuffPost cikke szakértők, orvosok segítségével, és kiderült, amennyiben betartják a biztonsági előírásokat, a szabadtéri tevékenységek messze jobbak, mint a beltériek. És nem szabad megfeledkezni a maszk használatáról sem. 

 

Táborba?

A tábor a magas kockázatú helyszínek között szerepel a HuffPost szakértői szerint, de talán a napközis táborok nem olyan nagy mértékben, mint az ottalvósak. Ugyanakkor vannak ellenvélemények is, miszerint, ha egy hétig együtt vannak a gyerekek, legalább tudjuk, hol jártak, és nem hurcolhatják be kívülről a vírust.

"A nappali táborokat sokkal nehezebb ellenőrizni, mivel a gyerekek be- és kiutaznak, hazamennek, és nem lehet tudni, kivel kerülnek otthon kapcsolatba" - mondta el Dr. Sandra Kesh, a Westmed Medical Group fertőző betegségekkel foglalkozó szakembere. Ha a szülők csak egészséges gyermeket engednek táborokba és a szervezők is betartják az egészségügyi szabályokat, nem feledkeznek meg a maszkról, nem lehet baj! 

"Itthon a legálisan működjön a táborok esetében táborszervezőknek a Tisztiorvosi Szolgálat helyileg illetékes szervénél be kell jelenteni a megtartását, hatósági ellenőrzésre is számíthatnak. Ezektől szülőként elvárhatjuk az egészségügyi intézkedések betartását, gyermekeink védelmét, míg egy fekete vagy szürkegazdaságban működő ’szervezőről’ nem tud a hatóság és mi sem tudhatjuk biztosan, hogy minden szükséges intézkedést betartanak!"
- mondta el korábban Tóth Béla, a Táborfigyelő vezetője.

 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A 2020-as esztendőben valamelyest kevesebb gyermek fog táborozni, mint tavaly, de táborhelyből arányaiban még kevesebb lesz, így már május közepe óta folyamatos a jelentkezési dömping. Legtöbben angoltábort választanak gyermeküknek, és valamelyest többen választanak napközis tábort, mint a bentlakásos verziót.

Strandra?

Az idei strandszezon egészen biztosan másképp fog kinézni, mint az eddigiek. Jó hír, hogy az amerikai Járványügyi Központ mind a mai napig nem talált bizonyítékot arra, hogy a koronavírus vízben is terjed, így elviekben nincs veszélyben az, aki strandokon, medencékben, tengerparton, édesvízi tóban, folyóban fürdőzik

Érdemes a legkisebbeknek is elmagyarzni indulás előtt, mik a szabályok, mit jelet a védőtávolság, és miért kell maszkot viselni. A hazai fürdők és strandok csak komoly járványügyi szabályok mentén nyithatak meg, rendszeresen ellenőrzik a víz minőségét, de ettől függetlenül a vendégeknek is figyelniük kell egymásra. 

Legbiztosabb ha a 1,5-2 méteres távolságot betartjuk a vízben, és a szárazföldön is, valamint rendszeresen mossuk a kezünket és fertőtlenítjük a felületeket.

Ne feledjük, hogy még mindig keveset tudunk a koronavírusról, és az a tudásunk, amely van is, gyorsan változik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?